Oameni care au schimbat fața Timișoarei de-a lungul timpului

De la guvernatorul Claudius Florimund Mercy la Stan Vidrighin, primul primar după unirea Banatului cu România, la cel mai longeviv în  funcție, Carol Telbisz, sau la personalități contemporane, administratorii au contribuit decisiv la dezvoltarea orașului, indiferent de epocă.

Timișoara a avut parte, de-a lungul secolelor, de administratori vizionari, înzestrați cu foarte mult simț practic. Sunt oameni remarcabili, fără de care orașul nostru nu ar fi fost același. Vă prezentăm doar câțiva dintre ei, cu mențiunea că selecția a fost foarte dificilă, iar omisiunile sunt cauzate doar de spațiul restâns.

Fiecare și-a pus amprenta asupra Timișoarei, într-un fel sau altul. Toți au contribuit la dezvoltarea orașului, indiferent de epocă. Unul dintre ei, Dr. Carol Küttel, nu a ezitat să își cheltuiască averea personală pentru proiecte publice. De departe cel mai longeviv în funcția de primar a fost Carol Telbisz, care a administrat orașul cu succes, vreme de… 29 de ani. A fost și cel mai performant? Răspunsul poate fi găsit într-o glumă care încă mai circulă: dacă ar mai fi trăit, Telbisz ar fi fost și acum primarul Timișoarei.

L-am inclus în această selecție și pe guvernatorul Claudius Florimund Mercy, autorul reconstrucției Timișoarei, distrusă practic după ocupația turcilor. Este categoric o personalitate care a influențat decisiv dezvoltarea orașului nostru.

Pe vremea imperiului, după unirea Transilvaniei și Banatului cu România sau contemporani, pe toți acești oameni îi leagă ceva: iubirea față de Timișoara.

Stan Vidrighin, primul primar al Timișoarei după August 1919

Ales primar al Timișoarei în anul 1919, inginerul Stan Vidrighin este una dintre personalitățile care a schimbat decisiv orașul, prin modernizarea rețelei de canalizare și alimentare cu apă. În urma unui proces care s-a dovedit ulterior a fi nefondat, a renunțat la această funcție în 30 aprilie 1921. Al doilea mandat al său în fruntea orașului de pe Bega a fost în perioada 3 ianuarie 1922 - 31 august 1922. El a rămas în istorie ca primul primar al Timișoarei după alipirea Banatului la România, în 3 August 1919.

Militant pentru unire

Vidrighin s-a născut în anul 1876, comuna Rășinari, județul Sibiu. A urmat Facultatea Politehnica din Budapesta, pe care a absolvit-o în anul 1900. A rămas cunoscut ca un important militant pentru unirea Transilvaniei și Banatului cu România. El a fost ales deputat pentru Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, apoi membru al Marelui Consiliu Național.

Cariera administrativă

Și-a început cariera administrativă în anul 1904, când a fost numit inginer șef al serviciului tehnic al primăriei, unde a pregătit proiectul general de canalizare a apelor uzate și meteorice și cel de alimentare cu apă a orașului.

Absolvent al Politehnicii din Budapesta, cu stagii de specializare la universități din Dresda, Berlin, Hamburg, Koln, Strassbourg și Londra, Stan Vidrighin a pregătit în următorii ani proiectele sistemelor de canalizare și de alimentare cu apă ale orașului.

Unul dintre primele sisteme de canalizare din țară

Lucrările de construcții pentru canalizare au început în luna mai 1909, concomitent la cele două canale colectoare de pe malul stâng și drept al râului Bega. Lucrările pentru stația de epurare, mai dificile ca realizare, au fost încredințate unei antreprize din Budapesta și au început în luna aprilie a anului 1911. În 26 octombrie 1912, în Timișoara a început să funcționeze sistemul de canalizare și stația de epurare a orașului, unul din primele din țară. Stan Vidrighin a deschis o cale viitorului văzut de el: un oraș în dezvoltare, un oraș modern, european.

Recunoscut și la București

Pentru meritele sale recunoscute, atât inginerești cât și administrative, a fost ales, în 1921, rector al Școlii Politehnice din Timișoara, pe care a fondat-o, alături de profesorul Traian Lalescu.

Cunoștințele lui Stan Vidrighin în domeniul sistemului de apă și canalizare au fost folosite și la București, unde acesta a plecat, în 1923, pentru a-l administra. Acesta a mai ocupat ulterior funcțiile de director general la Poșta și Telecomunicațiile Române, apoi de  director al CFR. A murit în anul 1956, la vârsta de 80 de ani.

Carol Küttel - două mandate de succes

Dr. Carol Küttel a fost primar al Timișoarei între 1859-1861 și 1867-1872. În această perioadă, a contribuit substanțial la dezvoltarea orașului (prin construirea unui tramvai cu cai, a unor teatre și hoteluri, a liceului "Nikolaus Lenau” ș.a.).

Familia Küttel este originară din Anglia, din comitatul Northhampton. În timpul războiului de 100 de ani, familia Küttel s-a așezat în Franța, de unde, în timpul războaielor religioase, a fost silită să emigreze în Germania.

