Prima pagina Harta site Romana English Deutsch
Mareste textul Micsoreaza textul Reseteaza dimensiunea textului Schimba contrastul Varianta pentru mobil
  Monitorul Primariei | Timisoara
Sugestii și reclamații  |  Anunțuri  |  Link-uri Utile  |  Harta Municipiului Timișoara  |  Harta Restrictii Circulatie  |  Album foto  |  Hartă site
  Info primărie
   Localizare/Contact
   Conducere
   Organigrama
   Audiențe
   Acte normative privind funcționarea instituției
   Resurse Umane
   Raportul Primarului
   Raportul Viceprimarilor
   Rapoarte anuale ale Consilierilor Locali
   Raport anual conform OUG 109/2011
   Nomenclatorul stradal
   Dicționar explicativ al denumirii străzilor din Timișoara
   Agenda culturală
   Strategia Culturală a Municipiului Timișoara 2014-2024
   Strategia pentru Tineret a Municipiului Timișoara 2014
   Agenda sportivă
   InfoUtile/LinkUtile
   Strategia Anticorupție a Primăriei Municipiului Timișoara
   Alegeri ptr. Președintele României 2019

Cauta


cautare avansata >>
forum timisoara
album foto timisorean
  Documente publice
   Informații de interes public
   Prelucrarea datelor cu caracter personal
   Dispoziții Primar cu caracter normativ
   Finanțe publice
   Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara
   STRATEGIA INTEGRATĂ DE DEZVOLTARE URBANĂ 2015-2020/ Plan Integrat de Dezvoltare
   Strategii
   Studiul de fundamentare istorică "Zone construite protejate - Timișoara 2011"
   Reabilitarea clădirilor istorice
   Declarații de avere și de interese
   Planuri urbanistice
   Ședințe C.T.A.T.U.
   Aviz de Oportunitate
   Aviz Arhitect Șef
   Proiecte cu finanțare europeană
   Harta de zgomot
   Proiect privind planuri de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant în Municipiul Timișoara
  
Acte necesare și formulare

   Asociații de proprietari
   HG 401/2013 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 165/2013
   Notificări/Revendicări
   Plan Local de Apărare 2018-2021
   Publicatii de vanzare
   Oferte de vânzare teren conform Legii 17/2014
   Lista structuri asociative din agricultură conf. Legii 145/2014
   Harta Restrictii Circulatie
   Investiții în Timișoara
   Parc Industrial Freidorf


<<
data curenta
>>
Septembrie 
LMMJVSD
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
           

LA PAS. festival de gastronomie artizanală
26.09.2019


Ceci n`est pas un festival (Acesta nu este un festival):
LA PAS. festival de gastronomie artizanală, Timișoara


4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara
acces liber„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” este un proiect de dezvoltare comunitară, derulat de Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES - Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în Parcul Rozelor din Timișoara, între 4 și 6 octombrie 2019. Festivalul promovează valori precum multiculturalitate, comunitate, responsabilitate și le transpune practic prin acțiuni de promovare a unor mici producători, artizani, meșteșugari și prin evenimente de educație precum ateliere, dezbateri, spectacole  și lansări de carte.
„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021, implementat în parteneriat cu Asociația CRIES.

„Considerăm <<LA PAS. festival de gastronomie artizanală>> un instrument cultural prin care dezvoltăm comunitatea: prezentăm mici producători și artizani și în același timp vorbim despre principii precum consumul responsabil, comerțul echitabil, reducerea risipei hranei, sau valori precum comunități incluzive, comunități tolerante, hrana ca patrimoniu imaterial. De aici și poziționarea noastră, nu ca un <<food festival>>, ci ca un proiect comunitar.” (Mihaela Vețan, inițiator al programului La Pas, președinte Asociația CRIES).

