Centru de Informare turistică Timișoara

i love timisoaraPrimăria Municipiului Timișoara a inaugurat, vineri, 14.02.2003, Centrul de Informare Turistică a Municipiului Timișoara – “Info – turism Timișoara”, situat în B-dul Proclamația de la Timișoara nr. 5 (în incinta Bazarului, la parter). La eveniment au participat Klaus Peter Marte, Consulul Germaniei la Timișoara, Wolfgang Limbert, coordonatorul de program pentru România a IBD/GTZ (Programul de Promovare Economică și Ocupare a Forței de Muncă în România), oficialități locale .

Crearea Centrului de Informare Turistică Timișoara se încadrează în contextul unui program mai larg vizând promovarea turistică a Timișoarei și a Banatului. Programul a fost derulat în cadrul colaborării existente deja între Primăria Municipiului Timișoara și IBD/WBF (Serviciul Integrat de Consultanță pentru Economie al Germaniei în România). În noiembrie 2001, Primăria Municipiului Timișoara a solicitat acordarea de asistență tehnică germană pe parcursul realizării acestui program.

Obiectivul programului este crearea cadrului organizațional necesar pentru dezvoltarea turismului în zonă. Contribuția părții germane a constat în consiliere și sprijin pentru înființarea biroului de informare turistică și a unei asociații de turism, organizarea de sesiuni de pregătire pentru persoanele care vor lucra în Centru și consiliere pentru promovarea ofertelor turistice locale pe piața națională și internațională.

Rolul Infocentrului Turistic este de a oferi informații utile vizitatorului despre Timișoara: trasee turistice în oraș și în zonă, servicii turistice, posibilități de cazare, modalități de petrecere a timpului liber și informații despre evenimente organizate în oraș și în regiune, rezervări de bilete de tren, avion etc. Programul de lucru al Infocentrului este de luni până vineri, de la 9,00 la 17,00. Infocentrul turistic va fi deservit de personal calificat, inclus în organigrama Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Finanțarea cheltuielilor de funcționare adică, materiale și de personal, se va face din bugetul local al municipiului Timișoara, precum și din venituri extrabugetare.

Turismul intern și internațional este una dintre cele mai dinamice ramuri economice, având cea mai rapidă rată de revenire a capitalului investit. Totodată, turismul este cel mai eficient mijloc de promovare al unui oraș sau zone, putând contribui la atragerea investitorilor străini în zonă.

Deși Timișoara are un potențial turistic ridicat, oferta turistică a orașului și a zonei înconjurătoare este insuficient promovată. Principala cauză a acestei stări de fapt este lipsa unei politici coerente de dezvoltare a turismului urban, bazată pe programe active și eficiente de marketing turistic al zonei. Aceasta a fost rațiunea pentru care, la nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, a fost gândită această politică locală vizând susținerea dezvoltării turismului local și regional.

În prezent, Primăria Municipiului Timișoara beneficiază de asistență tehnică și financiară din partea Germaniei în derularea mai multor proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea economică a orașului. Este vorba de programul de cooperare pentru încurajarea dezvoltării economice locale, derulat în colaborare cu IBD, în cadrul căruia au fost organizate diverse activități cum ar fi: elaborarea și editarea de broșuri și alte materiale promoționale, participarea la târguri și expoziții internaționale (Hanovra, Munchen) în vederea promovării imaginii orașului și a atragerii investițiilor străine. De asemenea, se organizează seminarii și schimburi de experiență pentru elaborarea conceptului și a planului de acțiune în vederea realizării unui incubator de software, în colaborare cu Universitatea Tehnică. În colaborare cu Primăria din Karlsruhe se derulează un program având ca obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate privind politicile locale viitoare în domeniul asigurării energiei termice pentru locuitorii municipiului. De asemenea, Piața de Gros se va face cu sprijinul KfW – Institutul de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare al Germaniei.

Totodată, cu sprijinul guvernului german și a consului Peter Klaus Marte personal se implementează în prezent în municipiu și județ un proiect pilot vizând integrarea socială a tinerilor proveniți din casele de copii.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13640282