Recuperarea unor clădiri istorice din patrimoniul Timișoarei
În urma sesizărilor insistente ale timișorenilor, în legătură cu recuperarea unor clădiri istorice din patrimoniul Timișoarei, în calitate de viceprimar cu atribuții în domeniul de patrimoniu, clădiri, terenuri și de coordonator al comisiei de verificare a  monumentelor istorice,  am declanșat o campanie de cercetare a modului în care au fost restituite anumite clădiri din zona centrală a orașului. Evaluarea dosarelor de restituire din perioada 1990-2008 efectuată de comisie în ultimele luni indică ilegalități, falsuri și decizii abuzive, fapt pentru care am inițiat o sesizare a instituțiilor statului care sunt în drept să verifice aceste retrocedări, urmând ca imediat ce sunt finalizate cercetările instituțiilor sesizate să aduc la cunoștiința cetățenilor și opiniei publice rezultatele investigațiilor.

Timișoara, sit istoric de inestimabilă valoare, a avut de suferit de pe urma jafului din perioada retrocedărilor. Boom-ul imobiliar a avut drept consecință distrugeri sau deteriorări ale unor clădiri de patrimoniu, prin intervenții arhitectonice inadecvate, fapt pentru care am dispus înființarea comisiei de monumente istorice și am declanșat această campanie. Pe de o parte, împreună cu echipa, ne-am propunem restabilirea legalității în cazul unor imobile retrocedate ilegal, pe de alta, respectarea tezaurului arhitectonic al orașului prin aducerea clădirilor la starea inițială. Dorim readucerea unor clădiri reprezentative în patrimoniul comunității și repararea unor situații care crează prejudicii imense Timișoarei.

Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, am solicitat sprijinul tuturor instituțiilor statului. Numai cu sprijinul Guvernului, al Premierului Victor Ponta, al Parchetului General și al DNA, precum și a altor instituții centrale ale statului, al instituțiilor deconcentrate de la nivelul județului Timiș, putem duce la bun sfârșit o campanie de reabilitare a unui tezaur istoric unic ca valoare, care individualizează Timișoara ca o adevărată „Mică Vienă” și îi conferă valențe europene cu care orașul nostru să poată candida cu șanse la titlul de „Capitală Culturală Europeană”.    
 
 
TRAIAN STOIA
viceprimar
                        
                      
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13641611