Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

PROGRAM ZIUA TIMIȘOAREI

Primăria Timișoara pregătește un program variat de Ziua Timișoarei

Calendarul evenimentelor pregătite de Primăria Municipiului Timișoara cu ocazia Zilei Timișoarei pune în valoare colaborarea între instituțiile de cultură din Timișoara și artiști timișoreni din diverse zone culturale și este gândit astfel încât să se adreseze tuturor preferințelor.

”E sărbătoarea orașului și asta am vrut să se vadă și pe scenă. Celebrăm creativitatea, inovația, și multiculturalitatea Timișoarei. Am vrut ca de Ziua Timișoarei să aducem în fața publicului artiști timișoreni din diferite zone muzicale, de la rock la folclor, în proiecte culturale inedite, care se folosesc și de muzică, și de film, și de teatru sau fotografie. De anul acesta, pornim o nouă tradiție, cea a corului comunitar: peste 150 de iubitori de muzică vor cânta Oda bucuriei, într-un spectacol în aer liber în Parcul Rozelor, alături de artiști profesioniști”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999 și marchează intrarea trupelor române în oraș la 3 august 1919 și instaurarea administrației românești.

Programul de anul acesta a fost realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Filarmonicii Banatul, Teatrului German de Stat:

29 iulie

  • Ora 18.30 – Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, din Piața Victoriei – Vernisajul expoziției de fotografie, care va prezenta machiajul artistei Bojita Ilici, din spectacolul „Cartea junglei”, regizat de Răzvan Mazilu și pus în scenă de Teatrul German de Stat Timișoara. Fotografiile sunt realizate de artistul timișorean Ovidiu Zimcea, absolvent al Facultății de Producție de Film din cadrul University of Westminster, Anglia. Expoziția va fi deschisă în perioada 29 iulie – 31 august 2023 și este organizată de Teatrul German de Stat Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

1 august

  • Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA REMEMBER – Rock simfonic cu Pasărea Rock, care îi aduce pe timișoreanul Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. Concertul va fi deschis de trupele timișorene Dragoș Moldovan Band și Melting Dice (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

2 august 

  • Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – TIMIȘOARA YOUNG – Concert Smiley, precedat de trupa timișoreană Phaser. Aceasta din urmă va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, în regia lui Alexandru Raț. În rolurile principale: Alina Spiridon, actor-colaborator al Teatrului Național „Mihai Eminescu” și David Săracu, cunoscut din spectacolul „Cartea Junglei”, al Teatrului German de Stat din Timișoara (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

3 august

  • Ora 9:00-10:00 – Primarul Dominic Fritz va depune o coroană la Monumentul generalului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor românești care au eliberat orașul, la 3 august 1919;
  • Ora 11:00-12:00 – Piața Unirii – Ceremonial militar-religios;
  • Ora 17,00 – Ședința festivă a Consiliului Local – Filarmonica Banatul Timișoara
  • Ora 20:00-23:00 – Parcul Rozelor – NĂSCUT ÎN TIMIȘOARA Spectacolul folcloric al Ansamblului „Timișul”, urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului „Timișul”, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice „Lira”, condusă de Radu Popa. Printre soliști se numără : baritonul Giacomo Medici, Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Radu Pâcloiu, Attila Szabo ș.a. Invitat: Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova, la ediția din acest an a Eurovision (organizator – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara).

4. august

  • Ora 21:00-22:30 – Concert al Corului Comunitar Timișoara– Parcul Rozelor. Concertul se dorește să devină o tradiție a orașului, astfel încât toti cei care vor să cânte împreună cu Filarmonica Banatul (corul si orchestra) o pot face de Ziua Timișoarei. 

Anul acesta, orchestra și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul, împreună cu cei care au răspuns apelului Filarmonicii vor interpreta Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Corul Comunitar, format din aproximativ 150 de persoane, amatori și iubitori de muzică, repetă pentru acest spectacol încă din luna februarie 2023. Repetițiile s-au desfășurat săptămânal și au fost conduse de șefii de partidă de la corul Filarmonicii sau chiar de dirijorul corului Filarmonicii, Iosif Todea.

„Oda bucuriei”, adică Partea a IV-a din Simfonia a IX-a celebrează unitatea, incluziunea și bucuria și este imnul Uniunii Europene. (organizator – Filarmonica Banatul Timișoara)

Serviciul Comunicare