stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: primariatm@primariatm.ro
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Aquatim urgentează lucrările de la Stația de epurare a apelor uzate
11.11.2010


Din dorința de a grăbi finalizarea construcției Stației de epurare a municipiului Timișoara, începând din luna noiembrie 2010, Aquatim SA a preluat calitatea de autoritate contractantă în cadrul contractului de lucrări încheiat cu antreprenorul  PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH, firmă germană de construcții. În noul context, Aquatim a cerut Antreprenorului să stabilească un nou program de lucru și un grafic de accelerare a lucrărilor pentru a putea finaliza lucrările de la stația de epurare în cel mai scurt timp posibil.
 
Întârzieri în execuția stației de epurare au apărut și datorită unui litigiu internațional, aflat pe rolul Curții de Arbitraj Paris, între fosta autoritate contractantă (Oficiul de Plăți și Contractare Phare) și antreprenor (PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH).
 
Amintim că în anul 2002, Aquatim  a reușit să atragă un proiect european ISPA de 45,36 milioane de Euro, din care 32,27 milioane fonduri nerambursabile, iar 13 milioane asigurate de Aquatim pentru cofinanțare. Banii sunt destinați reabilitării Stației de epurare Timișoara, reabilitării și extinderii sistemului de canalizare și asistenței tehnice pentru supervizarea lucrărilor și regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Pentru reabilitarea stației de epurare sunt alocați 27,76 milioane de Euro. Până în acest moment, progresul fizic (stadiul de realizare al proiectului) este de aproximativ 80 %.
 
În domeniul apei potabile și al apei uzate, limitele de calitate impuse de legislația europeană sunt tot mai severe. Atingerea acestor exigențe de mediu necesită de regulă schimbarea tehnologiilor de tratare sau de epurare cu tehnologii noi dar care implică costuri de investiții foarte mari. Pentru a menține tarifele în limite suportabile, strategia de dezvoltare a Aquatim se bazează pe atragerea fondurilor nerambursabile. Deși există dificultăți majore în implementarea programelor europene cu finanțare nerambursabilă, în special datorită procedurilor dificile și a problemelor cunoscute în ceea ce privește accesarea fondurilor (gradul redus de absorbție în România), atragerea de noi fonduri nerambursabile este cea mai bună soluție pentru dezvoltarea infrastructurii de apă-canal, motiv pentru care Aquatim are în curs de aprobare noi proiecte.
 
Director general
Dr. ing. Ilie VLAICU