Proclamația de la Timișoara la 25 de ani
Acum 25 de ani, la 11 martie 1990, în Piața Victoriei din Timișoara, din balconul Operei, a fost citită de către George Șerban,  Proclamația de la Timișoara.

“…noi, participanții nemijlociți la toate evenimentele dintre 16 și 22 decembrie 1989, ne vedem nevoiți să explicăm întregii națiuni pentru ce au pornit timișorenii Revoluția, pentru ce au luptat și mulți și-au jertfit viața, pentru ce suntem în continuare hotărâți să luptam cu orice preț și împotriva oricui, până la victoria deplină.”


Proclamația de la Timișoara este un manifest anticomunist al unei generatii, al celor care s-au jertfit pentru o Românie liberă, al copiilor de atunci și al tinerilor de astăzi, este  cel mai important document al românilor privind spiritul evenimentelor din Decembrie 1989. Proclamația a deranjat prin toate cele 13 puncte ale sale puternicii zilei și probabil mai deranjează și astăzi. Chintesență a unui proiect de țară ce ar fi permis României o alta dezvoltare, Proclamația vorbește de revoluția spirituală a unei națiuni, dar și de cuvinte atât de străine atunci, dar atât de actuale, din păcate și astăzi: descentralizare, investiții, privatizări transparente sau întărirea instituțiilor democratice.  
Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara este spiritul Timișoarei surprinde întreaga sete de libertate a cetățenilor acestui oraș și rămâne de actualitate peste timp.

“Noi, autorii acestei Proclamații, participanți la evenimentele dintre 16 și 22 decembrie 1989, nu consideram Revoluția încheiată. O vom continua pașnic, dar ferm. După ce am înfruntat și am învins, fără ajutorul nimănui, unul dintre cele mai puternice sisteme represive din lume, nimeni și nimic nu ne mai poate intimida.”


Se spune că ideile Proclamației au eșuat, că n-am avut forța, ca societate, să ni le asumăm și să trecem prin focul purificator al lustrației. Și totuși, încercați să imaginați o Românie fără Proclamația de la Timișoara, fără Piața Universității, fără nici unul din strigătele de protest ale anilor 90. Importanța ideilor, transmise din om în om, cu eforturi supraomenești ale unor vizionari, a înfăptuit, chiar dacă mai târziu, democrația în România.

NICOLAE ROBU

PRIMARUL MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13641513