stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: primariatm@primariatm.ro
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Reamenajarea Parcului Central a fost finalizată
02.08.2019


Pentru Parcul Central, denumit inițial Scudier, referatul semnat de prof. Ioan Coste (Grădina Botanică din Timișoara) menționează anul 1870 ca dată a înființării și precizează că pentru îngrijirea acestuia s-a constituit, nouă ani mai târziu-în 1879, Asociația parcului din Iosefin. Exemplarele de arbori rămași din acea perioadă sunt în număr redus: platani, stejari și frasini, reprezentanți ai florei locale și câteva exemplare exotice de nuc negru american, salcâm japonez și castan salbatic. Modificările mai importante au apărut în anii `80, sub aspect arhitectural și al sistematizării.În anul 2009 s-a amenajat o „Alee a personalităților” cu următoarele busturi: Alexandru Mocioni, Stan Vidrighin, Carol Küttel, Török Ianos, Béla Bartók, Claudius Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Aurel Cosma și Sever Bocu.
           
În 2017 au demarat lucrările privind modernizarea parcului, în valoare de 6.500.000,00 lei, la care se adaugă TVA, lucrările fiind realizate de asocierea SC Lovrintim SRL și SC Rogera Prest Com SRL. Modernizarea parcului a constat în refacerea aleilor, a mobilierului urban, instalarea unui sistem de irigare, plantarea de arbori, arbuști și flori, refacerea gazonului din peluze:
-S-au amenajat 5.232 mp alei din pavele, 5.960 mp alei asfaltate și 440 mp alei nou create cu pavele;
-S-au plantat: 4635 de arbori și arbuști, 1398 de plante perene, 280 de trandafiri, peste 20.000 flori anuale;
-S-au transplantat 302 arbori și arbuști;
-Au fost montate 8 pergole, la fiecare pergolă fiind plantată o altă specie de liane: glicină, clematis, trandafiri, iederă etc.
-S-au gazonat 56.200 mp suprafață de peluză;
-S-a instalat un sistem de irigare atât prin aspersiune cât și prin picurare;
-S-a amenajat un pavilion pentru muzică
-Au fost amenajate 3 gradene: la frunza de Ginkgo biloba, la patio și la intrarea dinspre Podul Maria;
-S-au montat 134 bănci, 56 de scaune și 112 coșuri de gunoi
-A fost înlocuită conducta de apă potabilă ce traversa o parte din parc, s-a montat apometru;

Au fost amenajate următoarele puncte de interes:

1. Statuia lui A. Mocioni- Aranjamentul a fost schimbat, în locul exemplarelor de Buxus a fost plantat sub formă de gard viu Spiraea japonica Little Princess cu flori roz, cu înălțimea maximă de 25 cm, dublat de un șir de Lavandă și trandafiri albi (crem).
2. Statuia lui Vicențiu Babeș- În spatele gradenelor, în formă de potcoavă, au fost plantate exemplare de iriși, crini de vară și yucca, ce acoperă o perioadă de 2 luni cu flori de culori și parfumuri diferite. Statuia este înconjurată de un masiv de crăițe.
3. Aleea personalităților -La intrarea dinspre Catedrală în pavaj a fost montată stema Timișoarei, din mozaic. Au fost amenajate două rabate (la intrare și spre statuia Ostașului Român) cu trandafiri (galbeni și portocalii) lavandă și tisă aurie. Pentru crearea aspectului cromatic a fost așternută spărtură de marmură albă. Au fost reabilitate fântânile arteziene și dotate cu jocuri de lumini.
4. Patio (mica grădină spaniolă)-obiectiv nou- Imită o curte interioară de casă spaniolă. Au fost plantați crini de toamnă, hortensii, rododendroni, Skimmia japonica, un arțar japonez în centru și lauri falși (Prunus laurocerasus) cu picior. Aleea este amenajată cu plăci din piatră naturală. Pentru asigurarea unui pH acid pe timp îndelungat, s-a așternut un strat de scoarță de pin (naturală) printre rododendroni și skimmia.
5. Arabescuri -De o parte și de alta a statuii Ostașului Român (perpendicular pe aleea personalităților) au fost amenajate arabescuri din flori ca cele de la Viena. Arabescurile sunt formate din Spiraea japonica Little Princess, formând un model de ie românească. Arabescurile principale sunt tivite pe trei laturi cu un aranjament din flori de diferite culori (mille fleur), schimbându-se în funcție de sezon. Colțurile sunt marcate cu exemplare de tisă, în arabescurile secundare s-au plantat rabare cu trandafiri de culoare albă. S-a creat un joc de forme și culori cu ajutorul argilei, spărturii de marmură și scoarței de pin.
6. Pavilionul și banca circulară- obiective noi-A fost amenajat un pavilion, unde fanfara ne va încânta cu acordurile ei și o bancă montată în jurul unui tei, în apropierea pavilionului.
7. Frunza de Ginkgo biloba- obiectiv nou-În stângă intrării dinspre Podul Maria, în fața celor două exemplare de Ginkgo biloba (un exemplar mascul și unul femelă) a fost conturată ca un labirint o frunză de ginkgo. Labirintul este format din Lemn câinesc și jocuri de spărtură de marmură și scoarță de pin.
8. Zona pentru șahiști- Zona cu mese de șah a fost prelungită până la statuia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Au fost montate un număr mai mare de mese de șah. S-a amenajat în pavaj o tablă de șah de dimensiuni mari, pentru piese de exterior.
9. Statuia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea -Aranjamentul este format din Lemn câinesc în formă de stea, în exteriorul stelei fiind plantate begonii albe, iar în interior roșii, iar cele trei intrări sunt străjuite de trandafiri albi.