Timișoara în 2005

Poziție geografică și demografie

Timișoara este cel mai vestic oraș din România fiind situat la 571 km de București și la o distanță de mai puțin de 700 km față de 13 capitale europene, și interacționarea cu ele contribuie la dezvoltarea economică și socială a orașului.
Județul Timiș este, ca suprafață, cel mai mare din România și pe locul nouă ca populație.
Timișoara este al patrulea oraș ca mărime, după București, Constanța și Iași.
Prima atestare documentară indirectă a cetății Timis(oara), „Castrum Temesiensis” sau "Castrum de Tymes”, este făcută în 1172, iar prima atestare directă în 1212.
Timișoara are 317.660 de locuitori, cu circa 26.000 de persoane mai puțin față de rezultatele recensământului din anul 1992. Timișoara este un oraș puternic urbanizat, densitatea populației fiind măsurată la 2.457 de persoane/kmp. Populația activă în anul 2002 era de 137.494 persoane, reprezentând 43,3% din populația orașului.

Investiții

Economia locală este marcată de un volum semnificativ de investiții străine provenind mai ales din țări europene precum Germania și Italia. În perioada 1990 - 2004, investițiile străine în județul Timiș s-au ridicat la aproape 400 milioane euro, peste 75% din acestea fiind direcționate către zona Timișoara, în domenii precum construcția de mașini, producția de echipamente și componente electronice, industria de software, telecomunicații, industria chimică și petrochimică.
Încă din 2002, Timișoara era al doilea mare centru investițional al României, după București, având capacitatea de a atrage un volum important de investiții. Astfel, între anii 1996 și 2001, investițiile străine în zona Timișoarei au crescut de 6,5 ori, atât ca număr de firme cât și ca sume investite.
După 2001 și până la sfârșitul anului 2004, investițiile străine s-au dublat în volum, fără însă a fi însoțite și de o creștere similară a numărului de firme înființate. Acest fapt confirmă încrederea pe care firmele străine deja prezente în Timișoara o au în potențialul și stabilitatea zonei.
În prezent, valoarea investițiilor străine pe cap de locuitor este de patru ori mai mare decât media națională. Investitori din peste 80 de țări au demarat afaceri în Timișoara.

Forța de muncă

În Timișoara există circa 117.000 de salariați din care majoritatea – peste 57.000 – lucrează în diverse domenii industriale. Sectorul de servicii este următorul ca importanță, din punct de vedere al numărului de salariați – aproape 50.000. Puțin sub 9.000 de persoane lucrează în construcții și numai 900 de persoane lucrează în sectorul agricol. În anul 2000 nivelul ratei șomajului se situa la un nivel ridicat iar așteptările viitoare pentru acest indicator nu erau pozitive. Dup patru ani, grație și măsurilor întreprinse de către Primărie, rata șomajului se situa la un nivel de patru ori scăzut.
Rata șomajului în anul 2004 era estimată cu puțin sub 3%, fiind unul dintre cele mai scăzute niveluri din România.

Bănci

Industria locală în plin proces de dezvoltare este susținută de un sector financiar puternic, 30 din 39 de bănci din sistemul bancar românesc fiind prezente în Timișoara.

Învățământ

În Timișoara există 182 de instituții publice de învățământ: 64 de grădinițe și creșe, 47 de școli primare și gimnaziale, 32 de licee, 11 școli postliceale, 18 școli profesionale și de ucenici, șase școli de maiștri și patru universități publice. În afară de aceste instituții mai există și o serie de instituții private de învățământ preșcolar și primar, precum și trei universități private, Timișoara fiind un centru universitar important în care studiază circa 40.000 de studenți. Gradul de școlarizare în Timișoara este de peste 99%, situându-se peste nivelul național mediu. Numărul elevilor care învață în școlile din Timișoara este de peste 17.000, iar din numărul studenților de peste 22.000, 74% sunt din alte localități ale țării.

Servicii

Sectorul serviciilor din Timișoara este reprezentat mai ales de companiile care desfășoară activități de comerț, exportul firmelor din Timișoara reprezentând aproape 10% din exporturile totale ale României. Turismul, în special cel de afaceri, domeniul financiar-bancar și serviciile de curierat sunt alte ramuri importante ale sectorului local al serviciilor.

