Piața 700: "Poarta către centru"

Există o propunere de organizare spațială, peisagistică și funcțională care va transforma întreaga zonă a Pieței 700. Zona Piața 700 suferă vizibil de numeroase afecțiuni: nivelul estetic scăzut, lipsa acută a locurilor de parcare, condițiile anevoioase în care se desfășoară activitatea de piață și dificultatea punerii în valoare a monumentelor istorice din acest spațiu. Se impune elaborarea unui plan de acțiune care să armonizeze Piața 700 cu nevoile cetățenilor Timișoarei și cu peisajul urbanistic modern. Primăria Timișoara împreună cu ModaTim Investment au imaginat un proiect  modern și integrat, care oferă soluții pentru toate problemele actuale ale Pieței 700. Dincolo de conceptul pur urbanistic, inițiatorii au fost preocupați să reducă la minim implicațiile financiare din partea comunității. Conceptul a fost pregătit de biroul de arhitectură Andreescu&Gaivoronschi

Recâștigarea spațiului public

Proiectul propune ca pe locul actualei piețe agro-alimentare și a pieței de flori să se amenajeze o piațetă modernă, coborâtă sub nivelul străzii. În fapt, un spațiu de promenadă care leagă Piața 700 de zona vechii cetăți, prin pasaje pietonale subterane și scări rulante. În piațetă se pot amenaja cafenele, terase și alte puncte de recreere. Pe fondul asaltării domeniului public cu proiecte private, Timișoara are astfel șansa să câștige un spațiu public nou, tocmai în centrul orașului. Noua piațetă ar completa celelalte trei Piețe din Orașul Vechi, mai ales odată cu transformarea centrului istoric în zonă pietonală. Culoarul Unirii-Libertății-Victoriei va crea o mișcare pietonală pe axa nord-sud, în timp ce proiectul din Piața 700 va crea mobilitate și pe axul invers: est-vest.


Modernizarea Pieței 700

Practic, s-ar realiza astfel o poartă de acces către centrul istoric al Timișoarei. Proiectul nu urmărește mutarea pieței agro-alimentare și a pieței de flori. Sunt activități cu tradiție în acest loc și necesare pentru locuitorii din cartier. Ele însă trebuie să se desfășoare în interior, conform standardelor europene. Proiectul propune edificarea lângă Saiftim a unei clădiri noi, administrată de Primărie. Parterul și subsolul clădirii vor găzdui cele două piețe, în condiții moderne, civilizate și cu acces facil. Pentru realizarea acestei investiții, ADP-ul și Regia Piețelor se pot asocia cu un investitor privat sau pot oferi spații de închiriat pentru finanțarea proiectului.

700 de locuri noi de parcare

Proiectul are soluții și pentru actuala criză a locurilor de parcare, ce se va acutiza curând, odată cu inaugurarea în vecinătate a noului sediu al Direcției Financiare. La subsolul întregului spațiu public din Piața 700 se vor crea două niveluri de parcaje, cu circa 700 de locuri de parcare publice. Acestea vin în completarea celor 700 de parcaje pe care le va oferi ansamblul City Business Centre.

Refuncționalizarea Spitalului Militar

Curțile interioare ale Spitalului Militar se vor folosi pentru a lega noua zonă pietonală de Orașul Vechi. Odată cu reamenajarea clădirii Spitalului Militar, proiectul prevede punerea în valoare și a celorlalte monumente istorice din Piața 700: Bastionul și Biserica Militară. Traficul auto nu suferă modificări. Prin amenajarea piațetei, se creează două niveluri diferite, traficul pietonal separându-se total de traficul auto.


Stație de tren urban

Proiectul este gândit de la început în relație cu un plan viitor al Primăriei de a transforma linia de cale ferată în linie de tren urban. O potențială stație e prevăzută deja în apropierea Pieței 700.

Pașii parcurși și etapele proiectului

Dezvoltarea Pieței 700 este un proiect major, care implică multe forțe. Alături de Primăria Timișoara și ModaTim Investment, au participat la discuții Regia Piețelor, ADP Timișoara, GTZ și riveranii Pieței 700. Odată aprobat de Consiliul Local, proiectul se va realiza etapizat.

Prima etapă: realizarea piațetei urbane, relocarea activităților de piață în noua clădire și crearea parcajelor subterane. Proiectul se va realiza fără întreruperea activității de piață, prin comasarea temporară a celor două piețe în zona Pieței de Flori. Prima etapă se poate autofinanța ca investiție și e realizabilă în 2 ani.

A doua etapă: integrarea în proiect a Spitalului Militar, a Bisericii Militare și a Bastionului. Această etapă se poate realiza după ce Spitalul Militar, actualmente deținut de Ministerul Apărării,  va trece în proprietatea autorităților locale.

A treia etapă: odată cu punerea în aplicare a conceptului de tren urban. Primăria Timișoara și ModaTim Investment propun un plan realist și realizabil, de importanță vitală pentru Timișoara actuală și viitoare. Problemele din zona Piața 700 se pot soluționa rapid, cu cheltuieli minime de la bugetul local. Mai mult, se va reuși conectarea zonei cu centrul istoric, ceea ce va spori atractivitatea turistică a orașului. Proiectul reprezintă totodată un model pozitiv pentru felul în care autoritățile locale și investitorii privați pot colabora în folosul comunității.

 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 06.08.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13860068