stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: primariatm@primariatm.ro
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Investigarea calității aerului din școli în Timișoara și Zrenjanin
13.03.2020


Municipiul Timișoara în calitate de partener al proiectului „Smart and Sustainable Energy Consumption”, acronim  SASEC, eMS nr.RORS-300, finanțat prin Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia a defășurat  în lunile Ianuarie și Februarie 2020 două campanii de prelevare de probe de aer din șase unități de învățământ din Timișoara și Zrenjanin (Serbia),  în vederea  investigării calității aerului prin servicii specializate de laborator. Școlile–pilot cuprinse în proiect au fost: Colegiul „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Național Bănățean și Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, respectiv Școala Elementară, Școala Economică "Jovan Trajkoviæ" și Școala Tehnică din Zrenjanin.

Prelevarea de probe s-a realizat în fiecare școală din 3 săli de clasă,  din câte două puncte  diferite ale sălilor, prin utilizarea  echipamentuui MAS - 100 Eco Microbiological Air Sampler - MERCK, și a unui număr de cinci medii de cultură diferite. Probele recoltate au  fost incubate și analizate în laboratorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – prestatorul serviciilor de analize de laborator, iar rezultatele au fost interpretate de specialiștii instituției.

Conform rapoartelor de evaluare intermediară pentru campaniile 1 și 2, încărcătura bacteriană și fungică din aer se încadrează în limitele admisibile pentru toate sălile testate din toate cele șase școli.  Pentru cele trei școli din Timișoara, încărcătura bacteriană mai redusă din campania a 2-a comparativ cu prima campania se poate explica prin măsurile aplicate în contextul epidemiologic actual (riscul unor viroze respiratorii): restricționarea accesului la cursuri pentru elevii cu simptome respiratorii de orice natură (bacteriană sau virală), aerisirea mai frecventă a sălilor de clasă, dezinfecție sistematică a suprafețelor, alături de o igienă a mâinilor mai riguroasă. Trebuie subliniat faptul că, nu s-au identificat specii bacteriene cu semnificație clinică pentru tractul respirator superior (streptococi beta-hemolitici, Staphylococcus aureus).

În ceea ce privește școlile-pilot investigate din Zrenjanin, numărul mic de microorganisme izolate în cadrul campaniei 2  este cert legat de suspendarea cursurilor din ziua prelevării.
Referitor la fungi, în ambele campanii au fost identificate specii similare, aceștia fiind remanenți în încăperi, dezvoltarea lor fiind dependentă de factorii de mediu locali și mai puțin de vectorul uman.
În contextual măsurilor adoptate pentru diminuarea riscului răspândirii infecțiilor respiratorii cauzate de virusul COVID – 19 și  suspendării  orelor de curs, următoarele campanii de evaluare a calității aerului  vor fi realizate doar după reluarea cursurilor, cel mai probabil în cursul lunii Aprilie 2020.
Activitățile de investigare a calității aerului în spațiile educaționale ale unităților de învățământ sunt finanțate în cadrul Proiectului „SASEC”, valoarea totală a proiectului este de 852.001,50 EUR și vizează activitățile proiectului  din ambele părți ale frontierei.

VICEPRIMAR,
Dan DIACONU           

comunicat pdf