Bani germani pentru refacerea fațadelor timișorene

Ca urmare a acestor negocieri, a fost semnat un protocol între delegația Ministerului Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării (BMZ) și delegația Ministerului Finanțelor Publice privind stabilirea și pregătirea cooperării în domeniul politicii dezvoltării din anul 2005.

Prioritățile colaborării sunt reprezentate de promovarea reformelor economice, a comerțului și a întreprinderilor mici și mijlocii, a parteneriatelor economice, a pre­gătirii profesionale, a ocupării forței de muncă, sprijinirea agriculturii și pro­movarea ad­mini­stra­ției publice. S-a con­venit asupra con­tinuării finanțării pro­iectelor deja de­ma­rate.

Singurele pro­iecte noi care vor fi demarate cu sprijin german sunt cele ale municipalității timișorene. Este vorba de proiectul inclus la capitolul cooperare tehnică - sprijinirea administrației publice și alte măsuri, privind reabilitarea clădirilor din cartierele istorice ale Timișoarei, și de cel privind organizarea "Școlii pentru administrație publică” Timișoara.

În ceea ce privește primul proiect, trebuie să spunem că, de aproape trei ani, Guvernul Germaniei susține derularea unui proiect de reabilitare a clădirilor istorice din Sibiu. Proiectul are două componente: asistență tehnică și asistență financiară, din partea Guvernului Germaniei. Primăria Timișoara a solicitat Guvernului Germaniei extinderea acestui proiect și la Timișoara. De asemenea, municipalitatea timișoreană a cerut Guvernului României includerea subiectului privind reabilitarea fațadelor clădirilor din centrul istoric, pe agenda discuțiilor interguver­na­men­tale româno-germane în vederea obținerii de asistență financiară și tehnică din partea germană. Timișoara are cea mai extinsă zonă protejată de monumente istorice din România. Problema principală care se ridică în prezent este starea fațadelor majorității acestor imobile și imposibilitatea fi­nan­ciară a copro­prie­tarilor lor să le res­taureze. În acest sens este necesară im­plementarea acestui program participativ de reabilitare și res­taurare a zonei la care să participe reprezentanții mediului economic din zonă, locatarii, autoritățile locale și orga­nizații ale societății civile sau guvernamentale române sau străine. La baza acestui parteneriat va sta consensul tuturor celor implicați privind păstrarea și revitalizarea moștenirii culturale.

În urma semnării protocolului inter­guvernamental româno-german, guvernul german va susține cu până la 5 milioane de euro reabilitarea clădirilor din cartierele istorice ale Timișoarei. Cooperarea financiară are loc pe baza acordurilor ce urmează a fi semnate pentru anul 2005. Implementarea proiectului este prevăzută pentru începutul anului viitor, perioada de derulare fiind de trei ani.

Primar Gheorghe Ciuhandu:

“Am muncit aproape trei ani să obținem acest proiect, care este extrem de imporatnt pentru Timișoara. El va fi baza de plecare pentru alte proiecte de reabilitare a fațadelor din orașul nostru.”

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13855874