Final de proiect destinat tinerilor cu dizabilități intelectuale
Pornind de la una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități intelectuale din întreaga lume, adică excluziunea socială datorată lipsei programelor de educație adaptate nevoilor lor, Fundația „Pentru Voi” a dezvoltat în parteneriat cu alte șase organizații din țări europene un program de formare inovativ la nivel internațional. Programul pilot TOPSIDE a fost testat la Timișoara împreună cu 7 tineri cu dizabilități intelectuale și simultan în Spania, Cehia, Irlanda și Olanda.

Adeseori adulții cu dizabilități intelectuale nu pot participa activ în societate. Cei mai mulți dintre ei nu au acces la programe de educație formală și informală și training. De aceea, obiectivul proiectului TOPSIDE – Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europa, a fost de a dezvolta o nouă componentă a educației informale pentru adulții cu dizabilități intelectuale: „peer support” și „peer training”. Altfel spus, persoanele cu dizabilități intelectuale devin traineri sau persoane de suport (peer supporters) pentru alte persoane cu dizabilități intelectuale.

În cuvinte simple, dar cuprinzătoare, Laurențiu, unul din cei 7 participanți la programul pilot, spune că: „Am învățat foarte multe la TOPSIDE. Despre comunicare și empatie, discriminare și rețea de suport. Până acum nu știam ce înseamnă acest cuvânt, empatie. Vreau să dau mai departe ce am învățat eu și să îmi ajut colegii. Îmi pare bine că am reușit să fim o echipă.”
 
În data de 29 octombrie am organizat la Timișoara o conferință de final de proiect la care au participat aproape 50 persoane, pentru că am dorit să promovăm reușita proiectului și materialele dezvoltate pe parcursul celor doi ani în cadrul comunității locale: o curriculă cu exerciții concrete, un ghid pentru formatori și unul pentru mentori.  
 
„Trainingul desfășurat în proiectul TOPSIDE dovedește din nou că persoanele cu dizabilități intelectuale pot învăța, dacă beneficiază de programe adaptate nevoilor lor.  Mai mult, ei sunt  capabili să își ajute colegii cu dizabilități intelectuale prin transferul conceptelor de peer-support și peer-training, dobândite în cadrul acestui training. Ne bucurăm că autoreprezentanții nostri au participat la acest program de formare inovativ la nivel european, alături de colegi de-ai lor din țări cu sisteme sociale mult mai dezvoltate decât România.” Laila Onu, director Fundația „Pentru Voi”.

Vom continua să susținem ceea ce am dezvoltat în acest proiect prin grupul de autoreprezentanti de la „Pentru Voi”, primul grup înființat în România în 1997, alcătuit din peste 80 timișoreni cu dizabilități intelectuale cu vârste cuprinse între 18-65 ani, care se întâlnesc periodic pentru a dezbate probleme relevante pentru ei și pentru a găsi soluții.
 
Pentru informații suplimentare puteți vizita www.pentruvoi.ro, www.peer-training.eu, www.facebook.com/FoundationPentruVoi sau ne puteți contacta la tel. 0256 228 062, email pentruvoi@pentruvoi.ro. Persoana de contact este Alina Liliana Pall.


Fundația „Pentru Voi”


 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13662165