Declarație privind protestele organizațiilor de revoluționari
La 22 de ani de la Revoluția anticomunistă din decembrie 1989, situația României este una tristă. Am asistat doar la o condamnare formală și declarativă a regimului comunist și constatăm că și astăzi, după 22 ani, oamenii fostei Securități și foștii lideri comuniști sunt omniprezenți în politică, afaceri, justiție, servicii secrete, media.
De aceea, în calitate de primar al Orașului-Martir Timișoara și de participant activ la Revoluția din Decembrie 1989, mă solidarizez cu acțiunile de protest ale organizațiilor de revoluționari din aceste zile.

Cer Guvernului și Parlamentului României să reanalizeze conținutul Legii 410/2011, având la bază solicitarea făcută în acest sens de asociațiile de revoluționari din Timișoara, în ideea în care din rândul Luptătorilor cu Merite Deosebite să facă parte doar persoanele care au un merit incontestabil în schimbarea din Decembrie 1989 și care au luptat în Orașele-Martir în perioada 16-22 Decembrie 1989. Astăzi, când ne pregătim să aniversăm 22 de ani de la Revoluție, nu trebuie să uităm că, datorită sacrificiului acestor oameni, România are parte astăzi de democrație. Parlamentarii și guvernanții care au gândit această lege nedreaptă își datorează funcțiile luptei oamenilor afectați direct prin legea pe care au inițiat-o și votat-o.
Cer acest lucru din punct de vedere moral, din punctul de vedere al celui care a fost la Timișoara în 16-22 decembrie 1989. Reanalizarea Legii 410/2011 trebuie făcută cu mult discernământ, punând accent nu atât pe latura financiară, cât pe cea morală, și aceasta deoarece așteptările noastre din zilele lui decembrie 1989 nu s-au împlinit decât într-o mică măsură. La 22 de ani de Revoluția anticomunistă din decembrie 1989, societatea românească este dezbinată, tarată de comportamente de tip totalitar, chiar dacă în fapt comunismul nu mai reprezintă un pericol.

Cer președintelui țării, Guvernului și Parlamentului să-și îndrepte atenția spre doleanțele timișorenilor care prin faptele lor eroice și jertfa de sânge au deschis drumul României către democrație și libertate și să acorde Timișoarei importanța pe care o merită. Conducătorii noștri de astăzi nu trebuie să uite că au posibilitatea să se exprime politic într-o democrație datorită orașului nostru și, pentru acest lucru, indiferent de coloratura lor politică, trebuie să arate respectul cuvenit Timișoarei.

Gheorghe Ciuhandu

Primarul Municipiului Timișoara
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13667099