Programul de sprijin financiar KFW
Programul de sprijin financiar KfW, „Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timișoarei” – Infrastructură municipală faza II, prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 5.000.000 de euro Primăriei Municipiului Timișoara pentru reabilitarea imobilelor monument istoric - proprietate privată sau publică - din cele trei cartiere istorice: Cetate, Iosefin și Fabric. Din cele 5.000.000 de euro, 3.000.000 euro reprezintă un împrumut pe termen de 30 de ani, cu o perioadă de grație de 10 ani și dobândă de 2%, iar 2.000.000 euro reprezintă grant.

Programul de sprijin finaciar KfW a fost aprobat de către Parlamentul României prin Legea 229/25.11.2010 privind ratificarea Acordului de împrumut și finanțare dintre KfW Frankfurt pe Main (KfW) și România, reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice al României (Împrumutat) și Municipiul Timișoara (Agenția de implementare a programului). Acordul a fost semnat la București la 22 decembrie 2009 și, respectiv, la Frankfurt pe Main la 24 martie 2010 pentru un împrumut de 3.000.000 euro și o contribuție financiară de 2.000.000 euro pentru reabilitarea cartierelor istorice ale Timișoarei (Infrastructura municipală faza a II-a).

Acordul de Împrumut și Finanțare a fost semnat în cadrul stabilit de Acordul între Guvernul Republicii Federale Germania și Guvernul României privind cooperarea financiară pentru anul 2006, semnat la București la 24 iulie 2008, ratificat prin O.U.G. nr. 171/2008, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 802/28.11.2008. Prin Acordul de cooperare financiară, Guvernul Federal German oferă Guvernului României posibilitatea accesării de credite în valoare totală de 3 milioane de euro cu scadență la 30 de ani, 10 ani perioada de grație și dobândă de 2% și, în plus, o contribuție financiară în valoare de 2 milioane euro.

La solicitarea proprietarilor, Primăria Municipiului Timișoara va utiliza fondurile pentru lucrări de reabilitare a clădirilor monument istoric și va recupera sumele avansate într-o perioadă de 10 ani.

În cadrul programului a fost stabilită o listă de 150 de clădiri prioritare din cele trei zone istorice, Cetate, Iosefin și Fabric, care necesită lucrări de reabilitare, listă inclusă în Acordul de Împrumut și Finanțare semnat cu KfW.

Dezvoltarea Programului de sprijin financiar KfW
Municipiului Timișoara a solicitat și a obținut din partea Guvernului German sprijin financiar pentru derularea unui program pilot de reabilitare a clădirilor istorice, incluzând asistență tehnică și asistență financiară.  
Programul de sprijin financiar a fost conceput a fi derulat cu cele două componenete - asistență tehnică și asistența financiară, în paralel.
Asistenta tehnica din partea Guvernului german s-a concretizat in proiectul „Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timișoara” cu sprijinul Societății Germane pentru Colaborare Tehnică – GTZ, s-a derulat în perioada ianuarie 2006 – martie 2010, Timișoara beneficiind de transfer de know how privind măsurile, procedurile și tehnicile corecte de reabilitare a clădirilor monumente istorice.

In urma negocierilor, asistenta tehnica se acorda in continuare pentru Programul de sprijin financiar KfW. Asistenta tehnica si financiara este in continuare finantata de Guvernul German. Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) a finalizat procedurile de selecție a experților în februarie 2012 și începând 23 aprilie 2012 programul „Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timișoarei” – Infrastructură municipală faza II,  beneficiază de suportul consultanților KfW.

Primăria Municipiului Timișoara a întreprins, prin Biroul Reabilitare și Conservare Clădiri Istorice, demersuri pregătitoare pentru implementarea programului de reabilitare finanțat de KfW, și anume:
-    s-au elaborat procedurile de lucru în cadrul proiectului cu sprijinul experților germani;
-    s-au organizat întâlniri de informare cu proprietarii și asociațiile de proprietari din clădirile cuprinse în lista clădirilor prioritare;
-    s-au colectat solicitări ale proprietarilor de clădiri monument istoric de includere în program; în prezent 31 de cereri de sprijin financiar sunt înregistrate și urmează să fie analizate de experții germani.
-    sunt în evaluare proiecte vizând reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate publică sau privată.

Direcția Comunicare

foto 1
foto 2

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13641523