Sănătate

Există șase spitale, nouă policlinici, 34 de cabinete medicale, 12 farmacii de stat și 54 private. Numărul paturilor de spital este de 4.147, 2.461 de persoane cu activitate în domeniul medical, 18 policlinici private și un spital casă.
În anul 1993, au început lucrările la ridicarea unui nou spital public. După ridicarea construcției în proporție de circa 30%, lucrările au fost sistate. În vederea finalizării construcțiilor și realizării unui spital la standarde europene atât din punct de vedere al echipamentului, cât și al serviciilor medicale oferite, în anul 2004 Primăria a inițiat un proiect de parteneriat public-privat. În prezent au fost selecționați trei investitori potențiali cu care se derulează procesul de negociere în vederea încheierii contractului pentru finalizarea construcției spitalului și operarea acestuia.

Cooperare internațională și orașe înfrățite

Pentru facilitarea cooperării regionale, Timișoara și județul Timiș sunt incluse în Euroregiunea Dunăre - Mureș - Tisa - Criș (ce cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara).
Timișoara este înfrățită cu Faenza (Italia), Gera (Germania), Karlsruhe (Germania), Mulhouse (Franța), Rueil-Malmaison (Franța), Szeged (Ungaria), Sassari (Italia), Treviso (Italia). În viitorul apropiat, urmează să fie semnat protocolul de înfrățire cu orașul Novi Sad (Serbia) și se poartă tratative pentru înfrățirea cu orașul Palermo (Italia).

Fotbal

În acest moment, Timișoara are o echipă clasată în primele șase locuri ale campionatului. Este revelația returului campionatului ediției 2004 - 2005, numită FCU Politehnica Timișoara.

Cultură și religie

Timișoara este un oraș multicultural și multi-etnic, fiind situat la confluența dintre Occident și Orient. Prin diversitatea culturală, Timișoara este un centru național puternic oferind locuitorilor orașului o ofertă culturală diversă. Câteva dintre referințele culturale ale orașului sunt: Filarmonica Banatul, Opera Română, Teatrul Național, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Teatrul Maghiar, Teatrul German, Teatrul  de păpuși Puck and Co (teatru privat) Muzeul Banatul, Librăria Județeană, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.
În Timișoara trăiesc, în prezent, reprezentanți a 29 de etnii și a 17 confesiuni religioase (ortodocși peste 79%, romano-catolici 2,4%, reformați 1,8%, greco-catolici 1,2%, baptiști 2%).

Site-uri despre Timișoara

www.primariatm.ro - portalul oficial al municipiului Timișoara ce conține informații despre activitățile Primăriei Timișoara și a altor instituții oficiale și informații utile din și despre oraș.

www.timisoara.ro - oferă bogate informații, poze și adrese din Timișoara. Prezintă un scurt istoric al orașului, harta, poze semnificative precum și adresele instituțiilor locale și județene.

www.eng.timisoara.ro – versiunea în limba engleză a site-ului www.timisoara.ro.

www.tion.ro - Serviciul online din Timișoara și județul Timiș, cu cele mai noi știri locale, mondene și din sport.

www.timisoara.net – informații generale despre oraș.

www.timisoaraonline.net – aproape totul despre Timișoara (poze, informații, harta orașului).

www.timisoara.online.ro - site-ul prezintă o amplă descriere a Timișoarei: scurt istoric, ghidul orașului, așezare, cultură, mass-media timișoreană, cinema și multe altele.

www.cityinfo.ro – conține informații utile pentru cei care vor sa viziteze Timișoara.

http://infotm.lx.ro/index.php - InfoTM este un site dedicat informațiilor utile din Timișoara, site-ul este în dezvoltare, toate paginile afișate în acest moment pe site sunt parțial terminate.

www.poliaektimisoara.ro – este site-ul oficial al echipei de fotbal FCU Politehnica Timișoara.

 

Puteți descărca paginile 2 și 3 în format pdf.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662377