În timpul administrației lui Carol Küttel, funcția militară a cetății Timișoara a fost treptat redusă. A facilitat construcția drumului public în interiorul cetății și dezvoltarea zonei adiacente cetății. Au fost plantați pomi în Piața Prințul Eugen (astăzi, Piața Libertății), străzile au fost pavate, clădirile spitalului și primăriei au fost extinse, a fost înființată brigada de pompieri voluntari și a fost restaurată zona rezidențială.

Averea personală, în slujba orașului

În 1867, un plan al liniilor tramvaiului tras de cai a fost creat după ideile sale și a devenit președintele Societății pentru construirea unei linii ferate cu tracțiune animală. A sprijinit formarea unui liceu modern (astăzi Liceul Lenau) și a unui parc al orașului. A ajutat la construcția „Teatrului, Redutei și Hotelului”. Pentru acest proiect, a cheltuit o parte însemnată a averii personale. Pe perioada construcției, Împăratul Franz Josef I a vizitat Timișoara.

Memoria sa este cinstită până în zilele noastre. La propunerea lui Istvan M. Küttel (domiciliat în Germania), strănepotul dr. Carol Küttel, fost primar al Timișoarei, a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea acestuia. Placa comemorativă a fost amplasată pe fațada imobilului de pe b-dul Tinereții nr. 1 și este inscripționată cu următorul text, în limba română, maghiară și germană: Această piață a purtat numele “Piața Küttel”.

Carol Telbisz, primar pentru 29 de ani

Carol Telbisz este cel mai longeviv primar al Timișoarei. Timp de 29 de ani, în perioada 1885 - 1914, el a condus orașul de la statutul de cetate fortificată, cu funcții preponderent militare, la așezarea modernă, dezvoltată în toate domeniile care avea să devină. Carol Telbisz provine dintr-o familie modestă de bulgari. El s-a născut în 1854, la Cenad. A absolvit Facultatea de Drept din Budapesta, și-a luat doctoratul în drept administrativ la Viena, apoi a efectuat stagii în adminsitrație.

De la 31 de ani

Datorită calităților sale recunoscute, Carol Telbisz a devenit primar la o vârstă tânără, de 31 de ani, după ce a fost înnobilat cu titlul de nemeș. Cariera sa în această funcție este cea mai longevină din toată istoria Timișoarei. În 1890 primește funcția de consilier regal, în 1900 Ordinul clasa a III-a a Coroanei de fier, din partea Curții Regale. În 1905 devine consilier al Curții Regale Maghiare. La aniversarea a 20 de ani în funcția de primar, este numit cetățean de onoare al Timișoarei. Din păcate, în 1914 s-a îmbolnăvit grav și a murit, după nu mai puțin de 29 de ani în slujba orașului.

În timpul administrației lui Carol Telbisz, a fost modernizată canalizarea și alimentarea cu apă a orașului, iluminatul stradal și a fost introdus tramvaiul electric. Au fost ridicate instituții de învățământ și de cultură, au fost deschise bibliotecile populare și au fost înființate multe dintre fabricile emblematice ale Timișoarei.

“Dacă privim la ceea ce am realizat și la acele planuri care ne așteaptă, atunci putem spune că am terminat doar începutul și am asigurat doar bazele necesare dezvoltării în continuare. Generația următoare are datoria de a transforma Timișoara într-un oraș mare, frumos și modern.” Carol Telbisz

Guvernatorul Claudius Florimund Mercy - reconstrucția Timișoarei

Generalul de cavalerie Claudius Florimund Mercy a fost numit guvernatorul Banatului Timișan la recomandarea prințului Eugeniu de Savoya. Mercy este autorul unui plan remarcabil de sistematizare a Timișoarei, oraș distrus de turci în perioada ocupației. Special pentru reconstrucție, au fost aduși aici meșteri fierari, zidari, dulgheri și alți meseriași, mulți din județele austriece.

Rezultatele au fost pur și simplu spectaculoase. Înainte de începerea construcțiilor la noua cetate, în anul 1718, a început în Piața Balazs (în fața magazinului Bega) construcția Palatului de reședință a guvernatorului Mercy, care a devenit mai târziu reședința episcopilor, apoi edificiul parchetului (colțul străzii Proclamația de la Timișoara cu strada Popa Șapcă/Martin Luther).

Cea mai monumentală construcție a secolului al XVIII-lea a fost noua cetate a Timișoarei. Fortificațiile cetății încep în anul 1723 și durează 42 de ani. În timpul construcției noii cetăți, după planul de sistematizare a orașului conceput de Contele Mercy, peste tot se construiesc case de locuit, școli, spitale, palate oficiale, reședințe civile și militare, biserici și monumente. Concomitent, a început construcția și dezvoltarea rapidă a industriei și a fabricilor.

În anul 1728, Mercy pune în aplicare și planul de desecare a mocirlelor, regularizarea cursului apelor și ca-nalizarea râului Bega.

Sub guvernarea sa au fost colonizate orașele și satele din Banat (șvabi, slovaci, italieni, cehi, spanioli, care au trăit alături de sârbi, români, sloveni, unguri, greci și evrei). S-a produs atunci un fenomen probabil unic în lume: toată populația din orașele și satele bănățene, oameni simpli doar cu școală primară, muncitori, țărani și copii, vorbeau două, trei, patru și chiar cinci limbi.

Generalul Mercy a murit ca un erou în luptele de la Parma, în Italia, la 29 iunie 1734, la vârsta de 68 de ani.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13772698