„În 2021 vom fi o comunitate mai conștientă cu privire la importanța culturală a hranei, vom avea o înțelegere mai bună a gastronomiei locale, vom aprecia mai mult artizanii, micii agricultori și biodiversitatea regională. Mizăm pe acest tip de schimbare, atât în rândul concitadinilor noștri, cât și al sectorului ospitalității. În privința acestora din urmă, avem convingerea că tot mai multe unități alimentare și de cazare vor dezvolta relații directe cu producători locali și vor oferi publicului lor produse și rețete tradiționale, suveniruri și cadouri încărcate cu mai mult conținut cultural.” (Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii)

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” facilitează deci schimbul de cunoștințe și practici care promovează o abordare sustenabilă a hranei, încurajând o cultură critică a consumului de masă, precum și crearea de oportunități pentru o dezvoltare locală durabilă.
Astfel că prima ediție, desfășurată între 4 și 6 octombrie 2019 în Parcul Rozelor din Timișoara, este organizată în jurul câtorva focusuri precum: gastronomie, educație pentru consum responsabil, artă, turism sustenabil și promovare colaborativă.

În secțiunea Gastronomie, vizitatorii vor putea regăsi expozanți care vând produse preparate cu ingrediente locale, de sezon, dintr-o agricultură sustenabilă: mici producători și procesatori alimentari, asociații promotoare, asociații de producători și cooperative, întreprinderi sociale și actori de economie socială, producători de bere artizanală din Timiș. Tot aici va avea loc un picnic urban în care participanții vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți. Bucătari profesioniști și amatori sunt invitați să gătească rețete de preparate preferate și să le prezinte încărcătura culturală.
O abordare inedită a ideii de reducere a risipei o reprezintă Disco-Soup, unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante). Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor, care se vor implica atât în activitatea de colectare a ingredientelor, de gătit, cât și în cea de asigurare a unei atmosfere plăcute și relaxante. Mâncarea se va servi gratuit participanților, dar și beneficiarilor de servicii sociale.
Atelierele culinare organizate de bucătari și bloggeri care promovează gastronomia sustenabilă și ingredientele de la mici producători locali și degustările de produse din gastronomia artizanală și de la mici producători vor completa secțiunea Gastronomie.

Pentru secțiunea Educație pentru consum responsabil va fi prezent un stand de carte pe teme de dezvoltare durabilă, pe întreaga durată a festivalului, la care se adaugă atelierele și dezbaterile organizate de diverși parteneri.

La secțiunea Artă se pot regăsi expoziții și spectacole, dar și standuri cu produse meșteșugărești (bijuterii, artă decorativă din ceramică, slow-fashion). În fiecare seară a festivalului, trupe și DJ vor performa în cadrul celor 3 zone muzicale (Alternative, Jazz și Electric).

Pentru că organizatorii promovează turismul de tip slowing down, care să permită conexiunea cu comunitățile locale și contactul cu specificul locului, vizitatorii sunt invitați să participe la activități dedicate Turismului sustenabil.

Promovarea colaborativă este unul dintre focusurile cheie ale festivalului, partenerii acestuia organizând evenimente pentru promovarea festivalului în rândul publicului propriu. În următoarele zile vor fi lansate 4 produse LA PAS: o bere artizanală, o pâine artizanală cu maia, o brânză artizanală și o rețetă de sos.


Programul „La PAS. festival de gastronomie artizanală”  poate fi găsit
aici: event Facebook https://www.facebook.com/events/418833192075560/
si aici http://la-pas.cries.ro/
 
Producători: Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR Timișoara, Modernism.ro

 
///
 
La Pas este un proiect produs de CRIES, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.


Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarată în 2018, construcția programului La Pas este una graduală, conținând până astăzi: dezvoltarea unui grup de analiză strategică (BREAD), organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producători locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei ediții a Festivalului de gastronomie artizanală La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara) și conferința Sustenabilitatea – indicator de măsurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro.

Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii derulează programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, având ca viziune Timișoara, un pol de excelență în spațiul cultural central european, definit de următoarele valori: participarea comunității, multiculturalism, tradiție, inovație și dimensiune europeană a Timișoarei, transparență, incluziune, nediscriminare și egalitate de șanse. http://www.timisoara2021.roFoto 1

Foto 2


- in format .pdf - versiunea de tiparit

  Anunțuri din 26.09.2019
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2010  |  Powered by EXPERTISSA Timișoara