"Corso" va fi reabilitat
Proiectul de refacere a centrului civic va fi depus pentru accesare de fonduri comunitare.

A fost aprobat proiectul “Re­a­bilitarea Ansamblului urban in­terbelic “Corso” al Mu­ni­ci­piului Timișoara, parte a patrimoniului cultural național”, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 5 - “Dezvoltarea du­rabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5.1. - “Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

De asemenea, Consiliul Local a aprobat participarea în parteneriat a Municipiului Timișoara, în calitate de Lider de Proiect, alături de Consiliul Județean Timiș, în calitate de Partener 2 și Mitropolia Banatului, în calitate de Partener 3.

Au primit undă verde studiul de fezabilitate și analiza cost – beneficiu.

Valoarea totală a proiectului este de 45.417.933,54 lei (inclusiv T.V.A), respectiv  10.813,79 mii euro, iar durata de realizare este de 17 luni.

Măsurile de intervenție se vor concentra asupra reamenajării pavajului Pieței Victoriei și a in­frastructurii tehnico-edilitare, re­amenajarea spațiului verde, modernizarea mobilierului urban, implementarea unui sistem de semnalizare și orientare turistică în zona de intervenție (ce include și căile de acces către piața Victoriei).

Concentrare de monumente

Proiectul este necesar deoarece Timișoara re­prezintă un centru multicultural, de interes național și european, al cărui potențial turistic existent este insuficient valorificat. Timișoara este cunoscută sub denumirea de „Mica Vienă” datorită patrimoniului său cultural și arhitectural de valoare, concentrat cu precădere în zona centrală a urbei: Ansamblul urban interbelic “Corso”, Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului, Teatrul Național, Catedrala Mitropolitană „Sf. Trei Ierarhi”, Primăria veche, „Situl urban Cartierul Cetatea Timișoara”, Monumentul Lupa Capitolina, Școala Superioară de Comerț, azi Primăria Municipiului Timișoara, Liceul CD Loga, azi Colegiul C.D Loga, Școala de fete (Liceul Carmen Sylva), azi Liceul Pedagogic. Din multitudinea de monumente istorice concentrate în partea centrală a Timișoarei, zona de intervenție vizată o constituie Ansamblul urban interbelic „Corso” (Piața Victoriei)- o zonă de o importanță simbolică, considerată a fi inima orașului, punctul zero, dar și reprezentativă pentru turiștii care vizitează municipiul.
 

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 22.04.2019
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 12610446