e-Democrație!
01 Ianuarie 2005
Tot mai stringent, în ultima perioadă de timp, societatea românească resimte nevoia introducerii unor noi sisteme democratice. Se organizează întâlniri, seminarii, schimburi de experiență, dezbateri publice, se scriu proiecte pentru obținerea de finanțări, toate centrându-se în jurul aceleiași idei: democrația participativă. Democrația participativă subordonează cetățenilor acele mijloacele de care cetățenii au nevoie pentru a-și controla destinul social și politic. Pune la dispoziția cetățenilor noi platforme de discuție și implicare. Chiar dacă este un proces în derulare, rolul democrației participative este să se asigure că cetățenii – nu grupuri de interes, politicieni, oameni de afaceri – ci cetățenii au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește comunitatea.

Noi suntem cu un pas mai departe în ceea ce privește democrația participativă: am trecut de faza seminarilor și a meselor rotunde, și am introdus deja organisme de democrație participativă: Consiliile Consultative de Cartier, Consiliul Seniorilor, Consiliul Local al Tinerilor. Acestea sunt deja organisme cunoscute și funcționale.

În ultimii ani a început să se vorbească tot mai mult despre „democrația electronică”, sau pe scurt „e-democrație”. Aceasta vizează utilizarea tehnologiilor electronice de comunicație, cum este Internetul, în folosul procesului democratic. Unul dintre exemple, care chiar este funcțional în cazul nostru sunt forumurile de discuție, cum este și cel de pe site-ul Primăriei Timișoara (www.primariatm.ro), unde cetățenii, chiar și sub adăpostul anonimatului, sunt invitați să se implice în problemele urbei.
Publicat in În loc de editorial
Proiecte pe 2005
01 Ianuarie 2005
Nici anul 2005 nu va fi unul ușor: dintr-un necesar de aproximativ 5.000 de miliarde de lei, bugetul local este de doar 3.600 de miliarde de lei, ceva mai mare decât anul trecut (3.200 de miliarde de lei).

Cu toate acestea, anul 2005 va fi unul bogat în investiții, a anunțat primarul Gheorghe Ciuhandu. În afară de lucrările curente în care este implicată, Primăria Municipiului Timișoara va demara și câteva proiecte ambițioase. Suma totală dedicată programului de investiții al Primăriei Timișoara, pe anul 2005, este de 916.818.513.000 lei.
Publicat in Proiecte importante ale municipalitatii
Întâlnire pentru prezentarea bugetului local
01 Ianuarie 2005
Așa cum a fost înțelegerea inițială, executivul Primăriei Timișoara a prezentat Consiliilor Consultative de Cartier intențiile municipalității

pe anul 2005, într-o ședință maraton, desfășurată în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. A fost prima întâlnire între reprezentanții tuturor Consiliilor Consultative de Cartier constituite și executivul Primăriei Timișoara și consilieri locali.
Publicat in Democrație participativă
Cetățenii și administrația locală – parteneriat sau conflict?
01 Ianuarie 2005
La jumătatea lunii ianuarie 2005, viceprimarul Adrian Orza a participat la întâlnirea de lucru a Asociației Municipiilor din România, la București. Tema întâlnirii a fost „Cetățenii și administrația locală – parteneriat sau conflict?” și a fost organizată în cooperare cu organizația Agora Central Europe, Cehia, asociație care promovează programe în domeniul democrației și culturii. Scopul întâlnirii a fost de a identifica o propunere de program prin care să se încurajeze participarea cetățenilor la guvernarea locală.

În acest sens, reprezentantul municipalității timișorene a prezentat participanților proiectul Consiliilor Consultative de Cartier, care este aplicat până în momentul de față doar în Timișoara și care este un proiect de democrație participativă.
Publicat in Democrație participativă
Extinderea colaborării Consiliilor Consultative de Cartier
01 Ianuarie 2005
În perioada 17 – 22 ianuarie 2005, Adrian Schiffbeck, responsabil cu Consiliile Consultative de Cartier, în Primăria Timișoara, a participat, împreună cu o delegație din cadrul municipalității timișorene, la un schimb de experiență la Primăria orașului Mulhouse. Vizita a avut loc ca urmare a invitației lansate în toamna anului 2004 de reprezentanții Primăriei orașului francez.

Scopul principal l-a reprezentat documentarea cu privire la modul de funcționare a consiliilor de cartier. În urma discuțiilor avute cu diverși reprezentanți ai administrației locale din Mulhouse, în primă fază, reprezentantul Primăriei Timișoara va menține legătura cu Marie-Therese Iochum - angajată în cadrul Serviciului de Politică a Orașului și Daniel Riser - consilier municipal, pentru a realiza în comun (Primăriile Timișoara și Mulhouse) un proiect finanțat de Comisia Europeană, care se referă la întâlniri între cetățenii din orașele înfrățite.
Publicat in Democrație participativă
<<1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, >>

Galerie Foto Evenimente
Inaugurarea pasajului subteran Michelangelo
06 August 2015
 
Pasajul Michelangelo, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte de infrastructură derulate de municipalitate în ultimii ani, a fost deschis circulației
Video / Declaratii / Interviuri
Spectacol de muzică, apă și lumini pe Bega
24 Iulie 2012
 
Una dintre prioritățile pe patru ani ale actualului Executiv al Primăriei este și crearea unui sistem de muzică, apă și lumini pe Bega
Newsletter

Ultima actualizare: 13.07.2020
Numar de utilizatori unici: 98284
Numar de afisari: 13779721