În anul 1744, se înființează Suburbia germană cu case mici familiale de vară, cu grădini mari. În cinstea lui IOSIF al II-lea care vizitează Timișoara în anul 1773, pentru a treia oară, cartierul a primit numele de IOSEFIN. Foarte mulți locuitori ai Pălăncii Mici și al Pălăncii Mari s-au mutat în Iosefin, mai târziu au venit să locuiască aici și coloniști germani. Cartierul Iosefin a fost proiectat să se dezvolte pe cele două maluri ale Begheiului respectiv pe canalul navigabil.

Vedere genarală din Iosefin. Canalul Bega văzut din turnul de apă. Vedere din anul 1914.
Canalul Bega a contibuit mult la transformarea cartierului Iosefin într-un port din care pleacă mărfurile Banatului spre Budapesta și Viena, pe Tisa și mai departe pe Dunăre. Acest cartier își datorează dezvoltarea în primul rând construcției căilor ferate și dezvoltării rapide a legăturilor feroviare cu mai multe localități în toate direcțiile. În anul 1857, s-a dat în folosință linia Seghedin-Timișoara, în anul 1876 linia Timișoara-Caransebeș, iar în anul 1878 linia Caransebeș-Orșova, urmată în continuare de multe alte localități. Între anii 1897-1899 s-a clădit o nouă gară monumentală, spațioasă și dotată cu cele mai moderne instalații.

Vedere generală a cartierului Iosefin din turnul Pompierilor militari, în anul 1926
S-a numit Gara Mare, Gara din Iosefin, Gara Domnița Elena și apoi Gara de Nord. În zona dintre Bega și Gară a luat un mare avânt construcția de fabrici. Așa s-a construit Distileria și rafineria de spirt, Fabrica de tutun, Moara Panonia, Fabrica de chibrituri, Fabrica de pălării, Moara mecanică, Fabrica de mătase, Fabrica de unt, Fabrica de lanțuri și Fabrica de mașini Friedrich.
Mai sus amintind de cele două mori, trebuie să spun celor mai tineri, că aceste mori măcinau grâul auriu al Banatului, din care se făcea făina nula-nula (00). Această făină era renumită și cunoscută în toată lumea, până și americani care aveau 30 de feluri de făină cumpărau făina 00 din Banat.

Vedere generală a Cartierului Iosefin, în partea dreaptă se vede Fabrica de Țigarete și Turnul de apă.
Vedere din anul 1914
În cartierul Iosefin o mare problemă nerezolvată a fost șanțul sănătății. După astuparea șanțului problema fiind rezolvată, s-a demarat construcția caselor familiale și a caselor cu etaj. Au luat naștere străzile late, locurile de casă au avut suprafețe foarte mari care s-au folosit cu grădini. Din anul 1898 au început să se construiască clădiri luxoase cu magazine la parter și cu etaje de locuit.
Unele denumiri vechi și populare
Cartierul Iosefin era format la început din suburbia germană. Alte denumiri vechi și populare: Maierele Noi - Comuna Josefin sau Noile Ferme Nemțești.
Octavian LEȘCU