Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Novi Sad (Serbia)
Novi SAD
Districtul JuŸno-Baèki / Provincia Autonomă Voivodina / Serbia
www.novisad.rs
 
Data înfrățirii:
                                                3 august 2005 – Protocol de înfrățire și colaborare
 
Despre oraș
Populație:                                 250.439 locuitori (în 2011), 341.625 locuitori în zona administrativă 
                                                (2011)
Suprafață:                                 106.2 km2
Situare geografică:                    pe malurile Dunării și ale  Canalului Dunăre-Tisa-Dunăre
45° 15′ 0œ N
19° 51′ 0œ E
Novi Sad altădată

Novi Sad a fost fondat în jurul anului 1694. Își datorează numele unui străvechi obicei care îi obliga pe tinerii căsătoriți să planteze viță de vie înainte de căsătorie (Novi Sad - noua plantație).
Un eveniment important pentru afirmarea orașului a fost transferul sediului Eparhiei de Baèka de la Szeged la Schanz (Novi Sadul de azi) în anul 1702. Prin Decretul de la 1 februarie 1748, împărăteasa Maria Theresa a dat orașului numele de Novi Sad și i-a acordat statutul de oraș liber imperial. Novi Sad a progresat rapid în ceea ce privește cultura, educația, sănătatea, viața socială și economică, iar mai apoi, datorită influenței sale politice și economice, a devenit cunoscut sub denumirea de „Atena sârbească”.Fortăreața PETROVARADIN

În timpul Revoluției din 1848 - 1849, Novi Sad a fost parte a Provinciei Autonome Voivodina în cadrul Imperiului Habsburgic. În 1864 cea mai veche instituție culturală și științifică sârbă, Matica Srpska, cu biblioteca sa bogată, operele de artă și materialul arhivistic, a fost transferată din Pesta la Novi Sad.

În toamna anului 1918, Novi Sad a devenit centrul noii mișcări sârbești pentru eliberare și anexarea Voivodinei la Serbia. În cadrul Marii Adunări Naționale a reprezentanților naționali din Banat, Backa și Baranja, pe 25 noiembrie, 1918, a fost adoptată în unanimitate o rezoluție cu privire la anexarea Voivodinei la Regatul Sârb; a fost salutată de asemenea voința populației din Srem de a se alătura împreună cu alte teritorii Iugoslave și de a forma un nou stat, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor.
Între cele două războaie mondiale (1918-1941), Novi Sad s-a extins considerabil, iar construirea unor noi fabrici l-a întărit din punct de vedere economic.

Din 1929 și până în 1941, Novi Sad a fost capitala Băniei Dunării (provincie a Regatului Iugoslav). În 1941, Regatul Iugoslaviei a fost invadat si împărțit de către Puterile Axei, iar părțile nordice, incluzând Novi Sadul, au fost anexate Ungariei.
Novi Sad a devenit parte din noua Iugoslavie Socialistă, din 1945 devenind capitala Voivodinei, provincie a Repulicii Socialiste Federative Iugoslavia. Orașul s-a industrializat rapid, populația sa dublându-se în perioada dintre cel de-al doilea război mondial și destrămarea Iugoslaviei. După 1992, Novi Sad a fost parte din Republica Federală Iugoslavia, care în 2003 a fost transformat în Uniunea Statală a Serbiei și Muntenegrului.

Novi Sad în prezent

   
Clădirea Primăriei din Novi Sad

Novi Sad în prezent

În prezent Novi Sad este capitala Provinciei sârbe Voivodina și al doilea oraș ca mărime din Serbia și important centru cultural, atractiv datorită numeroaselor evenimente culturale.
 
Economie:      
Centru economic al Vojevodinei;  3 621 012 m2 de spații de birouri; centru financiar și bancar; agricultură dezvoltată, industrie petrolieră.
 
Știință și educație:                 
Novi Sad este unul din cele mai importante centre universitare și de cercetare ale Serbiei: 2 universități și 7 facultăți private; numeroase școli profesionale și tehnice; colegii private și institute de cercetare.
 
Cultură:                                  
Orașul are numeroase societăți culturale și de artă. Din anul 2000, Novi Sad este gazda festivalului EXIT, cel mai mare festival muzical al verii din Serbia și din regiune, a singurului festival de teatru alternativ și nou din Serbia – INFANT, a celui mai proeminent festival internațional de literatură pentru copii - Zmaj Children Games și a Festivalului de Jazz Novi Sad. Alături de Teatrul Național Sârb, alte instituții culturale sunt: Academia Sârbă de Știință și Artă, Biblioteca Matica Srpska, Librăria Municipală, Arhivele Novi Sadului și Azbukum.


Teatrul Național Sârbesc
Sport:
Centrul sportiv și de afaceri „Voivodina”, deschis în anul 1981, este unul dintre cele mai mari și mai frumoase centre sportive din Europa. În prezent, în Novi Sad sunt active aproximativ 220 de asociații sportive.
 
Timp liber:
Orașul are câteva muzee: Muzeul Voivodinei, fondat în 1847, Muzeul Novi Sad, mai multe galerii de artă publice și private. Este faimos și pentru una din cele mai mari cetăți din Europa - Cetatea Petrovaradin.
În Novi Sad totul este la îndemână, ritmul vieții este unul destins, mâncarea este delicioasă și din abundență. Împrejurimile Novi Sadului sunt excelente pentru ieșiri în natură. În imediata apropiere a orașului se află Parcul Național Frușka Gora cu 16 mănăstiri, un mic orășel - Sremski Karlovci cu un muzeu al mierii și cu crame, iar adepții fervenți ai mișcării „mâncării încete” vor găsi raiul pe pământ în numeroasele ferme tradiționale numite „salași” și restaurante pe Dunăre.
Transport:                              
Șosele, căi ferate; cel mai apropiat aeroport este la Belgrad (situat la 70 km), oraș portuar; transportul intern este asigurat de autobuze și numeroase companii de taximetrie.

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad