Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Lublin (Polonia)
LUBLIN
Voievodatul Lublin/ Polonia
www. lublin.eu
 
Data înfrățirii:
20 aprilie 2016 – Înțelegere de cooperare
 
Despre oraș
Populație:                                341.700 locuitori - orașul (2014), 713.405 locuitori în zona 
                                               metropolitană;
Suprafață:                                147 km2
Situare geografică:                 Situat în estul Poloniei, în partea nordică a Lublinului Superior. Din 
                                                punct de vedere al regiunilor istorice, Lublin este situat în Polonia  
                                                Mică (Malopolska). Se află la o distanță de 161 km de capitala
                                                țării, Varșovia.
                                                51° 14´ 53œ N
                                                22° 34´ 13œ E
 
Lublin altădată
Primele așezări permanente în zola Lublinului de astăzi datează de la începutul Evului Mediu, potrivit descoperirilor arheologice. Cea mai veche așezare pare a fi datată din secolul al VI-lea, situată pe un deal din suburbia Czwartek. Se pare că și centrul vechi al orașului datează din aceeași perioadă. În secolele al X-lea și al XI-lea așezarea de pe dealul Czwartek a devenit un centru important de comerț. Localizarea Lublinului la granița estică a Poloniei i-a oferit orașului și importanță militară semnificativă. Prima fortăreață ridicată în scop militar datează din secolul al VIII-lea, în apropierea castelului de astăzi, iar din secolul al X-lea s-au descoperit numeroase altele. A căpătat statutul de oraș în 1317.
 
În anii de după război Lublinul a continuat să se extindă, triplându-și populația și mărindu-și suprafața. Devine un important centru științific și de cercetare după înființarea Universitații Maria Curie-Sklodowska. De asemenea, s-a deschis aici și o fabrică de automobile (Fabryka Samochodów Ciêżarowych sau FSC).
 
În iulie 1980, muncitorii din Lublin și din împrejurimi (Šwidnik) au început prima mare mișcare anticomunistă, care e considerată precursoarea cunoscutei mișcări Solidaritatea.
 
Lublin în prezent
Resursele de agrement din Lublin sunt numeroase și relativ ieftine, în comparație cu cele din Varșovia. Cele mai cunoscute restaurante și cafenele sunt situate în orașul vechi, pe străzile Krakowskie Przedmiescie și Ulice Miasta. Lublin are și două teatre, o filarmonică și mai multe muzee.

În Lublin se găsește o cunoscută școală de călărie precum și alte modalități de agrement: mai multe păduri unde sunt amenajate piste pentru bicicliști, precum și râul Bystrzyca pe care se pot face plimbări cu caiacul.
Orașul vechi este considerat unul dintre cele mai atractive ale Poloniei. Dintre principalele obiective turistice, putem enumera vechea primărie, construită în stil clasic, tribunalul, Piața Mare, Catedrala Catolică, precum și Castelul Lublin.

Economie
:
Facilitată de situarea Lublinului pe ruta comercială care lega Europa vestică de Marea Neagră, afirmarea orașului ca un centru economic comercial a început din secolul al XV-lea. Boom-ul economic s-a produs în secolul al XIX-lea, când au apărut primele manufacturi și fabrici, situând Lublinul printre cele mai importante centre economice ale vremii din Regatul Polonez. Industrializarea intensivă a fost însoțită de crearea unei infrastructuri puternice și eficiente.

Sectoarele industriale dominante ale economiei moderne a Lublinului includ comerțul, serviciile, servicii de business, industria (inginerie, automotive, electricitate și producție de mobilier, industrie alimentară). Lublin e prezent în statistici ca unul dintre cele mai atractive centre pentru investiții IT și BPO.
 
Educație:
Lublin este un centru academic renumit, cu o ofertă educațională bogată. Orașul are cinci universități: Universitatea Maria Curie-Sklodowska, Universitatea Catolică din Lublin, Universitatea de Tehnologie Lublin, Universitatea de Medicină, Universitatea de Științele Naturale, precum și alte instituții de învățământ superior.
 
Cultura:
Festivaluri, concerte, expoziții, spectacole și workshopuri de teatru, panel-uri de discuții si întruniri atrag publicul pe parcursul întregului an.
Evenimente: Forumul dansului contemporan, Confruntarea filmului studențesc, Festivalul de jazz din Lublin, Festivalul muzicii noi și tradiționale – „Coduri”, Noaptea Culturii, Alte sunete – „Artă și muzică”, Festivalul și târgul artiștilor magicieni și performerilor – toate acestea dau o notă și un stil original orașului.

Locuri importante de descoperit în Lublin: Muzeul Satului situat în apropierea Grădinii Botanice, Grădina Saxonă, Lipowa Street with a big mall, Chatka Zaka (Campusul studențesc) – una dintre cele mai importante zone culturale din Lublin, Zona istorică a Lublinului – Castelul Lublin și Capela Sfintei Treimi al cărei turn oferă o vedere panoramică asupra orașului, tunelurile subterane ale orașului istoric care se întind pe o distanță de 300 de m. Zona istorică este înțesată de cafenele, puburi, restaurante și galerii de artă.

Lublin este punct de plecare pentru trasee turistice către Naleczow, Kazimierz Dolny, Kozlowka, Lacul Leczna-Wlodawa și Roztocze.
 
Transport:
Există trei curse zilnice către Cracoviași Varșovia,precum și către celelalte mari orașe ale Poloniei. Autobuzele pornesc din apropierea Castelului Vechi și deservesc diferite regiuni ale orașului. Trenul rapid către Varșoviaefectuează o călătorie în două ore și jumătate, de aici existând o linie directă de autobuz (10 minute) până la aeroportul internațional Frederic Chopin. Serviciul auto Polski Express asigură zilnic 7 transporturi directe din Lublin până la aeroportul dinVarșovia, călătoria durând trei ore și jumătate.
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad