Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

Proiectul Community Enabled Open Training on Creative & Cultural Entrepreneurship”, nr. 2020-1-RO01-KA203-079950

Descrierea proiectului

Timişoara va fi în anul 2023 Capitală Europeană a Culturii şi, conform dosarului cu care a câştigat competiţia naţională, a Strategiei Culturale a Municipiului Timişoara 2014-2024, a Strategiei de Tineret şi a altor documente programatice, şi-a asumat promovarea dialogului intercultural, implicării cetățenilor în viața orașului și promovării antreprenoriatului cultural și al industriilor creative.

Implementat în perioada decembrie 2020 – februarie 2023, proiectul presupune realizarea mai multor întâlniri online la nivel european în oraşe participante în proiect, precum și a unui număr de deplasări, în cazul în care situația medicală datorată epidemiei de Covid19, va permite acest lucru. Așadar, pentru Timişoara se preconizează participarea la mai multe evenimente, online sau în locațiile partenerilor de proiect.

Parteneri în proiect sunt:

 • România: Universitatea de Vest din Timișoara, Timișoara- coordonator;
 • România: Universitatea Politehnica Timișoara, Timișoara- partener;
 • România: Municipiul Timișoara, Timișoara- partener;
 • Germania: Hochschule für Angewandte Wissenschaften / Universitatea de Științe Aplicate, München- partener;
 • Austria: social innovators KG, Graz- partener;
 • Grecia: KENTRO EREVNON NOTIOANATOLIKIS EVROPIS ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIREIA / Centrul de Cercetare pentru Europa de SE (SEERC)- Centrul de cercetare al Facultății Internaționale din cadrul Universității Sheffield, Salonic- partener.

Proiectul va fi beneficia de activități de suport și diseminare din partea:

 • Municipiul Timișoara (România)
 • Young Entrepreneurs of Thessaloniki (YET) (Grecia)
 • Hellenic Business Angels Network (HeBAN) (Grecia)
 • Primăria Orașului München (Germania)
 • Creative Industries Styria (CIS) (Austria)

Mai trebuie menționat și faptul că în acest proiect, unul dintre parteneri este din Graz, oraș înfrățit cu municipiul Timișoara din anul 1982 și cu care se dorește extinderea cooperării tocmai pe baza unor proiecte concrete, care să contribuie la schimbări în bine în comunitățile noastre.

 Rezultate preconizate:

Proiectul adoptă o abordare transnațională și din perspectiva multiplilor stakeholderi, în vederea creării unei curricule de învățământ superior (produsul intelectual nr. 1), precum și realizarea unui toolkit „train for trainers” de tip implicare civică și CCE (produsul intelectual nr. 4), care va oferi atât staff-ului de proiect, cât și întregii comunități implicate civic, accesul deschis (open access) la un mediu virtual de învățare (produsul intelectual nr. 3), precum și două ateliere internaționale. Prin urmare, rezultatele preconizate ale proiectului, atât în timpul cât și la finalizarea acestuia sunt următoarele produse intelectuale de tip implicare civică și CCE:

 1. Realizarea unei curricule;
 2. Realizarea unui set de instrumente pentru atelierul de dezvoltare;
 3. Crearea unui mediu de învățare virtual;
 4. Crearea unui toolkit de „train for trainers”.

În cadrul proiectului vor avea loc 4 evenimente (E) de diseminare a materialelor produse:

 • E1 – Primul eveniment de multiplicare – România
 • E2 – Al doilea eveniment de multiplicare – Grecia
 • E3 – Al treilea eveniment de multiplicare – Austria
 • E4 – Al patrulea eveniment de multiplicare – Germania

Totodată, vor avea loc, în aceleași locații, mai multe evenimente comune de formare / mobilitate.

Finanțarea proiectului se face în cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 2 (KA2), cu o sumă de 217.539 EURO.

Abordare europeană pentru educație și implicare                            

Ianuarie 2021

Timişoara este, conform HCL 439 din 16.10.2020,  partener într-un nou proiect european, “Community Enabled Open Training on Creative & Cultural Entrepreneurship”, nr. 2020-1-RO01-KA203-079950, care presupune realizarea mai multor întâlniri online la nivel european în oraşele participante și a unor deplasări, dacă va fi posibil. Timișoara va fi în anul 2023 Capitală Europeană a Culturii şi, în acest context, şi-a asumat promovarea dialogului intercultural, implicării cetățenilor în viața orașului și promovării antreprenoriatului cultural și al industriilor creative. Partenerii proiectului, care va fi implementat în perioada decembrie 2020- februarie 2023: România: Universitatea de Vest din Timișoara- coordonator;  Universitatea Politehnica Timișoara- partener; Municipiul Timișoara- partener; Germania: Hochschule für Angewandte Wissenschaften / Universitatea de Științe Aplicate, München- partener; Austria: social innovators KG, Graz- partener; Grecia: Kentro Erevnon Notioanatolikis Evropis Astiki Mi Kerdoskopiki Etaireia / Centrul de Cercetare pentru Europa de SE (SEERC)- Centrul de cercetare al Facultății Internaționale din cadrul Universității Sheffield, Salonic- partener. Trebuie menționat și faptul că unul dintre parteneri este din Graz, oraș înfrățit cu Timișoara și cu care se dorește extinderea cooperării tocmai pe baza unor proiecte concrete, care să contribuie la schimbări în bine în comunitățile noastre.

Proiectul adoptă o abordare transnațională și din perspectiva multiplilor stakeholderi, în vederea creării unei curricule de învățământ superior, precum și realizarea unui toolkit „train for trainers” de tip implicare civică, care va oferi atât staff-ului de proiect, cât și întregii comunități implicate civic, accesul deschis (open access) la un mediu virtual de învățare, precum și două ateliere internaționale. Prin urmare, rezultatele preconizate ale proiectului, atât în timpul cât și la finalizarea acestuia sunt următoarele produse intelectuale de tip implicare civică: realizarea unei curricule; realizarea unui set de instrumente pentru atelierul de dezvoltare; crearea unui mediu de învățare virtual; crearea unui toolkit de „train for trainers”. În cadrul proiectului vor avea loc 4 evenimente de diseminare a materialelor produse și mai multe evenimente comune de formare / mobilitate.

Finanțarea proiectului se face în cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 2 (KA2).