Tot mai multe firme la licitațiile organizate pentru reabilitare termică

Suntem orașul în care lucrează cele mai multe firme simultan la blocurile care au fost incluse în program.
Au fost organizate noi licitații pentru încredințarea de lucrări de reabilitare termică la unele blocuri din Timișoara.
Astfel, în perioada 21-28 ianuarie 2010, s-au reluat procedurile de achiziții publice pentru execuția lucrărilor de intervenție la 17 blocuri de locuințe, incluse în Programul local multianual privind creșterea performanței energetice 2009, care nu au avut ofertanți sau la care ofertanții nu au îndeplinit condițiile de calificare la licitațiile anterioare, din perioada 7 – 15 septembrie 2009.
S-au prezentat 28 de firme de construcții din Timișoara, Deva, Hunedoara și Slatina pentru lucrări la următoarele blocuri: str. Piatra Craiului nr. 1 (5 oferte), Brediceanu nr. 13-15 (6 oferte), Circumvalațiunii nr. 26 (8 oferte), Stelelor nr. 6 (3 oferte), Aleea Cristalului nr. 1 (6 oferte), Iancu Flondor, bl. E17 (13 oferte), Bucovinei nr. 40 (12 oferte), Dropiei nr. 7 (15 oferte), Calea Torontalului nr. 14 (11 oferte), Uranus nr. 27 (3 oferte), Azuga nr. 1 (13 oferte), Dâmbovița nr. 22 (7 oferte), Ana Ipătescu nr. 9 (6 oferte), Ioan Slavici bl. 18 (7 oferte), Aleea Cutezătorilor nr. 2 (9 oferte), Corneliu Coposu nr. 32 (7 oferte), Piața Bihor nr. 14 (14 oferte).
Încă de la începutul organizării licitațiilor pentru cele 72 de blocuri aflate în programul de pe anul 2009, am asigurat accesul liber la procedurile de licitație pentru cât mai mulți ofertanți și s-au prezentat 23 de firme, pentru 55 de blocuri, a declarat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Suntem orașul cu cele mai multe firme care lucrează simultan la reabilitare termică, deoarece am considerat că accesul mai multor firme va duce la concurență și ca atare la prețuri mai mici, lucrări de o mai bună calitate și timp redus de execuție.
Acum avem deja 28 de firme și vom proceda la fel și în continuare.
Dar nu vom face rabat de la calitate, materialele care se folosesc la fiecare lucrare trebuind să fie de bună calitate, omologate la standarde superioare.

"Am reușit, împreună cu asocia­țiile de proprietari, să începem să schimbăm în mod vizibil fața orașului și să avem condiții mai con­fortabile de viață pentru mai mulți timișoreni. Nimic nu se face fără dificultăți, dar când vezi ceea ce ai realizat, îți dai seama că acest lucru este important și a meritat orice efort. De aceea, vom continua."
Sorin GRINDEANU,
Viceprimar al Timișoarei
 
Recepții doar cu acordul asociației de proprietari
După ce comisia de evaluare analizează ofertele, se trece la licitația electronică. Mersul licitațiilor poate fi urmărit pe site-ul www.primariatm.ro, secțiunea "Reabilitare termică". Întreaga documentație pentru procedura de atribuire a contractului de achiziție publică se afișează în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), sistem național transparent și monitorizat strict. Criteriul pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor de intervenție este: oferta cea mai avantajoasă economic, ponderea factorilor de evaluare fiind: 60% pentru prețul ofertei și 40% pentru durata de execuție a lucrărilor. Fiind parteneri în acest demers cu asociațiile de proprietari, le-am invitat să urmărim împreună lici­tațiile, achiziționarea de materiale și lu­crările efective. Precizăm că nicio recepție de lucrări nu se face fără acordul asociației de proprietari. Este importantă implicarea reprezentanților asociației de proprietari pe tot parcursul metodologiei, astfel încât dacă sunt nemulțumiri să poată fi luate măsuri în timp util.

Mii de timișoreni implicați
În cele 72 de blocuri incluse în programul local de reabilitare termică pe anul 2009, trăiesc peste 2500 de familii, firmele au avut la lucrări peste 1000 de muncitori, iar Biroul de reabilitare termică al Primăriei are 7 persoane. De aceea, fără ajutorul direct și responsabilitatea cetățenilor din blocurile cuprinse în reabilitare termică, acest program nu ar fi avut succes. Am demonstrat că reușim să lucrăm pentru comunitate și dacă ni se alocă bani de la minister, putem gestiona corespunzător lucrările la un număr mare de blocuri. Am fost ultimii din țară la alocarea de fonduri, care ni s-au repartizat la sfârșitul lunii august, după insistențe sporite în a cere ceea ce ni se cuvine. Am reușit să avem mai multe blocuri reabilitate decât alte orașe cărora ministerul le-a dat de zece ori mai mulți bani încă din luna mai. Au crezut că nu vom putea cheltui banii, dacă ni-i dau în toamnă și ar fi fost un bun motiv ca anul acesta să nu ne ia în considerare la finanțare. Le-am demonstrat împreună că suntem în stare, deși unii cetățeni au fost nevoiți să suporte toată iarna schelele. Nu a fost o situație fericită, dar dacă nu începeam lucrările, pierdeam banii de la Guvern. A fost dificil și pentru asociații, fiind vorba de mii de persoane implicate și ne-am confruntat cu diferite situații. Nu a fost ușor nici să aibă grijă reprezentanții asociațiilor, pentru că ei au fost baza, ca cei peste 1000 de angajați ai firmelor să lucreze cum trebuie. Au fost câteva nemulțumiri legate de prețuri, dar pentru banul public trebuie făcute licitații și nu pot participa firme care nu au toate actele în regulă. Ca persoană particulară, poți angaja orice firmă pe tipuri de lucrări, dar ca instituție publică, nu ni se permite decât licitarea întregii lucrări. Sunt rigori care ni se impun prin reglementările legale. De aceea, este important ca oamenii să știe cât mai multe despre întregul proces. De pildă, dacă și-au pus termopane înainte de a se face proiectul tehnic, li se scade prețul acestora. Este esențial să fie analizate în asociație toate variantele, pentru a fi aleasă cea mai avantajoasă. Ne-am pregătit și pentru 2010, fiind aprobat din 2009 programul pentru alte 82 de blocuri. Vom începe proiectarea lor, iar după ce ministerul ne alocă banii, sperăm ca în primăvară să începem execuția și în toamnă să o finalizăm. Cu blocurile reabilitate termic prin acest program, cu cele reabilitate prin efortul asociațiilor de proprietari care au avut înțelegeri cu firme pentru cedarea mansardei în schimbul lucrărilor, deja orașul începe să arate altfel, iar condițiile sunt mai bune. 
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13423418