O viață salvată doar cu o apăsare pe buton

În preajma Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, s-a inaugurat oficial sistemul de telealarmare pentru bătrânii singuri din Timișoara, asistați de serviciul de specialitate al Primăriei.

Primii beneficiari ai sistemului de telealarmare sunt persoanele aflate în sistemul de îngrijire la domiciliu, al Primăriei. Concret, despre ce e vorba? La domiciliul beneficiarului este instalat un mic aparat în paralel cu telefonul, iar cel în cauză dispune de un dispozitiv de apelare (sub formă de brățară sau medalion) care poate fi activat printr-o simplă apăsare de buton, în cazul în care nu mai poate ajunge la telefon. Se formează automat numărul de telefon de la Serviciul pentru Persoane Vârstnice (de pe Calea Lipovei nr. 44, telefon 490286). Acolo, operatorul preia mesajul transmis de persoana vârstnică, poartă o discuție cu acesta pentru a vedea ce s-a întâmplat și dacă este cazul trimite Salvarea sau asistenții sociali care se ocupă de acesta. În momentul apelului, pe computerul aflat la sediul Serviciului se afișează datele respectivei persoane: numele, adresa și chiar bolile de care suferă. Serviciul funcționează 24 de ore din 24.

Cazuri concrete

Prezentarea sistemului a cuprins și o scurtă vizită la una dintre beneficiare. Este vorba despre Elena Neumann, care în curând va împlini 80 de ani, fost profesor universitar, suferă de sechele de poliomielita și nu a mai ieșit din casa de doi ani. "Sistemul este mai necesar uneori chiar decât mâncarea zilnică", spune doamna Neumann. "Îmi dă un sentiment de siguranță. Știu că dacă mi se întâmplă ceva pot apela de urgență."

"În prezent, sunt îngrijiți bătrânii care nu au pe nimeni, iar oamenii nu plătesc nimic, dar ne dorim să extindem sistemul și în cazul celor care au rude, dar nu se pot ocupa de cei vârstnici pentru ca sunt mai mult plecați, contra unei sume simbolice". Viceprimar Adrian Orza.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13651214