Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Trujillo (Peru)
TRUJILLO

Regiunea La Liberdad/ Peru
www.munitrujillo.gob.pe
 
Data înfrățirii:                        8 septembrie 2010 - Înțelegere de cooperare
 
Despre oraș
 
Populație:                                 788.236 de locuitori (2014), respectiv 949.498 locuitori în
                                                zona metropolitană
Suprafață:                                 1.100 km2 (zona metropolitană)
Situare geografică:                    În nord-vestul Peru, la 500 km de capitala Lima
8° 6′ 43.2œ S
79° 1′ 43.68œ W

 
Trujillo altădată
Orașul este unul dintre primele fondate de spanioli în America și, totodată, primul oraș din Peru care și-a proclamat independența față de Spania, în 1820. Cinci ani mai târziu, Trujillo devine capitala temporară a statului Peru. În 1932, este scena Revoluției din Trujillo: evenimentul marchează identitatea politică a localității de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului XX.
 
Trujillo în prezent
Orașul este recunoscut ca loc de naștere al sistemului judiciar peruan și leagăn al libertății în această țară a Americii Latine. Trujillo face demersuri în direcția dezvoltării sustenabile, având în vedere inclusiv actuala tendință a schimbărilor climatice, punând accent în strategia de dezvoltare pe protejarea mediului ambiental. Alte puncte esențiale în dezvoltarea localității sunt sustenabilitatea din punct de vedere fiscal și financiar. Siguranța publică și transportul sunt avute în vedere în cadrul proiectului „Smart city”, pe care administrația din Trujillo îl implementează încercând să creeze locuitorilor un mediu de viață cât mai modern și adaptat nevoilor actuale.
 
Economie:
Trujillo este un important centru economic, cel mai semnificativ din nordul Peru, și al doilea oraș ca și creștere economică din America Latină. S-a remarcat ca centru agricol, comercial și de transport, economia manifestându-se activ pe planul următoarelor industrii: alimentară, textilă, încălțăminte și pielărie, prelucrarea metalelor (fabrici de zahăr, fabrici de bere, fabrici de tricotaje, un cluster al manufacturilor de piele, fabricarea de componente auto).

Produsele principale care se fabrică/cultivă în regiunea Trujillo sunt sparanghelul, orezul, trestia de zahăr și pantofii. Sparanghelul din Trujillo este un produs cunoscut internațional, exportat în țările vecine, în Europa și în SUA; zonele din jurul Trujillo se numără printre cei mai mari exportatori de sparanghel alb din lume.
 
 
Știință și educație:
Al doilea oraș din Peru ca număr al instituțiilor de învățământ superior, Trujillo s-a făcut remarcat ca un important centru educațional. Aici se află majoritatea universităților și institutelor vocaționale din nordul Peru - o universitate de stat, cinci universități private și șapte filiale ale unor universități de stat și private. Universitatea Națională din Trujillo (fondată în 1824) este una dintre cele mai importante din Peru (specializări: medicină, farmacie și biochimie, științe economice, drept și științe politice, educație și științele comunicării, științe sociale, științe biologice, fizică și științe matematice, inginerie, inginerie chimică, infirmerie și științe agricole). Universitatea Privată din Nord este a doua universitate internațională din Peru.
 
Patrimoniu istoric:
În zona metropolitană a orașului se găsesc două situri arheologice: monumentul pre-columbian de la Chan Chan - cel mai mare zid de pământ din lumea antică, declarat patrimoniu cultural UNESCO în 1986, și „templul Soarelui” - cea mai mare piramidă din Peru. Centrul istoric al orașului adăpostește un valoros patrimoniu monumental, case vechi (conace coloniale) cu fațade și porți elegante și holuri interioare bogat decorate. De remarcat sunt piețele orașului, precum și mănăstirile și bisericile construite în stil baroc și rococo.
 
Cultură:
Supranumit „orașul eternei primăveri” - datorită climei însorite și plăcute, cu temperaturi medii pe toată perioada anului, orașul mai este recunoscut și ca o „capitală națională marinărească”.
Trujillo este totodată Capitala culturală a Peru”, bogată în evenimente culturale de nivel național și internațional, cum ar fi Târgul Internațional de Carte - unul dintre cele mai importante evenimente culturale din țară, Concursul Național de dans marinăresc - dans tipic tradițional al orașului, Festivalul Internațional al Primăverii ș.a.
 
Turism:
Această latură a economiei reprezintă o industrie importantă, datorită valorosului patrimoniu arheologic și cultural, respectiv apropierii siturilor istorice ale civilizațiilor Moche și Chimu, dar și a centrului istoric al orașului.
 
Sport:
Faimoasa plajă Huanchaco, destinație de surfing situată la nord de Trujillo, este cunoscută de turiștii și amatorii acestui sport din lumea întreagă.
 
Transport:
Autostrada Pan-American leagă Trujillo de principalele orașe de pe coastă. Aeroportul Internațional „Căpitan FAP Carlos Martinez de Pinillos” este situat la 13 km în nord-vestul orașului, iar localitatea beneficiază și de transport maritim, prin portul Salaverry.
 
 
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad