Timișoara Ecologică
01 Februarie 2003
Protejează mediul pentru tine, pentru aproapele tău, pentru viitorul tău. Așa gândim noi viitorul ecologic al orașului nostru. De aici a apărut și conceptul de “Timișoara ecologică”, un concept care are la bază Planul Urbanistic General al Timișoarei, dar și programele existente pe plan local, regional și național. Dar ce este Timișoara ecologică?

Timișoara ecologică înseamnă, în primul rând, programe și proiecte deja demarate. Concret, aș aminti aici ridicarea calității serviciilor de întreținere a zonelor verzi și îmbunătățirea aspectului peisagistic, continuarea plantării de arbori și arbuști la perdeaua forestieră de protecție a orașului, organizarea de acțiuni periodice de colectare și transport al obiectelor de uz casnic și gospodăresc. Timișoara ecologică mai înseamnă și demararea de proiecte noi. Am făcut demersuri pentru amenajarea unei suprafețe din Pădurea Verde ca zonă de agrement, dar și pentru extinderea și reamenajarea Parcului Zoologic. Mai avem în vedere, pentru confortul timișorenilor, crearea unor perdele de vegetație pentru reducerea zgomotului, amenajarea unei grădini terapeutice cu plante rare, aromatice, dar și identificarea unui traseu ecologic al orașului nostru. De asemenea, dorim să introducem, în cel mai scurt timp, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor.

Totodată Timișoara ecologică se adresează și celor mai tineri cetățeni ai orașului. Pentru ei, acordăm o atenție deosebită înființării de noi parcuri și locuri de joacă, cât și amenajării celor deja existente. În acest sens, ne-am propus realizarea unui număr de 37 de locuri de joacă și agrement, în zonele: Dunărea, Kunz, Calea Șagului, Steaua, Ciarda Roșie, la grădinițele: Grădinița PP nr. 12, Grădinița PN nr. 9 și școlile: Școala Generală nr. 7, Școala Generală nr. 9, Școala Generală nr. 21
Publicat in În loc de editorial
Centru de Informare turistică Timișoara
01 Februarie 2003
Primăria Municipiului Timișoara a inaugurat, vineri, 14.02.2003, Centrul de Informare Turistică a Municipiului Timișoara – “Info – turism Timișoara”, situat în B-dul Proclamația de la Timișoara nr. 5 (în incinta Bazarului, la parter). La eveniment au participat Klaus Peter Marte, Consulul Germaniei la Timișoara, Wolfgang Limbert, coordonatorul de program pentru România a IBD/GTZ (Programul de Promovare Economică și Ocupare a Forței de Muncă în România), oficialități locale .

Crearea Centrului de Informare Turistică Timișoara se încadrează în contextul unui program mai larg vizând promovarea turistică a Timișoarei și a Banatului. Programul a fost derulat în cadrul colaborării existente deja între Primăria Municipiului Timișoara și IBD/WBF (Serviciul Integrat de Consultanță pentru Economie al Germaniei în România). În noiembrie 2001, Primăria Municipiului Timișoara a solicitat acordarea de asistență tehnică germană pe parcursul realizării acestui program.
Publicat in Cotidian
Constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul municipiului Timișoara Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 349/ 2002
01 Februarie 2003
Art. 1 – „Asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul municipiului Timișoara, buna gospodărire a acestuia și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, a instituțiilor publice, agenților economici, a altor persoane juridice precum și a cetățenilor.”

Activități edilitar gospodărești

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000.000 – 2.000.000 lei pentru persoane fizice și 2.000.000 și 4.000.000 pentru persoane juridice:

Neîntreținerea fațadelor de la magazine, chioșcuri sau tonete, prin lucrări de reparații, zugrăvire sau vopsire;
Neîntreținerea curățeniei și igienei în clădiri, locuințe, anexe gospodărești, în jurul blocurilor de locuințe și a spațiilor în care își desfășoară activitatea, precum și pe terenurile pe care le dețin;
Publicat in Consiliul Local Timișoara
Căminul pentru Pensionari Timișoara
01 Februarie 2003
În 31 ianuarie 2003 a fost inaugurat noul Centru Comunitar de Asistență Socială, din subordinea Consiliului Local Timișoara, de pe b-dul Tinereții nr. 10. În cadrul Centrului, funcționează Căminul pentru Pensionari situat pe strada Inocențiu Micu Klein nr. 25 – 29, telefon 208715.

Căminul are 87 de locuri și oferă persoanelor de vârsta a treia servicii de asistență socială. Persoanele vârstnice care pot apela la serviciile căminului trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să nu aibă aparținători legali sau să nu se afle în întreținere, să nu aibă locuință, să aibă venituri insuficiente pentru asigurarea unei îngrijiri adecvate sau să necesite îngrijire adecvată ori să se afle în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale.
Publicat in Social
Timișoara medievală în conștiința contemporanilor (II)
01 Februarie 2003
Puțini oameni își pot imagina astăzi că Timișoara, orașul atât de pașnic, de tolerant și liniștitor prin comportamentul locuitorilor săi, a fost în urmă cu jumătate de mileniu un important centru politic, strategic și militar. Cronicari, învățați, scriitori din diverse medii europene, călători străini care i-au străbătut hotarul descriu orașul și cetatea medievală cu interes, iar uneori cu admirație. Micul orășel din apropierea Timișului, străjuit, însă, de o puternică fortificație ridicată de meșterii italieni, a stat vreme de câteva veacuri în atenția contemporanilor, a pătruns în conștiința lumii medievale prin importanța strategică și capacitatea de rezistență la asediile forțelor dușmane.

Cronicarul turc Mustafa Gelalzade, căpetenie militară care a participat la repetatele incursiuni otomane în teritoriile românești, nota că la mijlocul secolului al XVI lea Timișoara „era o cetate pizmuită, cea mai însemnată și cea mai puternică dintre toate cetățile Țării Transilvaniei. Fortărețele, bisericile și turnurile sale erau apărate de apele și mlaștinile din jur. Întăriturile sale erau puternic înarmate […] Timișoara, care era în mâna dușmanului1, trecea drept unul din orașele cele mai însemnate din Țara ghiaurilor”2. Cronicarul menționat nu omite să precizeze că, din motivele arătate, Timișoara „era dorită de toți sultanii”. Ca o „cetate foarte tare” este percepută Timișoara, în anul 1517 și de Ștefan Taurinus, vicarul catolic al episcopului Transilvaniei3.
Publicat in Istoria orașului tău
<<1, 2, 3, 4, 5, >>

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 15.05.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13773398