Violenþa asupra Femeii este o Crima. Ce face Legea?
În 2002, violențele în familie au reprezentat  aproximativ 15% din totalul infracțiunilor comise cu violență, condiția favorizantă principală fiind  consumul băuturilor alcoolice (~30% dintre infracțiuni).

Potrivit Legii 217/25 mai 2003, privind prevenirea si combaterea violentelor în familie violența în familie reprezintă „orice acțiune fizică sau verbală săvârșită cu intenție de către un membru de familie, împotriva altui membru al aceleași familii, care provoacă o suferință fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material”.

Campania internațională 16 Zile de Activism Împotriva Violenței asupra Femeii a fost inițiată de Women’s Global Leadership Institute în 1991.  Participanții au ales să deschidă acest eveniment ăn data de 25 noiembrie, Ziua Internațională de Lupta Împotriva Violenței asupra Femeii și să îl încheie în data de 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului pentru a realiza o legătură simbolică între violența împotriva femeii de drepturile omului și pentru a evidenția faptul că asemenea acte de violență reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului. Aceasta perioada mai include și alte date semnificative cum ar fi 1 Decembrie, Ziua Internațională Anti-SIDA și 6 Decembrie, ziua Comemorării Masacrului de la Montreal și 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului.   

Campania celor 16 Zile include participarea a peste 1 000 organizații din 130 de tari.
In cadrul celor 16 Zile Internaționale de Lupta Împotriva Violenței asupra Femeii (25 noiembrie – 10 decembrie) Asociația pentru Promovarea Femeii din România (A.P.F.R) derulează un proiect regional finanțat de OPEN SOCIETY INSTITUTE în parteneriat cu alte organizații similare. La nivel regional, s-a planificat un set de activități comune, iar la nivel național APFR a implicat alte 8 orașe din România care au derulat și activități specifice pentru fiecare oraș.
Obiectivul principal al acestei campanii pentru România constă în implicarea autorităților locale în vederea implementării legislației în vigoare privind violența domestică. Partener în această campanie este și Primăria Municipiului Timișoara. Sloganul campaniei este: Violenta asupra Femeii este o Crima. Ce face Legea?

Pentru prima dată în România, a fost organizată o expoziție a femeilor și fetelor omorâte în urma violențelor apărute în familie/cuplu. Această manifestare, denumită Expoziția Martorul Tăcut, a fost inițiată în SUA în 1990 și a jucat un rol semnificativ în apariția unui cadru legislativ adecvat pentru violența în familie. Timp de câteva zile, Primăria Timișoara a găzduit această expoziție.  
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 27.11.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13397309