Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

Ghișeul Unic (One-Stop-Shop), OSS pentru Eficientizare Energetică

https://oss.primariatm.ro/

Criza energetică afectează în mod direct orice cetățean, în contextul în care, toți suntem determinați să analizăm cu atenție situația generată de creșterea prețului la utilități și să găsim soluții pentru a diminua impactul provocat. În ultima vreme, tot mai mulți iau în considerare măsuri de eficientizare energetică a imobilelor în care locuiesc sau muncesc, sursele de energie alternativă, iar investițiile în panouri fotovoltaice și sisteme solare au crescut exponențial. Din fericire, România are un potențial ridicat în acest sens, luând în considerare poziția sa geografică și clima.

Primăria Municipiului Timişoara a avut în vedere prioritatea „EE-02-2018: Servicii integrate de reabilitare energetică a locuințelor, „Construirea unui viitor cu un nivel redus de emisii de carbon, reziliență la schimbările climatice: o energie sigură, curată şi eficientă”, anticipând oarecum nevoile existente în acest moment, provocate de criza energetică mondială.

Primăria Municipiului Timişoara vine în sprijinul cetățenilor prin Proiectul „PadovaFIT Expanded” – „Expanding PadovaFIT! Home Solutions” ID 847143, carevizează extinderea bunelor practici ale partenerului Municipalitatea Padova – PadovaFIT – ca soluții pentru eficientizare energetică în clădirile rezidențiale și operaționalizarea unor structuri de tip ghișeu unic – „One-Stop-Shop” în Romania și Bulgaria. Activitățile proiectului se circumscriu ideii de tranziție către eficiență energetică și sustenabilitate în sectorul rezidențial (clădiri private și condominii).

În cadrul proiectului a fost creat un Ghișeu Unic (One-Stop-Shop), primul de acest fel în România, ce este dezvoltat ca parte a aparatului administratiei publice locale, componentă din Serviciului Informare și Consiliere Cetățeni – Direcția Relații Comunitare, și va funcționa fizic în cadrul cam. 12, e-mail: [email protected] .

Având în vedere faptul că Municipiul Timișoara are ca obiectiv digitalizarea tuturor informațiilor relevante și transparența informației, s-a creat un Ghișeu Unic Virtual ce poate fi accesat de pe orice suport informatic (telefon, tabletă, computer) sub forma unui manual adresat cetățeanului interesat de informațiile necesare pentru a-și reabilita energetic clădirea rezidențială. În cadrul acestuia poate accesa un ghid pas-cu-pas, informații relevante structurate cronologic, cu documente ce se pot descărca, completa și transmite ulterior electronic, cu link-uri către instituții și firme colaboratoare. Acest ghișeu este menit să ofere și liste de profesioniști și firme capabile să ofere servicii calificate, colaboratori privați acreditați / preaprobați, cu un istoric dovedit pe baza experienței anterioare.

Prin toate acestea se urmărește ca cetățeanul să cunoască pașii, etapele și actele necesare în buna derulare a acestor lucrări, astfel încât să se respecte toate rigorile legislative.

Acest Ghișeu Unic (One-Stop-Shop) în Timișoara, este menit să acționeze ca un liant între furnizorii de servicii și beneficiarii finali, funcționând, de asemenea, ca un centru de informare în sine (HUB INFORMAȚIONAL) prin comunicarea directă cu actorii tehnici și financiari existenți pe piață.

Practic, Municipalitatea a dezvoltat o platformă web care încorporează și oferă toate serviciile într-o formă integrată, oferind utilizatorului final posibilitatea de a identifica ce îi satisface cel mai bine nevoile. Aceasta va fi vizibilă pe pagina https://oss.primariatm.ro/ .

MANAGER  DE  PROIECT,

Ella Anca ȘIPEȚAN