Precizări privind proiectul european Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost
Am citit cu surprindere declarațiile dlui Nicolae Robu, președinte al PNL Timiș, legate de proiectul european privind Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost, în special pe cea prin care domnia sa spunea că va cere consilierilor PNL să nu voteze acest proiect.

Surprinderea vine din faptul că, în cursul săptămânii trecute a existat o dezbatere publică pe această temă. Oricine ar fi putut să vină și să își exprime punctele de vedere la respectiva dezbatere. Mai mult, era o buna oportunitate  de informare legat de  acest proiect, scopul lui, si cine va beneficia de acesta . Din pacate nu a fost decat un consilier local.
Având în vedere  cele afirmate  pe marginea acestui proiect, trebuie să fac următoarele precizări. Fac asta, nu pentru a raspunde dlui Robu, ci pentru a lamuri o serie de aspecte necesare cred eu, legate de aceasta finantare:

- Proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Cantinei de Ajutor Social Timișoara pentru dezvoltarea unui Centru Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost" are o valoare totală de 3.994.333,55 lei, și urmează să fie realizat din fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1. - "Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor-poli urbani de creștere".  Proiectul de finanțare a fost discutat într-o ședință de a Consiliului Local încă din anul 2010, iar atunci niciun consilier local   nu a avut nimic de obiectat vizavi de oportunitatea lui.

- Nu este vorba de construirea unui centru social nou, ci de extinderea unuia existent. Nu cunosc să existe probleme cu centrul care se găsește acum pe strada Telegrafului. Mai mult decât atât, ideea conform căreia un astfel de centru ar trebui să fie construit la periferia orașului ne duce cu gândul la ghetourile în care pe vremuri societatea îi arunca pe cei pe care nu dorea să și-i asume. Ori tocmai acest lucru până și Europa dorește să-l evite, dovada fiind modul în care s-a conceput această linie de finanțare (“extindere centre socialeexistente”).

- Obiectivul specific al proiectului este creșterea calității serviciilor sociale acordate persoanelor aflate în dificultate (cu probleme socio-economice și medicale deosebite – conform Legii 208/1997 privind cantinele de ajutor social, a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat și a OG 68/2003 privind Serviciile Sociale), în special a persoanelor fără adăpost, aflate pe stradă care au vârsta peste 18 ani și care, conform legislației, pot fi beneficiare ale cantinei de ajutor social. Prin dezvoltarea centrului de urgență pentru persoane fără adăpost se va asigura igiena personală, acces la servirea mesei (mic dejun, prânz  și cină), găzduire, consiliere  și suport specializat (social, psihologic, medical primar) în vederea reintegrării în societate și familie precum și reducerea riscului de marginalizare și excluziune socială. Prin demararea activităților prevăzute în proiect se va reabilita Cantina de Ajutor Social a Primăriei Municipiului Timișoara și Centrul de zi pentru persoane vârstnice astfel încât noul Centru Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost creat să corespundă nevoilor actuale  și viitoare ale persoanelor aflate în situații socio-economice deosebite. 

- Revin la dezbaterea publică,   unde  au participat inclusiv "loseri" și "vagabonzi",   asa cum au fost etichetati  pe nedrept de anumite persoane. Nimeni nu a realizat prezența acestora până când nu s-au ridicat în picioare, cu demnitate și modestie, și nu și-au povestit necazurile și felul în care s-a întâmplat să nu mai aibă un acoperiș deasupra capului. Printre acești “loseri” se numără și persoane care au diplome universitare,   dar care au ajuns să fie singuri si aruncati in strada la o vârstă la care nu îi mai bagă nimeni în seamă. Sunt oameni care muncesc, sau isi doresc sa isi castige existenta  onorabil. Sunt pensionari care, din varii motive, au ajuns să fie scoși din locuințe. Lor le este adresat acest proiect! Locul lor nu e pe strada, dar  nici in ghetouri! Etichetarea acestora cu termeni precum “loseri”, “vagabonzi” sau cu alte epitete asemănătoare, este o eroare , ce nu trebuie repetata! Orice societate, indiferent de nivelul ei social sau economic, are si oameni aflati in nevoie, pentru care, ceilalti,  cu  echilibru si solidaritate umana, trebuie sa gaseasca solutii si sprijin.
 
Viceprimar,
Adrian Orza
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662194