Timișoara are stație de sortare a deșeurilor
Instalația, adusă din Germania, unică în S-E Europei, este și cea mai mare stație de sortare din România și funcționează vizavi de Platforma CET din Calea Șagului.
Numai jumătate din cantitatea de deșeuri produsă de timișoreni va ajunge la viitorul deponeu ecologic de la Ghizela, deoarece printr-o investiție de 5 milioane de euro, 3,5 milioane de la RETIM și alte 1,5 milioane de la Fondul de Mediu, Timișoara are o stație de sortare a deșeurilor, unde deșeurile reciclabile sunt separate de gunoiul menajer. Cum costurile cu transportul vor fi destul de ridicate, investiția este importantă pentru menținerea unui cost rezonabil al salubrității municipale.

Reciclarea a zeci de mii de tone
Stația de sortare pentru reciclarea deșeurilor se află vizavi de Platforma CET din Calea Șagului și a fost inaugurată recent în prezența pri­marului Gheorghe Ciuhandu, vice­primarul Sorin Grindeanu, consilierul mi­nistrului Mediului, Marton Kelemen și a consulului Germaniei la Ti­mișoara, Klaus Brennecke. Stația are o capacitate de producție de 160.000 de tone pe an, iar estimările arată că 35-40.000 de tone de deșeuri vor fi reciclate, alte 55-60.000 de tone vor fi valorificate energetic, iar restul va ajunge la Ghizela din luna septembrie, când va fi dată în folosință prima celulă a deponeului regional. Investiția, unică în S-E Europei, este și cea mai mare stație de sortare din România. Instalația a fost adusă din Germania. La intrarea în curtea stației de sortare, mașinile Retim sunt cântărite, după care de­șeurile ajung într-un container și pe bandă, unde un electromagnet extrage obiectele din metal, iar gu­noiul este sortat după felul în care va fi reciclat, valorificat energetic și compostabil.

Ventilatoare, filtre și un tun de evacuare
Hârtia va ajunge la firmele care o reciclează, deșeurile ce se pot valorifica energetic vor fi transformate în curent electric sau căl­dură, iar cea de-a treia categorie este cea a deșeurilor care vor deveni compost pentru grădini. Stația de sortare va pro­­cesa reziduurile asimilabile deșeurilor menajere de la agenții economici, precum și deșeurile din “pubela uscată” colectate de la populație în sistem dual. Întreg procesul se desfășoară într-un spațiu complet închis și foarte bine izolat, astfel încât să nu existe “scurgeri“ în atmosferă. Distanța până la cea mai apropiată zonă locuită este de peste 1.500 de metri. Stația este dotată cu ventilatoare, filtre și un tun de evacuare cu o înălțime de 15 metri. Pe platforma stației a fost forat un puț la mare adâncime și există un rezervor cu apă în caz că se declanșează vreun incendiu. Până în toamnă, deșeurile din Timișoara vor mai fi transportate la gropi de gunoi din Hunedoara și Bihor. Stația de sortare a Timișoarei se întinde pe 9.000 de metri pătrați.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13640050