Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Graz (Austria)
GRAZ
Provincia Stiria / Austria
www.graz.at
 
Data înfrățirii:
                                                14 mai 1982 – Protocol de înfrățire
                                                9 iulie 2013 – Acord de înfrățire (reînnoit)
 
Despre oraș
Populație:                                271.998  (în 2014)
Suprafață:                                127,58 km²
Situare geografică:                  sud-estul Munților Alpi, pe malurile râului Mur
47° 4′ 0œ N
15° 26′ 0œ E

Graz altădată
Cea mai veche așezare de pe locul unde se află în prezent orașul modern Graz datează din epocacuprului. O continuitate istorică nu există însă până în Evul Mediu.
 
Numele orașului și unele descoperiri arheologice arată ridicarea unui mic castel de către populația slavă (adică slovenii), care cu timpul a devenit o cetate foarte bine apărată. În limba slovenă cuvântul gradec înseamnă „mic castel”. Numele german „Graz” a fost folosit pentru prima dată în anul 1128, perioadă în care ducii sub conducerea Monarhiei Babenberg au transformat orașul într-un important centru al comerțului. Mai târziu Grazul a fost condus de Dinastia Habsburgică, iar în 1281 a obținut privilegii speciale de la Regele Rudolph I.
 
În secolul al XIV-lea, orașul Graz a devenit rezidența ramurii austriece a dinastiei habsburgice. Dinastia a locuit la castelul Schloßberg și a condus de acolo Stiria, Carinthia și părți ale Italiei și Sloveniei de astăzi. În secolul al XVI-lea arhitectura orașului era în principal influențată de artiști și arhitecți renascentiști italieni. O clădire faimoasă construită în acest stil este Landhaus-ul. Ea a fost concepută de către Domenico dell’Allio și a servit ca sediu al guvernului.
 
În timpul Războaielor Napoleoniene au căzut și ultimele ziduri ale castelului. Cetățenii orașului au reușit să răscumpere totuși Glockenturm-ul și Uhrturm-ul, turnul cu clopot și turnul cu ceas.

 Graz în prezent
Orașul s-a distins în principal în domeniile științei, al culturii și al tehnologiei. El se află la intersecția a numeroase culturi europene. Influențe romanice, slave, maghiare și germanice s-au amestecat în acest loc, conferindu-i un caracter unic și distinctiv.

Orașul Graz continuă să înflorească din punct de vedere cultural și astăzi. Anul 2003 a fost unul dintre cei mai importanți din istoria sa, atunci când orașul a fost declarat „Capitala Europeană a Culturii” de către Ministerul de Cultură al Uniunii Europene. Programul cultural variat a atras vizitatori din întreaga lume, astfel că Graz-ul și-a recâștigat rapid importanța.
 
Economie:
Cel mai mare centru economic din Stiria și al treilea al Austriei. Mare parte a producției economice a provinciei Stiria e generată în Graz și împrejurimi. Orașul Graz sprijină dezvoltarea anumitor sectoare economice: industria automotivă, industria energetică, biotehnologia, industria creativă, turismul.           
 
Transport:
Legături feroviare cu întreaga regiune Stiria, trenuri directe către orașele mari din apropiere, aeroport la 10 km distanță de oraș.
 
Știință și educație:                 
Șase universități cu peste 42.000 de studenți. Universitatea din Graz (Karl-Franzens Universität), fondată în anul 1585 de către arhiducele Carol al II-lea, este cea mai veche din oraș. Pe aproape întreaga perioadă a existenței sale, ea a fost condusă de Biserica Catolică. Iosif al II-lea a închis-o în anul 1782, în încercarea de a transfera statului controlul asupra instituțiilor educaționale. Astfel, el a transformat-o într-o școală de pregătire pentru personal medical și servitori. În 1827, Împăratul Franz I i-a reatribuit funcția de universitate, ea fiind numită „Karl-Franzens Universität”, adică „Universitatea lui Carol-Francisc”.Grazer Kunsthaus


Cultură:
Centrul istoric al orașului reprezintă cel mai mare ansamblu arhitectural păstrat intact al statelor vorbitoare de limbă germană. Mai mult, caracterul variat al diferitelor culturi poate fi observat în stilurile clădirilor, începând de la gotic, renascentist, baroc, și până la art nouveau. La 1 decembrie 1999, acest centru istoric de excepție, cu peste 1000 de clădiri, a fost adăugat listei Patrimoniului Mondial UNESCO.                      
 
Sport:                                     
Cele mai importante sporturi practicate: fotbal, fotbal american, hochei pe gheață. Numeroase bazine de înot, piste amenajate pentru ciclism, piste pentru jogging, terenuri de sport și trasee pentru drumeții.
 
Timp liber:                            
Castelul Eggenberg cu Galeria Veche, Muzeul de Arheologie, Galeria Nouă, Muzeul Național Botanic, Muzeul Orașului Graz, Grazer Kunsthaus (artă contemporană), Landeszeughaus (armură medievală), Muzeul Bisericii Romano-Catolice, Casa Artiștilor, Casa Literaturii, Muzeul Tramvaielor, Muzeul Aviației.
 


Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad