Timișoara, în ochii cetățenilor ei

Președinții consiliilor consultative de cartier își spun opiniile despre orașul în care au crescut.

Viktor Cserb, președinte CCC Calea Martirilor - „Timișoara va redeveni orașul florilor”

În ultima perioadă, Timișoara a luat o nouă înfățișare, cu sprijinul Primăriei. În curând vom putea să ne lăudăm și să ne bucurăm de noul oraș al florilor care va redeveni Timișoara.

Dan Goldiș, președinte CCC Sever Bocu-UMT – „Putem fi mai europeni decât suntem cu adevărat”

În anul 2007, fiecare locuitor al cartierului Calea Lipovei a beneficiat de investiții în  infrastructură și diverse amenajări  urbane în valoare de 293 de lei și 43 de bani. Suma pare mică, dar dacă înmulțim cu cei 29.472 de locuitori, domiciliați în cele 12.219 apartamente sau case familiale din zonă, vom constata că fondurile alocate atât pe persoană, cât și pe apartament sunt cele mai mari din țară. În anul 2008, suma totală alocată de la bugetul Primăriei este asemănătoare, dar sperăm să mai crească în urma rectificărilor trimestriale. În consecință, putem afirma că bugetul administrativ alocat unui timișorean este comparabil egal cu bugetul unui locuitor al unui oraș de aceeași mărime din Grecia, Portugalia și Spania. Ar trebui sa ne considerăm fericiți! Cel puțin la acest indicator suntem egalul unui cetățean european dintr-un oraș cu populația de sub 1.000.000 de locuitori. Dar dacă din punct de vedere statistic stăm bine, realitatea ne demonstrează că suntem încă departe de civilizația unui cartier european. Și, din păcate, lucrurile nu țin numai de primărie, de drumuri, de parcuri, ci chiar de…noi. De multe ori, aspirațiile europene ale cartierului nostru sunt frânte de chiștocul de țigară care se aruncă pe trotuar de la etajul IV, de mașina vecinului care este parcată în fiecare seară pe spațiul verde, de staniolul care poposește pe jos după ce chiar copilul meu a mâncat înghețată. În Grecia, Spania și Portugalia nu se petrec astfel de lucruri și cartierele din orașele lor arată mai bine decât cartierul în care locuim. Dacă în sufletul nostru există un sâmbure de mândrie locală, ar trebui sa existe și un firicel de civism, care să ne îndemne să culegem staniolul de pe jos, să îi spunem vecinului să nu mai parcheze pe spațiul verde și să ne stingem țigara în scrumieră. Cel puțin acum, de Ziua Timișoarei, să dovedim că putem fi mai europeni decât suntem cu adevărat.

Ion Sîntea, președinte CCC Circumvalațiunii – „Putem avansa prin munca fiecăruia dintre noi”

În Timișoara am venit în 1956, când populația era de 90.000 de locuitori, era o curățenie deosebită, un oraș cu adevărat european. A urmat o perioadă de declin economic, după care industria s-a dezvoltat foarte mult. La ora actuală, o populație de 400.000 de locuitori și o suprafață ca a Timișoarei înseamnă enorm de gestionat. Ne putem mândri că suntem pe locul al doilea în țară ca ritm de dezvoltare. Sunt mulțumit de ce s-a făcut până acum și vom putea avansa doar prin munca fiecăruia dintre noi. Populația trebuie să înțeleagă că pentru a avea un oraș curat și care să arate bine, trebuie să sprijine administrația locală și să ne sprijine pe noi în activitățile consiliului consultativ de cartier.

Ion Olaru, președinte CCC Plopi-Kuncz - „Orașul este apreciat ca o fală a bănățenilor”

Locuitorii municipiului de pe Bega sărbătoresc an de an, la 3 august, Ziua Timișoarei. Orașul, ca centru politico-administrativ al județului Timiș, s-a extins, dezvoltat și modernizat neîncetat, mai ales în ultima vreme, fiind apreciat, pe bună dreptate, ca o fală a bănățenilor. S-au reînnoit elemente de infrastructură și mijloace de transport în comun, au apărut noi parcuri și locuri de joacă. Locuitorii urbei au fost antrenați în activități ce vizează sporirea gradului de confort, de liniște și ordine publică, prin transparența decizională, în beneficiul tuturor. Și prin intermediul consiliilor de cartier, Primăria este în contact direct cu cetățenii orașului, le cunoaște mai bine doleanțele și poate acționa în consecință pentru rezolvarea acestora. La mulți și prosperi ani, Timișoara! La mulți și fericiți ani, timișoreni!

Nicolaie Mircia, președinte CCC Ronaț – „Timișoara este casa noastră comună”

Timișoara reprezintă orașul tuturor posibilităților, al păcii și al neastâmpărului. Reprezintă deschiderea spre Europa, cu carisma noului, începând de la iluminatul electric, primul tramvai și până la începutul Revoluției anului 1989. Reprezintă pacea, prin armonia și buna conviețuire multinațională, multiculturală și multiconfesională, ca model pentru cei ce au ochi de văzut și urechi de auzit. Reprezintă neastâmpărul, de la edilul orașului până la cetățenii cartierelor, bine organizați în Consiliile Consultative de Cartier cu dorința lucrului bine făcut. Reprezintă noul și aducerea aminte de istoria neamului, a evenimentelor anului 1919, care îndeamnă la recunoștință și la zile mai frumoase: „Ziua Timișoarei” și la „Zilele Cartierelor Timișoarei”. Timișoara reprezintă „casa” noastră comună.

Dan Regea, președinte CCC Freidorf-zona Polonă – "Nu aș putea trăi altundeva”

Timișoara este orașul florilor, al parcurilor și al spațiilor verzi. Un oraș cu o istorie zbuciumată, dar cu oameni harnici și buni, alături de care și eu conviețuiesc de mai bine de 30 de ani. Nu cred că aș putea trăi altundeva.

Ioan Popa – președinte CCC Calea Aradului – “Am contribuit întrucâtva la structura acestui oraș”

În prezent sunt mulțumit de activitatea Primăriei în ceea ce privește dezvoltarea orașului nostru. Desigur că mai este mult de lucrat, în special în ce privește combaterea poluării, modernizarea infrastructurii și, ce este foarte important, șoseaua de centură, de care cu toții avem nevoie. Personal sunt venit în Timișoara încă din anul 1961, cunosc foarte bine acest oraș.  Am lucrat și în cadrul Primăriei, la Serviciul de Gospodărire Locativă. Orașul a progresat din multe puncte de vedere, s-a construit foarte mult și Timișoara s-a extins de-a lungul anilor. Dacă ar fi să aleg un alt oraș din Europa unde să locuiesc, nu m-aș putea hotărî. Timișoara rămâne pentru mine orașul de suflet, mi-e drag și aici doresc să rămân. Aici am prieteni și sunt legat de amintirile lucrurilor plăcute din trecut. Plus că mă leagă și faptul că, întrucâtva, prin activitatea pe care am avut-o, am contribuit și eu la structura acestui oraș.

Inge Kron, președinte CCC Steaua-Fratelia - “Cine a fost la Timișoara va reveni cu siguranță”

Timișoara este marea mea dragoste, este orașul în care m-am născut și în care au trăit deja bunicii mei. Aici conviețuiesc în armonie și toleranță mai multe naționalități. Cine a fost odată la Timișoara, va reveni cu siguranță și a doua oară, nu numai pentru frumusețea lui, dar și datorită ospitalității oamenilor.

Adina Țepeluș, președinte CCC Zona Soarelui-Stadion – “Respirăm ușurați când revenim acasă”

Timișoara, ești cetatea în care respirăm ușurați când îți trecem porțile întorcându-ne din concediu acasă. De ziua ta, copiii năzdrăvani ai cetății ar vrea să-ți dăruiască  râsete cristaline răsunând din nou în parcul lor, în parcul “Ion Creangă”, alături de părinți și bunici mulțumiți de lucrul bun, făcut după ani până la capăt. De ziua ta, Timișoara, și mari și mici, vrem să simțim că iți aparținem și că ne aparții. Vrem să ne găsim fiecare locul, vrem să ne simțim “acasă”!

