Centru Social de Locuințe Protejate pentru Integrarea Socială, Educațională și Economică a Tinerilor Dezinstituționalizați
Proiect finanțat prin PHARE, programul Dezvoltarea Societății Civile,  
componenta Dezvoltare Instituțională, RO 0004.02.01
 
Anual, pe agenda Primăriei Timișoara figurează mii de cereri pentru locuințe, unele dintre ele din partea unor familii cu grave probleme sociale. Una din aceste liste o reprezintă cea a tinerilor, care au părăsit Centrele de plasament din județul Timiș. Situația  acestora este și mai delicată, deoarece ei nu au sprijinul familiilor, iar mediul din care provin este defavorizat. Ei vin dintr-un mediu unde au avut protecție maximă și intră într-o lume în care este necesar să fie responsabili pentru propria lor viață. Trebuie să-și găsească o locuință, un loc de muncă și mai ales să se integreze și să decidă pentru propriul destin. Acest grup țintă ridică numeroase probleme sociale, economice și de integrare. Unii dintre ei sunt dezorientați, se simt respinși de societate, sunt  ușor de atras în zona delicvenței, promiscuității sau ajung să ducă o viață mult sub limita subzistenței, devenind ușor o gravă problemă socială.
 
Există proiecte atât din partea autorităților locale dar și din partea ONG-urilor ce activează în domeniul social, care încearcă să amelioreze situația acestor tineri.
Așa a luat naștere proiectul Centru Social de Locuințe Protejate pentru Integrarea Socială, Educațională și Economică a Tinerilor Dezinstituționalizați, care a obținut finanțare din fonduri PHARE, programul Dezvoltarea Societății Civile,  
componenta Dezvoltare Instituțională. Parteneri în proiect sunt Clubul Femeilor Creștin - Democrate din Banat și Primăria Municipiului Timișoara.

Obiectivul proiectului este realizarea unui parteneriat durabil între Primăria Timișoara și o organizație neguvernamentală, adică Clubul Femeilor Creștin Democrate din Banat, pentru implementarea unui proiect destinat educării, integrării economice și sociale a tinerilor dezinstituționalizați prin amenajarea unui Centru de locuințe protejate și a unor măsuri de acompaniere. Proiectul a demarat în 28.03.2003, având la bază și o colaborare de succes din anul 2000 între Primărie, Asociația pentru Integrarea Tinerilor și Clubul Femeilor Creștin - Democrate din Banat.

În cadrul proiectului se vor amenaja 6 locuințe protejate care vor forma un Centru Social  împreună cu cele 6  existente și un Birou Social de Autoadministare.  
Tinerii beneficiari de locuințe protejate, dar și alții, care au aderat la proiect sunt instruiți și asistați să își  găsească un loc de muncă, să-și proiecteze o carieră și să-și organizeze un buget familial. 

Ei sunt sprijiniți și prin activități de consultanță și consiliere psihologică, sociologică, socială, educație civică și  moral – religioasă. 

Prin Biroul Social, tinerii beneficiari de locuințe, sunt monitorizați și asistați pentru a depăși situații de criză, pentru a se integra în regulile de locuire în comun dar și de a fi exemple pozitive pentru ceilalți locatari din zona de locuințe sociale din str. Polonă.

Plecați dintr-un mediu protejat, au sentimentul acut că societatea le este în permanență datoare, că ei trebuie susținuți, ajutați, se integrează greu la locul de muncă, nu au noțiuni de administrare a unui buget personal. Au senzația că toată lumea le datorează ceva, mai puțin ei înșiși. 

Nu au forța de a decide singuri pentru propriul destin.
Proiectul încearcă să suplinească lipsa familiei, să completeze cunoștințele lor de conviețuire socială, să reușească să se autogospodărească și să câștige încrederea în propriile forțe.
Nu în ultimul rând proiectul poate contribui la schimbarea mentalității tinerilor dar și a cetățenilor cu care ei vin în contact.

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13409947