Supliment dedicat Zilei Timișoarei - 2006

În 3 August 1919, când gen. Rusescu, în fruntea roșiorilor săi intra în Budapesta, la Timișoara, unde prin prevederile Convenþiei militare de la Belgrad intraseră trupele aliate (sârbești și franceze), intrau trupele române sub comanda colonelului Virgil Economu.

Procesul instaurării administrației românești în zona care fusese recunoscută României de către Conferința de Pace de la Paris, s-a accelerat în luna iunie 1919. În data de 18 iulie 1919 a sosit la Timișoara o comisie a Consiliului Dirigent, pentru a discuta cu generalul francez De Tournadre și cu autoritățile militare sârbești modalitatea de retragere a armatei de ocupație sârbe și preluarea administrației de către români. În ziua următoare, 19 iulie, a venit la Timișoara o comisie tehnică trimisă de Consiliul Suprem al Antantei, pentru a stabili noua linie de demarcație între România și regatul SCS. Comisia a fost prezidată de generalul De Tournadre, România a fost reprezentată de colonelul Virgil Economu, iar Serbia de colonelul Velcivics. Comisia a stabilit o linie provizorie, cea definitivă urmând să fie stabilită la Conferința Păcii, dincolo de care armata sârbă trebuie să se retragă în intervalul 8 iulie - 3 august.

Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sârbi au părăsit teritoriul revenit statului român, iar în ziua următoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma în fruntea județului nou constituit Timiș-Torontal, primul prefect român, eveniment marcat azi prin placa de marmură instalată la intrarea actualului Cerc Militar din Timișoara.

Între timp, trupele franceze s-au retras treptat din toată zona Banatului care revenea României, acțiune ce a luat sfârșit la 31 iulie 1919. După retragerea trupelor de ocupație din Banatul de est, a intrat începând cu 22 iulie 1919, armata română, deci aproape după două luni de la preluarea administrației civile. În Banat a venit să preia administrația militară, Divizia a II-a Oltenia, comandată de generalul Iancu Jitianu. Deplasându-se cu trenul, divizia generalului Jitianu a fost întâmpinată cu entuziasm de populația și de oficialitățile românești din localitățile de pe traseu.

Între timp, la Timișoara, noul prefect român dr. Aurel Cosma a început pregătirile pentru întâmpinarea armatei române.

Astfel, în dimineața zilei de 2 august 1919 a sosit la Timișoara un detașament de 480 de jandarmi români de la Arad, iar în după-amiaza aceleiași zile, un detașament de 500 de jandarmi de la Lugoj.

A doua zi, 3 august 1919, unități ale armatei române, aflate sub comanda colonelului Virgil Economu și-au făcut intrarea în Timișoara. Aspectul orașului era cu totul schimbat: flamura tricoloră împodobea casele orașului, poporul era îmbrăcat în haine de sărbătoare și se grăbea să-i salute pe dorobanții români.

Primirea oficială

Sosirea armatei era anunțată pentru ora 8,30. Străzile erau deja inundate de o mulțime de zeci de mii de oameni, postați de-a lungul trotuarelor încă de la ora 8,00. Armata română a intrat în Timișoara pe fosta cale a Recașului, azi Calea Dorobanților, pe sub un splendid arc de triumf, apoi s-a deplasat până în piața care de atunci, se numește Piața Unirii, unde s-a desfășurat solemnitatea oficială de primire. La primirea oficială făcută în Piața Unirii au luat cuvântul protopopul ortodox al Timișoarei, Ioan Oprea, apoi primarul orașului Iosif Gemml, care a salutat armata română în numele tuturor locuitorilor orașului, indiferent de naționalitate, apoi fostul vicecomite din partea șvabilor, colonelul Karl von Moller; din partea populației maghiare – ziaristul Albert Marton, iar în numele sârbilor protopopul Novacovici. A răspuns din partea armatei române colonelul Virgil Economu, care a asigurat populația, indiferent de naționalitate, de bunele intenții ale ostașilor români. El s-a adresat asistenței în felul următor: … Aveți în față un batalion de infanterie din regimentul care a luptat în Dobrogea și în Moldova, pe Muscel…, un batalion organizat până acum de trei ori. Acest regiment a avut până acum 4.000 de morți. Afară de acest batalion mai aveți două baterii de artilerie, care s-a organizat din nou în Ardeal, din fiii Transilvaniei și ai României vechi.”

Intrarea în Piaþa Unirii

La intrarea în Piața Unirii a avut loc defilarea Armatei, compusă din două batalioane de infanterie a Regimentului 2 Românești, două companii de mitraliere și baterii de artilerie. Trupele au fost trecute în revistă de colonelul de jandarmi Constantin Sterea. Trecând apoi înaintea tribunei, cu steagul zdrențuit al Regimentului, cu șase dorobanți, colonelul Economu s-a apropiat de tribună, stând călare, „cu figura simpatică”, ca să primească salutul autorităților. După rostirea cuvântărilor de către autoritățile prezente, Armata română, sub conducerea colonelului Virgil Economu, defilează încă o dată înaintea colonelului Constantin Sterea și a prefectului dr. Aurel Cosma.

În după amiaza aceleiași zile, în jurul orei 17,00, la Timișoara a sosit cu un tren special, I. C. Brătianu, liderul Partidului Național Liberal, care deținea funcția de premier, însoțit de Ștefan Cicio-Pop, reprezentant de frunte al Partidului Național Român, ministru în Consiliul Dirigent, Mihai Popovici, colonelul Tuhari și șeful său de cabinet Alimănășteanu.

După trecerea în revistă a gărzii de onoare, înaltul oaspete a fost salutat de dr. Aurel Cosma care i-a prezentat principalele personalități ale orașului. Șeful guvernului român a mulțumit pentru primirea făcută și s-a îndreptat spre Primăria orașului, unde a fost așteptat de primarul Gemml Jozsef și colaboratorii săi, asigurându-l pe oaspete că toți locuitorii, indiferent de naționalitate, vor fi întotdeauna loiali față de Statul Român.

(Material primit prin amabilitatea Garnizoanei Militare Timișoara)