Grădinarii de odinioară

Pentru flori trebuie să ai suflet mare, spune un vechi cultivator care s-a ocupat toată viața de trandafiri. Citiți povestea de viață a lui Ioan Zipischka mai jos. 

Până nu demult, Timișoara avea o castă aparte, cea a grădinarilor, care dădeau un farmec deosebit orașului. Mulți dintre noi ne mai amintim că atunci când aveam nevoie de un buchet frumos de flori, dădeam o fugă până la grădinar, fiecare cartier având un astfel personaj binecunoscut, unde, la orice oră și în orice zi, puteai cumpăra la preț modest un astfel de dar special. Din păcate, această tradiție veche de peste o sută de ani e pe cale de dispariție, fapt pentru care directorul Direcției de Mediu a Primăriei Timișoara, Vasile Ciupa, încearcă să o recupereze.


Ioan Zipischka vrea să lase cărțile vechi  și uneltele sale unui Muzeu al trandafirului

Primul pas este găsirea vechilor grădinari, care au dat Timișoarei renumele de "oraș al florilor”. Unul dintre aceștia este Ioan Zipischka, care are 76 de ani. Nu mai poate lucra în grădină, pentru că se deplasează cu greutate. I-a rămas însă dragostea pentru grădinărit și își amintește cu drag și de ceilalți timișoreni cu care împărtășea aceeași pasiune, pentru că în fond e chiar vorba despre o relație sentimentală. De aceea ne și asigură că: “Pentru flori trebuie să ai un suflet mare”. Acuma sunt atâția ingineri, zice bătrânul grădinar, dar nu știu nici să altoiască. Sunt interesați numai de bani, de comerț, nu  de suflet sau de frumusețea unei flori. Pe el, cultivatul florilor l-a prins vrând-nevrând. “Eu eram mare cibezăr”, povestește Ioan Zipischka. Era tot cu ochii după fotbal și cum reușea, dispărea pe “ștrec” la bătut mingea. Tatăl său, care era grădinar, știindu-i meteahna, îi dădea “temă” să curețe de iarbă cinci rânduri de trandafiri, după care avea voie la fotbal. Pe urmă, grădinăritul i-a intrat în suflet.

Trandafirul are secretele lui 

A vândut, de-a lungul timpului, zeci de mii de flori. Veneau oameni din toate colțurile țării să cumpere altoiuri. Mai ales trandafiri. Aceștia erau specialitatea lui și era o ambiție să obțină cele mai rare soiuri și cele mai deosebite culori. Trandafirul are secretele lui, mărturisește bătrânul grădinar, care le știe foarte bine, numai că nu mai are cui să le transmită. Ioan Zipischka vrea să lase vechile sale cărți de grădinărit, una chiar de la 1880, pentru a se crea un muzeu al trandafirului. Ar da și uneltele sale speciale pentru un astfel de muzeu, necesar la Timișoara al cărei vechi simbol era trandafirul alb. Totodată, are un vis, acela ca secretele trandafirului să le preia cineva și să le ducă mai departe.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662426