Număr dedicat Zilei Timișoarei - 2005

Schimb de artiști plastici între Timișoara și Strasbourg

Municipiul Timișoara participă din acest an la proiectul de schimburi culturale "Crearea de burse pentru artiștii plastici din cadrul Clubului de la Strasbourg”, proiect propus în anul 2004, cu ocazia celei de-a doua întâlniri a primarilor din orașele membre ale Clubului, a anunțat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Acest proiect prevede schimburi de tineri artiști, pe bază de reciprocitate, între orașele membre ale Clubului de la Strasbourg, cu o durată de trei luni, pentru a încuraja dezvoltarea schimburilor între orașe și stabilirea de relații între mediile artistice locale.

Astfel, la începutul lunii iulie, la Timișoara a venit artistul plastic Hadrien Gras, care va realiza un proiect în orașul nostru în următoarele trei luni. În baza reciprocității, în perioada 1 septembrie - 1 decembrie 2005, pictorul timișorean Ciprian Bodea va realiza o lucrare la Strasbourg.

Conform proiectului, orașul Strasbourg va suporta costurile de cazare, ședere și de realizare a lucrării pentru artistul din Timișoara și costurile de masă și de realizare a lucrării pentru artistul din Strasbourg, în timp ce orașul Timișoara va suporta costurile de cazare pentru artistul din Strasbourg.

 

Operă și trandafiri în Parcul Rozelor

Reamintim tuturor iubitorilor de muzică de calitate că între 26 - 28 august 2005, Opera timișoreană împreună cu Primăria Timișoara va prezenta trei seri minunate cu muzică de operă, într-un spațiu mai puțin convențional: Parcul Rozelor.

Astfel, pe scena din Parcul Rozelor, în weekendul de la finalul lunii august vor avea loc trei spectacole: Traviatta de Giuseppe Verdi, Liliacul de Johann Strauss și My Fair Lady Alan Jay Lerner și Frederick Loewe.

Aceste spectacole vor reprezenta o premieră pentru Timișoara, până în momentul de față nemaidesfășurându-se acest gen de spectacole, în aer liber.

Primăria Timișoara va sprijini logistic realizarea acestor spectacole care vin în completarea ofertei municipalității în acest domeniu: Timișoara – Mica Vienă și manifestările susținute prin Agenda culturală.

Spectacolele vor începe la lăsarea serii, după ora 20,30 și vor fi gratuite.

 

Ciclism la Karlsruhe

În cadrul bunelor relații dintre Timișoara și orașul german Karlsruhe, la sfârșitul lunii iunie a plecat spre Germania un grup de cinci cicliști de la Clubul de Ciclism Tibiscus.

La Karlsruhe, sportivii timișoreni au participat la un tur de ciclism, organizat de municipalitatea germană cu ocazia împlinirii a 50 de ani de parteneriat între Karlsruhe și Nancy.

La acest eveniment sportiv, Primăria Karlsruhe au fost invitate să participe toate orașele cu care sunt înfrățiți, așadar și Timișoara.

Competiția s-a desfășurat în perioada 1- 3 iulie, având ruta Nancy - Karlsruhe.

 

Mesaj de onoare
Ciudad de la Cordialidad și „Ciudad de los Parques y Flores”

După 15 ani, un „Mesaj de onoare” s-a întors la Primăria Timișoara. Mesajul a fost trimis, în 1976, de președintele Consiliului Municipal al Districtului San Cristobal, din Venezuela, Rodriguez Gersom, către municipalitatea timișoreană. În zilele Revoluției s-a pierdut și un timișorean l-a găsit în fața Primăriei, pe stradă, lângă un coș de gunoi.

Acum, după 15 ani, domnul Veress Janos (cel care l-a găsit) a făcut un gest deosebit și a  returnat documentul viceprimarului Adrian Orza.

“Mesajul de onoare” cuprinde și o invitație adresată primarului timișorean de la aceea vreme, Micota George, de a vizita ținutul venezuelean, în vederea dezvoltării relațiilor inter- municipale. Se poate vorbi, astfel, despre o înfrățire sau o relație de colaborare a San Cristobalului cu Timișoara.

In acest document, Consiliul Municipal apreciază relațiile dintre România și Republica Venezuela, respectiv San Cristobal și Timisoara, “centru universitar recunoscut prin Universitatea sa, Institutul Politehnic, Facultatea de Medicina si Farmacie, Facultatea de Litere si Agronomia”, se mai precizează în mesaj. Intr-un final, președintele Rodriguez Gersom subliniază că relația dintre cele două orașe se dorește a fi una de fructuoasa prietenie: “Una fructifera amistad entre San Cristobal, Ciudad de la Cordialidad, y Timisoara, Ciudad de los Parques y Flores”.

 

Aici puteți descărca pagina 16 în format pdf.