Informare
În cursul zilei de joi, 10 noiembrie 2011, Primăria Municipiului Timișoara a trecut la punerea în executare a două sentințe judecătorești definitive și irevocabile în ceea ce privește aducerea la starea inițială a unor imobile unde s-au executat lucrări de construcție fără autorizație.

Astfel, în cazul imobilului de pe bv. Mihai Viteazu nr. 5, sentința de demolare a rămas definitivă și irevocabilă de la data de 31.08.2010. Proprietarii clădirii au demolat singuri o parte din construcția ridicată ilegal, însă, în ciuda demersurilor instituției noastre, nu au finalizat lucrările de demolare. În condițiile date, partea rămasă nedemolată conform sentinței de către proprietari – acoperișul unui turn - a fost demolată de către executorii Municipiului Timișoara.

Al doilea imobil la care s-a trecut la punerea în executare a sentinței de aducere la starea inițială este cel de pe str. P. Vasici (fostă Prislop) nr. 7. Și în cazul acestui imobil, în ciuda demersurilor repetate ale Primăriei Timișoara de după sentința rămasă definitivă și irevocabilă la 17.02.2010, proprietarul a refuzat să îndepărteze grilajele montate ilegal, drept pentru care acestea au fost demolate. De asemenea, proprietarul a fost somat ca în termen de 30 de zile să aducă și tâmplăria imobilului la starea inițială, în caz contrar urmând să suporte consecințele legale.

Cheltuielile legate de demolarea construcțiilor executate fără autorizație de construire cad în sarcina proprietarilor clădirilor. Pe măsură ce vom obține din partea instanțelor judecătorești alte sentințe definitive, irevocabile și executorii, se va trece și la demolarea celorlalte construcții ridicate ilegal în municipiul Timișoara.
În încheiere, dat fiind faptul că, în ultimele zile, în diferite mass-media au apărut acuze total nefondate la adresa instituției Primăriei Municipiului Timișoara și a mea personal cu privire la neimplicarea în așa-numita problemă a „caselor țigănești”, mă văd nevoit să fac următoarele precizări:
  • Ceea ce mă interesează pe mine ca primar nu este etnia cetățenilor, ci respectarea legii. Atunci când vine vorba de averi, Primăria nu are dreptul și posibilitatea să verifice dacă acestea sunt licite sau nu. Există alte instituții ale statului care ar trebui să se ocupe de acest aspect. Atât timp cât caracterul licit al averii se prezumă, nu avem cum să îi împiedicăm pe cei care au bani să cumpere case. Din punct de vedere urbanistic, Primăria Municipiului Timișoara poate verifica și sancționa doar construcția cu nerespectarea autorizației de construire sau fără autorizație.
  • De când sunt primar al municipiului Timișoara am demolat un număr de cinci astfel de case, primind și amenințări cu moartea pentru îndrăzneala mea. Am întocmit procese verbale la un număr de 91 de astfel de case, mare parte dintre acestea ajungând în instanță. Faptul că procesele trenează ani de zile pe rolul instanțelor judecătorești nu poate fi imputat Primăriei Municipiului Timișoara. Am făcut plângeri penale acolo unde era cazul – inclusiv în dosarul cu falsificarea semnăturii mele, Primăria a fost cea care a sesizat falsul și l-a făcut public.
  • Am avut întâlniri atât cu reprezentanții etniei rome, cât și cu cei ai instituțiilor abilitate, solicitând un singur lucru: respectarea legii și ordinii publice.
  • Referitor la activitatea Primăriei Municipiului Timișoara în ceea ce privește lucrările la astfel de case, situația este după cum urmează: pentru lucrări efectuate fără autorizație de construire sau pentru nerespectarea autorizație de construire în perioada anterioară anului 1996 au fost întocmite procese verbale la un număr de 19 adrese. În perioada 1996-2002 au fost întocmite procese verbale la un număr de 36 de adrese, iar în perioada 2002-2011 procese verbale la 55 de adrese. De asemenea, în ultimii trei ani au fost întocmite trei referate privind sesizarea organelor de urmărire penală pentru executarea de lucrări fără autorizație în zona de protecție a monumentelor istorice. Astfel de referate au mai fost întocmite, cu punctul de vedere al Instituției Arhitectului Șef, și de către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției.
Primar,
Gheorghe Ciuhandu
 
foto 1
foto 2
foto 3
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13641297