Iancu Negrulescu, președinte CCC Calea Șagului – „Timișoara înseamnă aproape totul pentru mine”

Timișoara, pentru mine înseamnă foarte mult și aș îndrăzni să spun că aproape totul. Nu m-am născut în Timișoara, dar am sosit în acest oraș în anul 1948, nu cu mult după  sfințirea Catedralei a cărei prezență m-a impresionat atunci foarte mult. Cu trecerea timpului, am reușit să constat și faptul că Timișoara este un oraș special și prin gradul de civilizație al locuitorilor săi, și prin mediul economic viu și dinamic. Astfel, sunt mândru să spun că aici mi-am desăvârșit pregătirea profesională, aici am lucrat fără întrerupere timp de 45 de ani și tot aici am asistat la transformările bune și rele prin care a trecut orașul. Sper ca în următorii ani să fiu martorul liniștit al restaurării caselor din cartierele istorice, al transformării canalului Bega în cale navigabilă, al extinderii rețelei de transport în comun cu mijloace nepoluante (tramvaie și troleibuze) și al construirii pistelor de bicicletă pe toate traseele importante din viitorul nostru oraș european.

Ioan Bolog, președinte CCC Mehala – „Simt mândria de a fi timișorean”

Sunt get-beget timișorean, născut aici, în cartierul Mehala, care din 1910 este parte a orașului Timișoara. Un oraș cu multe parcuri, flori, cu multe universități. Ca cetățean al orașului, solicit tuturor locuitorilor să sprijine eforturile municipalității, Consiliului Local și Primăriei la redobândirea frumuseții orașului. Să devină așa cum i s-a spus odinioară, orașul parcurilor și trandafirilor. Personal simt mândria de a fi cetățean al orașului, locuitor al acestui cartier unde m-am născut, am crescut și m-am format. Îmi doresc ca în viitor să existe între cartiere și între cetățeni o răspundere civică, pentru păstrarea mediului înconjurător, a curățeniei, în așa fel încât orașul să devină unul din cele mai frumoase din România. Cu ocazia Zilei Timișoarei doresc locuitorilor orașului multă sănătate și prosperitate!

Dorel Bolduș, președinte CCC Campus-Medicinei – “Trebuie să respectăm istoria Timișoarei”

Timișoara este orașul nostru, al tuturor celor care, de mai mult sau mai puțin timp, locuim aici. Calitatea vieții noastre depinde, în egală măsură, atât de viziunea și acțiunile autorităților locale și ale instituțiilor publice, cât si de comportamentul, atitudinea și implicarea în viața publică a tuturor locuitorilor. Cu toții trebuie să respectăm și să prețuim istoria multiseculară a orașului nostru, dar și să acționăm, zi de zi, ca el să devină cu adevărat un oraș European de care să fim mândri și în care viața noastră să fie mereu o bucurie!  Ziua Timișoarei ne oferă tuturor prilejul să demonstrăm acest lucru.

Gheorghe Stăiculescu, președinte CCC Blașcovici – “Un simbol al democrației și toleranței”

Istoria și spiritul Timișoarei, cel mai occidental municipiu din România, atât geografic cât și spiritual, sunt legate de curgerea liniștită a Begăi, martor al tuturor evenimentelor și transformărilor  trecute și viitoare. Timișoara este un oraș multicultural, leagăn de cultură și civilizație românească, simbol al democrației și al toleranței. Sunt mândru că sunt locuitor al acestui municipiu în care am crescut și m-am format ca om și unde mi-am făcut prieteni de încredere. Pentru data de 3 august nu pot decât să spun: “La mulți ani, Timișoara!”.

Marin Teodorescu, vicepreședinte CCC Mehala – “Timișoara a deschis drumul românilor spre libertate”

Pentru mine, Timișoara este orașul marilor inițiative economice, sociale și politice, este orașul care în decembrie 1989, prin curaj, eroism, responsabilitate și solidaritate a deschis drumul românilor spre libertate, demnitate, inițiativă economică privată și democrație. Activitatea cetățenilor în cadrul consiliilor consultative de cartier a dus la creșterea performanțelor administrative, la rezolvarea unor probleme în cadrul cartierelor și la implicarea directă a acestora în sistemul democrației participative. Fac un apel către toți locuitorii cartierelor Timișoarei, să acorde mai multă atenție mediului înconjurător, curățeniei și bunului mers al activităților gospodărești.

 

 

 

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 08.04.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13518123