Fabrica de țigări din Timișoara

Vă prezentăm în acest număr istoria Fabricii de Țigări de-a lungul timpului, așa cum e ea menționată în diferite articole, descrieri și monografii. 

"Fabrica de tutun, care după cea similară din Fiume este cea mai mare fabrică de tutun din țară, în care lucrează peste 2.000 de muncitori. Trebuie menționate și primele fabrici de chibrituri."

(Acest articol este publicat în „Îndrumătorul expoziției organizată la Timișoara în anul 1891”. Lucrarea scrisă de Berna Oszkar în anul 1891, la editura Rosh G. E. Timișoara)

Cea mai veche

"Fabrica de țigări este cea mai veche și, după cea din Fiume, cea mai mare uzină de acest fel din țară. A fost înființată în anul 1846, încă înainte de introducerea monopolului de stat asupra tutunului. De atunci s-a mărit de mai multe ori producția ei, și numărul muncitorilor fiind în creștere continuă. În anul 1850 numărul funcționarilor și muncitorilor era de 297, în prezent (n.n.: anul 1900) acest număr este aproape de 2.000 și care fabrică într-un an peste 200 milioane de țigări și țigări de foi (trabuc)."

(Articolul este publicat în "Mica monografie a orașului liber regal Timișoara", autor Dr. Berkeszi Istvan. A fost tipărită la tipografia Uhrmann Henrik în anul 1900)

Cel mai important stabiliment

"Și acest cartier are o serie de industrii somptuoase, cum sunt Fabrica de Tutun Regală, cea mai mare din țară după cea din Budapesta. Actualmente, în orașul nostru sunt următoarele fabrici și uzine: Fabrica de Țigări, cea mai veche și cea mai mare din țară, după cea din Fiume. Aceasta a fost înființată în anul 1846, deci înainte de constituirea monopolului De atunci a fost extinsă de mai multe ori, căci activitatea ei și numărul muncitorilor a crescut de la an la an. Dacă în anul 1850 numărul de funcționari și muncitori era de 297, astăzi (n.n.: anul 1902) personalul fabricii este de 200, producând anual peste 200 milioane țigări și trabucuri.

Direcția Fabricii de Tutun Regală Maghiară există în organizarea actuală din anul 1869, clădirea cu două etaje a fost construită în anul 1847 și e în administrarea Ad-ministrației Fabricilor de Tutun Maghiare. Întreținerea clădirii costă anual 10.000 Coroane, iar celelalte cheltuieli administrative se ridică la 30.000 Coroane. Numărul angajaților 1776, venituri 764.630 Coroane. Șef, directorul Adolf Schwarz.

(Acest articol a fost publicat în lucrarea „Orașul liber regal Timișoara. Schiță monografică de Armin Barat”, în anul 1902, la tipografia Heinrich Uhrmann din Timișoara)

"Ceva mai sus se găsește Fabrica de țigarete, o clădire cu două etaje, având zidurile pe trei străzi. S-a construit în anul 1846, fiind după cea din Fiume, cea mai mare din țară. Numărul muncitorilor este 2.000."

(Acest articol a fost publicat în Timișoara, sub supravegherea comisiei de redacție a Institutului Național de Monografii - Redactor Dr. Samuil Borovszky – în anul 1913 – la Societatea Națională de Monografii din Budapesta)

Peste 200 de milioane de țigări și trabucuri

"Fabrica de Tutun este incontestabil cel mai vechi și cel mai important stabiliment industrial al Iosefinului, care a fost fondat în anul 1846 de persoane private, deci înainte de introducerea monopolurilor. Clădirea se afla încă de atunci pe malul drept al Begheiului, dar a fost mărită în mai multe rânduri. La începuturile administrației orășenești, trabucurile se confecționau în Cetate, în clădirea dicasterialului, dar după ce această aripă a clădirii a ars în anii 80, a fost mutată și fabricarea trabucurilor la Fabrica de Tutun. Producerea tutunului, țigărilor și trabucurilor a crescut continuu, și astfel trebuia mărită clădirea și numărul de personal în mod corespunzător. În anii 80 erau angajați 16 funcționari și 1.700 de muncitori; în ultima vreme, numărul funcționarilor este de 22, iar al muncitorilor între 1.850 și 2.000, fapt prin care din cele 21 fabrici de tutun, Fabrica Timișoreană ocupă locul 2 (cea mai mare este la Fiume). Printre muncitori, femeile sunt în proporție de 90%; fondul de salarii total (referindu-ne la anii de pace) atinge 1.000.000 până la 1.200.000 coroane, astfel încât câștigul mediu al unui angajat este de 600 coroane pe an. Muncitoarele sunt angajate din cartierele apropiate, printre care și Mehala."

(Timișoara de altădată în ultima jumătate de secol 1870 – 1920 – Descriere făcută de Josef Geml, primarul orașului Timișoara – tipărită la Helicon Timișoara)

Octavian LEȘCU

 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 22.04.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 12610457