Îmbunătățirea calității vieții

Centrele municipalității pentru cei vârstnici oferă protecție și sprijin persoanelor de vârsta a III-a.

Serviciul pentru Protecție Socială a Persoanelor Vârstnice, care se află pe strada Sever Bocu, nr. 44/A, tel. 0256/490.286 și 0356/413.362, este compus din Biroul Centre de Zi și Biroul de Îngrijire la Domiciliu. Biroul de Îngrijire la Domiciliu, are ca scop principal prevenirea instituționalizării persoanelor vârstnice în căminele pentru persoane vârstnice/centre de îngrijire și asistență, de îmbunătățire a calității vieții persoanelor de vârsta a III-a și socializarea lor. Biroul de „Îngrijire la domiciliu” oferă sprijin și suport pentru un număr de 90 de persoane vârstnice izolate la domiciliu, prevenind marginalizarea/excluderea lor socială, fiind un serviciu gratuit pentru toți beneficiarii care îndeplinesc următoarele condiții:

- au limita de vârstă de 60 de ani și sunt pensionate;

- au domiciliul stabil în Timișoara;

- nu au susținători legali cu domiciliul în Timișoara;

- nu au încheiat cu alte persoane contract de vânzare-cumpărare a locuinței cu clauză de întreținere;

 - nu beneficiază de Certificat de Persoană cu Handicap eliberat de Comisia de Expertiză Medicală - gradul I. Cele 17 îngrijitoare ale biroului desfășoară următoarelor activități: ajutor în efectuarea igienei personale, menaj, prepararea hranei, ajutor la cumpărături (hrană și medicamente), achitarea unor taxe, programări/ însoțiri la medic, etc.

Sistemul de teleasistență

Aflat în cadrul Biroului de Îngrijire la Domiciliu are drept scop creșterea gradului de siguranță al persoanelor vârstnice singure aflate în situație de risc prin monitorizarea permanentă a stării lor. Acesta constă dintr-un aparat care se montează în paralel cu telefonul beneficiarului iar în cazurile de urgență printr-o simplă apăsare de buton pe dispozitivul de activare (care este sub formă de brățară sau medalion) beneficiarul contactează dispeceratul de teleasistență. Apelul este sesizat prin apariție sonoră și vizuală pe monitorul calculatorului dispeceratului, realizându-se și comunicarea verbală între beneficiar și referentele operatoare de sistem teleasistență. Prin intermediul programului instalat pe calculator, operatoarele au la dispoziție toate datele beneficiarului (adrese, persoane de contact, antecedente medicale, etc.) și pot stabili planul de intervenție adecvat situației. Serviciile de teleasistență sunt oferite gratuit persoanelor vârstnice beneficiare de servicii de îngrijire la domiciliu și cu plata unei contribuții lunare în cuantum de cinci lei, persoanelor vârstnice ce nu beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662364