stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: primariatm@primariatm.ro
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Ultima serie de interviuri și improvizații de teatru în 23 și 25 iulie în Parcul Regina Maria - CiviCultura
22.07.2019


În 23 și 25 iulie, între orele 18.00 și 20.00, vor avea loc ultimele acțiuni de colectare a problemelor de cartiere din cadrul proiectului CiviCultura, în zona Pieței Traian, mai exact în Parcul Regina Maria.

Marți, 23 iulie, între orele 18.00 și 20.00, locuitorii din zona Traian sunt invitați în Parcul Regina Maria la discuții legate de problemele cu care se confruntă în cartier. Evenimentul se va continua cu o ședință deschisă de improvizații, joi 25 iulie, între orele 18.00 și 20.00, în aceeași locație. Improvizațiile sunt gândite de echipa CiviCultura în urma problemelor depistate de la cei intervievați și încearcă să scoata la lumină modalități de implicare a comunității în rezolvarea lor.

Colectarea problemelor de interes din 4 cartiere din oraș (Dacia, Sinaia, Complexul Studențesc, Traian) reprezintă primul pas al proiectului CiviCultura și presupune aflarea problemelor locuitorilor din cartier legate de comunitatea în care trăiesc. Voluntarii vor lucra în grupuri vizibile, vor lua interviuri trecătorilor și vor informa oamenii despre evenimentele care vor avea loc în următoarele luni.

Activitatea principală a proiectului Civicultura, spectacolul nucleu al proiectului, se va realiza concomitent în cele 4 scene urbane: Parcul Dacia, Parcul Poporului, Complexul Studențesc și Piața Mocioni (Sinaia), conectate prin sisteme video live. Spectacolul va avea loc în 19 octombrie și va însuma realizarea unor momente interdisciplinare artistice, împreună cu publicul și artiști de notorietate.

CiviCultura [iulie-octombrie 2019] este organizat de Teatrul Studențesc Thespis și Asociația Culturală Diogene, și constă în acțiuni socio-culturale care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei, ajutându-i să-și găsească curajul de a se transforma, din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Programul complet al proiectului CiviCultura se găsește pe site-ul www.civicultura.ro. Proiectul este realizat cu sprijinul Timotion și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Teatrul Studențesc THESPIS a fost înființat ca un spațiu artistic care să permită exprimarea liberă prin teatru, în 1965, de către Diogene V. Bihoi (1946-2002). „THESPIS-ul oferă odraslelor sale diverse puncte de tangență cu fenomenul teatral, spectacular și cultural în general, posibilitatea de a se exprima liber, tinerește și, mai presus de toate, omenește. Da, omenește, pentru că asta implică diverse conotații, adevăruri pe care le purtăm cu toții în noi, uneori în forme mult prea latente, forme hibride de cunoaștere a propriului sine și a Celuilalt, de investigare a naturii umane, forme primare de creativitate și expresie” (Diogene V. Bihoi).

Din această familie teatrală au făcut parte de-a lungul timpului sute de oameni, care acum sunt răspândiți pe toate continentele și activează în toate domeniile (unii în teatru, alții în -bussiness, unii în media, alții în medicină, unii în științele umaniste, alții ingineri).
ASOCIAȚIA CULTURALĂ DIOGENE este formalizarea instituțională a Teatrului Studențesc THESPIS și urmărește să sprijine realizarea de piese de teatru sau alte evenimente artistice, să stimuleze interesul publicului pentru dialog, dezbatere, implicare socială, artă alternativă, să faciliteze accesul publicului la manifestări teatrale și culturale, promovând valorile culturale și civice ale Timișoarei. De asemenea, realizarea, sprijinirea și promovarea de producții, manifestații, ateliere interdisciplinare (teatru, muzică, dans etc.) sunt alte obiective ale asociației culturale Diogene.

Foto 1
Foto 2
Foto 3