Cooperarea în domeniul reabilitării
Proiectul de cooperare româno-german “Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică din Timișoara” între Primăria Timișoara și Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, a ajuns la final.
Proiectul a fost aprobat în 2006, dar a început încă din 2004 odată cu elaborarea unui Studiu socio-economic care a arătat necesitatea începerii unor măsuri de reabilitare prudentă a clă­dirilor, care să sporească confortul locatarilor, dar care să nu compromită caracterul istoric al construcțiilor.
Plus, zonele istorice ale Timișoarei au calități, care puse în valoare corect și cu prudența necesară, pot deveni deosebit de atractive atât pentru timișoreni, cât și pentru turiști. În vederea atingerii acestor scopuri a fost înființat în cadrul Primăriei Timișoara, Direcția Dezvoltare, Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara (CCRCIT), unde au lucrat împreună consilieri ai Primăriei și specialiști GTZ, coordonați din partea germană de Jochen Gauly. Principalul sprijin din partea GTZ a fost identificarea și pregătirea unor proiecte de dezvoltare urbană și economică pe termen lung a cartierelor istorice și de a pune bazele aplicării acestora. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul experților germani care au contribuit la realizarea acestor obiective (Stefan Gabi, Astrid Heck, Michael Engel, Thortsen Spohler, Christof Junghans, Gabriele Seelemann etc.).
 
Spațiu unic în România
Cartierele istorice Cetate, Iosefin și Fabric ca­rac­terizează și în prezent imaginea ora­­­­­­­­­­șului Timișoara, cu peste 14.500 de clă­diri istorice, ce formează cea mai mare re­zervație de arhitectură din țară, de o va­loare deosebită atât pentru România, cât și pentru Europa.
Lipsa lucrărilor de reabilitare și de mo­dernizare din ultimele veacuri au dus însă la o degradare avansată a acestor clă­diri, multe aflându-se chiar în pericol de a se prăbuși.
Acest fapt este o piedică pentru dezvoltarea economică a orașului și o scădere a calității vieții în oraș.
În 2006, 50% din clădirile istorice se aflau într-o stare avansată de degradare și numai 10% din acestea erau reabilitate.
CCRCIT va continua activitățile începute cu sprijinul GTZ dar va începe și noi proiecte interesante care au ca scop protejarea monu­mentelor istorice și reabilitarea prudentă a acestora.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662312