Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Palermo (Italia)
PALERMO
Regiunea Sicilia / Provincia Palermo / Italia
www.comune.palermo.it
 
Data înfrățirii:
                                          7 octombrie 2005 - Protocol de înfrățire
Despre oraș
 
Populație:                                 676.118 locuitori (2013), respectiv 1,3 milioane în întreaga zonă metropolitană
 
Suprafață:                                 158,9 km²
 
Situare geografică:                    Principala poartă de intrare pentru Sicilia, este amplasat în partea de nord a insulei.
38° 6′ 56″ N
13° 22′ 0″ E


Palermo altădată
Palermo (Palermu în siciliană) a fost fondat de către fenicieni, cu numele de Ziz (în traducere,floare). După contactul cu navigatorii și comercianții greci, numele devine Panormus, latinizarea grecescului Panormos; acest nume dorește să sublinieze amplasarea geografică, mai precis într-o peninsulă înconjurată de gurile de vărsare a două râuri (Papireto e Kemonia), prin urmare o zonă ușor de apărat.

În decursul secolelor, orașul a cunoscut dominația romană, musulmană și cea normandă, fapt reflectat foarte bine în numeroasele stiluri arhitectonice întâlnite în oraș.
Capitală de emirat în anul 948 - comparabilă cu cele mai mari orașe ale lumii musulmane -  orașul va cunoaște ulterior, în timpul domniei lui Frederic II (1194-1250) o perioadă de înflorire, devenind unul dintre centrele culturale de primă importanță și punct de întâlnire al culturilor arabă, iudaică și creștină.

Participant la mișcările din 1820 și 1848, orașul a fost eliberat de către Garibaldi și, începând din 1860, a făcut parte din nou creatul stat italian.

Palermo în prezent
Capitală atât a provinciei omonime, cât și a Regiunii Siciliene.
Al cincilea oraș al Italiei în ceea ce privește populația - după Roma, Milano, Napoli și Torino – pe locul 31 în lume, este principalul centrul cultural, istoric și economico-administrativ al Siciliei.


Istoria sa milenară i-a oferit prilejul de a beneficia de un amplu patrimoniu artistic și arhitectonic.

Puteți regăsi aici aproape orice, de la rămășițele zidurilor punice până la vilele în stil liberty, numeroase fiind de asemenea edificiile realizate în stil arab, normand, bisericile baroce și teatrele în stil neoclasic.

Palermo este un oraș înfloritor, cu activitate în special în domeniul serviciilor, precum și cu o dezvoltată viață culturală.Datorită climei blânde și patrimoniului artistic extrem de bogat, orașul și împrejurimile sale reprezintă una dintre destinațiile favorite ale turiștilor din întreaga lume.
 
Economie:                              
Principala activitate în zonă este turismul. Beneficiind de legături bune cu restul Europei, aeriene, maritime și rutiere, orașul reprezintă un nod economic, adevărat punct de referință pentru majoritatea turiștilor care vin în insulă.
În zonă regăsim întinse zone cultivate în special cu citrice, industria înregistrează creșteri în ultimii ani; întreprinderi mici și mijlocii; avânt în domeniul construcțiilor de locuințe; inginerie, prelucrarea alimentelor, textile și construcții de vase (navigație); agricultură (horticultură, plantații de citrice).
 
Știință și educație:                 
Universitatea de Studii din Palermo, fondată în anul 1805, reprezintă una dintre cele mai mari universități italiene.

Politehnica Mediteranei (înființată în anul 2008); LUMSA - Universitatea Liberă Sf. Maria Înălțată, instituție particulară cu sediul principal la Roma; Facultatea Teologică a Siciliei Sf. Ioan Evanghelistul; Institutul Superior de Jurnalism din Palermo; Conservatorul de muzică "Vincenzo Bellini"; Academia de Arte Frumoase din Palermo; Școala Națională de Cinematografie – Centrul Experimental.

Cercetare: ISMETT - Institutul Mediteranean pentru Transplanturi și Terapii de Înaltă Specializare; Institutul Zooprofilactic Experimental al Sicilia; Istitutul de biomedicină și de imunologie moleculară "Alberto Monroy" etc.

Cultură                                   


Teatru Politeama

Numeroasele teatre, muzee, monumente istorice și de arhitectură, spațiile în care se desfășoară evenimente culturale, conduc la o fericită îmbinare între vechi și nou, tradiția îmbinându-se extrem de bine cu actualitatea: Muzeul Regional de Arheologie, GAM - Galeria de Artă Modernă, Galeria Regională a Siciliei, Muzeul de Artă și Arheologie, Muzeul de artă modernă și contemporană, Muzeul Etnografic Sicilian, Muzeul de Paleontologie și Geologie
 
Sport:                                     
La Palermo își are sediul echipa de fotbal U.S. Città di Palermo, înființată în anul 1898 și refondată în anul 1987. Culorile sunt roșu și negru.
Alături de fotbal, putem afirma că în localitate există o serie de zone sportive, unde sunt practicate toate disciplinele sportive.
 
Timp liber:
 
Cât privește împrejurimile din imediata vecinătate, zona colinară ce coboară lin către plaja sa însorită, este supranumită Cochilia de aur datorită numeroaselor livezi de citrice, în special lămâi și portocali, ce oferă locului un farmec special.
Cei ce vor avea timpul pentru a vizita și Catedrala din Monreale, vor putea admira o serie de mozaicuri la fel de valoroase ca și cele din Veneția, San Marco.
 


Catedrala din Monreale


Transport:                             
 
Aeroportul Palermo-Boccadifalco se află în Palermo. Aeroportul Falcone și Borsellino este amplasat la cca. 35 km, spre Trapani, fiind în continuă dezvoltare.
Rețeaua de transport urban acoperă întregul oraș inclusiv unele dintre localitățile periurbane.
 
 
 

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad