La mulți ani, Timișoara!

De nouă ani, prin hotărâre de consiliu local, data de 3 august a devenit ziua orașului nostru, zi marcată prin organizarea de diverse evenimente. Această zi marchează momentul intrării trupelor românești în Timișoara la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.

În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al județului Timiș - Torontal de către Consiliul Dirigent, decretează preluarea puterii și instalarea administrației românești. La 1 august 1919 sosește în Timișoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 își fac intrarea solemnă în oraș, unitățile Armatei Române, sub comanda colonelului Economu.  La vama orașului, trupele sunt întâmpinate de o mulțime de oameni, îmbrăcați în haine de sărbătoare, în frunte cu prefectul dr. Aurel Cosma.

Ziua de 3 august 1919

În dimineața zilei de 2 august 1919 a sosit la Timișoara un detașament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiași zile, un detașament de 500 de jandarmi de la Lugoj. A doua zi, 3 august 1919, unități ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu și-au făcut intrarea în Timișoara. Aspectul orașului era cu totul schimbat: flamura tricoloră împodobea casele orașului, poporul se grăbea să-i salute pe dorobanții români.

Primirea oficială

Sosirea armatei era anunțată pentru ora 8,30. Străzile erau deja inundate de o mulțime de zeci de mii de oameni, postați de-a lungul trotuarelor încă de la ora 8. La vama orașului, trupele sunt întâmpinate de o mulțime imensă, îmbrăcată în haine de sărbătoare, în frunte cu prefectul Dr. Aurel Cosma. Armata română a intrat în Timișoara pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților, pe sub un splendid arc de triumf, apoi s-a deplasat până în piața care de atunci, se numește Piața Unirii, unde s-a desfășurat solemnitatea oficială de primire.

Intrarea în Piața Unirii

La intrarea în Piața Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusă din două batalioane de infanterie a Regimentului 2 Românești, două companii de mitraliere și baterii de artilerie. La primirea oficială făcută în Piața Unirii au luat cuvântul protopopul ortodox al Timișoarei, Ioan Oprea, apoi primarul orașului Iosif Gemml, care a salutat armata română în numele tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate, apoi fostul vicecomite din partea șvabilor, colonelul Karl von Moller; din partea populației maghiare - ziaristul Albert Marton, iar în numele sârbilor protopopul Novacovici. A răspuns din partea armatei române colonelul Virgil Economu.

Discuții pregătitoare

În data de 1 mai 1919, a sosit la Timișoara o misiune a ziariștilor din țările Antantei, condusă de George Moroianu. Aceștia au avut discuții cu fruntașii naționali români și au fost informați despre nemulțumirile populației. Ei au fost primiți și de generalul Prudeanu, care s-a pronunțat în favoarea cauzei românești.

În același sens, s-a manifestat și generalul Berthelot, care, în data de 9 mai 1919, a trecut prin Timișoara. El a fost salutat de căpitanul Tocineanu, care l-a întâmpinat la gară.

Modalități de retragere

În data de 18 iulie 1919, a sosit la Timișoara o comisie a Consiliului Dirigent, pentru a discuta cu generalul francez De Tournadre și cu autoritățile militare sârbești modalitatea de retragere a armatei de ocupație sârbă și preluarea administrației de către români. În ziua următoare, 19 iulie, a venit la Timișoara o comisie tehnică trimisă de consiliul Suprem al Antantei, pentru a stabili noua linie de demarcație între România și regatul SCS. Comisia a fost prezidată de generalul De Tournadre, România a fost reprezentată de colonelul Virgil Economu, iar Serbia de colonelul Velcivics. Comisia a stabilit o linie provizorie, cea definitivă urmând să fie stabilită la Conferința Păcii, dincolo de care armata sârbă de ocupație trebuie să se retragă în intervalul 8 iulie – 3 august.

Retragerea

Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sârbi au părăsit teritoriul revenit statului român, iar în ziua următoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma în fruntea județului nou constituit Timiș-Torontal, primul prefect român, eveniment marcat azi prin placa de marmură instalată la intrarea actualului Cerc Militar din Timișoara.

Între timp, trupele franceze s-au retras treptat din toată zona Banatului care revenea României, acțiune ce a luat sfârșit la 31 iulie 1919. După retragerea trupelor de ocupație din Banatul de est, a intrat începând cu 22 iulie 1919 armata română, deci aproape după două luni de la preluarea administrației civile.

În Banat a venit să preia admini­strația militară Divizia a II-a Oltenia, comandată de generalul Iancu Jitianu. Deplasându-se cu trenul, divizia gene­ralului Jitianu a fost întâmpinată cu entuziasm de populația și de oficialitățile românești din localitățile de pe traseu.

Între timp, la Timișoara, noul prefect român, dr. Aurel Cosma, a început pregătirile pentru în­tâm­pinarea armatei române.

În dimineața zilei de 2 august 1919 a sosit la Timișoara un detașament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiași zile, un detașament de 500 de jandarmi de la Lugoj.

A doua zi, 3 august 1919, uni­tăți ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu, și-au făcut intrarea în Timișoara. Aspectul orașului era cu totul schimbat: flamura tricoloră împodobea casele orașului, poporul era îmbrăcat în haine de sărbătoare și se grăbea să-i salute pe dorobanții români.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 26.02.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13500144