Parcările ecologice, o soluție inedită

300 de noi locuri de parcare "verzi" și peste 780 de arbori vor reduce poluarea și căldura de la sol, în spațiile care se află între blocuri.

O alternativă viabilă pentru mărirea suprafeței de parcare din cartiere sunt «parcările ecologice” sau “parcările verzi», care nu exclud programul de investiîii pe care Primăria Timișoara îl are pentru realizarea de parcări supraetajate în centrul orașului, ci doar îl completează. Acestea sunt o noutate și înlocuiesc asfaltul cu iarbă, mai sănătoasă pentru locuitori, mai ales în zonele de blocuri. Parcările ecologice sunt mai apropiate de natură, reducând scurgerile apelor pluviale și emisiile poluante, micșorând temperatura la sol, mai ales în verile toride când asfaltul încins face aerul greu respirabil. Gazonul este uniform, are calitățile mecanice ale asfaltului, capacitatea de încărcare fiind de 40 tone/mp. Pavajul cu gazon e alcătuit din sisteme grilă din plastic cu celule rigide umplute cu pietriș, pământ și iarbă.

Parcările ecologice sunt în centrul atenției arhitecților urbani din toate marile orașe, fiind o variantă ecologică și economică, față de parcările asfaltate, care accentuează poluarea, mărind disconfortul prin temperatura ridicată și mirosul din emisiile de hidrocarburi. Există realizări în lumea occidentală care au dovedit că parcarea ecologică a redus suprafața impermeabilă cu 40%, a crescut spațiul de parcare cu 20% și a economisit 20% din costurile de construcție. Datorită avantajelor și în Timișoara se vor înființa parcări ecologice. Pentru cei care doresc realizarea unor astfel de parcări ecologice lângă blocul lor în 2009, asociațiile de proprietari/locatari trebuie să depună de pe acum o solicitare la Primărie, pentru că procedura durează: se verifică situația juridică a terenului, se face studiul tehnic și se aprobă, o dată pe an, alocarea banilor prin bugetul local.

S-au stabilit șapte locații pentru 2008

În urma solicitărilor primite din partea cetățenilor pentru anul 2008 s-au stabilit următoarele locații în vederea amenajării de parcări ecologice:

  • Calea Șagului - în careul de blocuri dintre străzile Mureș nr. 2, Hărniciei nr.4 și Intrarea Plantelor nr. 1,2;
  • Spitalul Județean - în careul dintre bdul. Dr. Iosif Bulbuca nr. 145-147 și Dr. Ioan Mureșan;
  • Dorobanților - în careul dintre străzile Lalelelor bl. E11, G.Bacovia bl. E.10 și Calea Dorobanților bl. E5;
  • Circumvalațiunii - strada Salciei nr 2;
  • Șt. O. Iosif - în careul cuprins între străzile Ștefan cel Mare bl. 11, 12, 13, Soarelui nr. 1-3, Șt. O. Iosif bl. 8, 9, 10, 11;
  • Strada Zarand nr. 1, 3, 5, 7.
  • Strada Musicescu nr. 4-6.

Prin realizarea acestor parcări ecologice se vor suplimenta în zonele menționate peste 300 de locuri de parcare, se vor amenaja 2100 ml de gard viu, se vor planta peste 780 arbori și arbușt,i ceea ce va conduce la îmbunătățirera calității aerului, o nouă estetică a spațiului și ameliorarea standardului de viață a locuitorilor.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397251