Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Gera (Germania)
GERA
Land Turingia / Germania
www.gera.de
 
Data înfrățirii:
3 octombrie 1998 – Contract de parteneriat
 
 
Despre oraș
Populație:                                 96.011 (în 2015)
Suprafață:                                 151,93 km²
Situare geografică:                    la întretăierea Bazinului Turingian, a Podișului Saxon și a centurii meridionale a Munților Saxoni-Turingieni, pe malul Elsterului Alb
50° 53′ 50œ N
12° 5′ 00œ E
 
Gera altădată

Orașul Gera a fost menționat pentru prima dată în anul 995. Numele Gera era inițial atribuit zonei de pe valea râului Elster, unde se află în prezent orașul. După ce în secolul al XII-lea în centrul regiunii Gera a luat ființă o așezare cu același nume, aceasta și-a dobândit recunoașterea ca oraș la începutul secolului al XIII-lea (înainte de 1237). Orașul s-a dezvoltat lent, iar în 1450 a fost distrus aproape în întregime în războiul fraților saxoni.


Începând cu anul 1564 Gera a devenit orașul de rezidență al Monarhiei Reuß. Orașul a înflorit în această perioadă, mai ales datorită industriei textile. Sub conducerea lui Henric Postumus Reuß orașul a continuat să câștige în importanță. Din păcate incendiile din 1686, respectiv 1780, au distrus zone întinse ale orașului.
 
În secolul al XIX-lea Gera a devenit centru industrial. În anul 1882 Oscar Tietz a deschis cu banii obținuți de la unchiul său bogat, Hermann, magazinul Hertie, de la care s-a dezvoltat mai târziu unul dintre cele mai de succes lanțuri de magazine. Zece ani mai târziu, în 1892, au început să funcționeze tramvaiele la Gera.
 
După abdicarea ultimului principe în timpul Revoluției din Noiembrie 1918, Gera a fost anexată landului Turingia, devenind cel mai mare oraș al acestuia.
 
În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, la 6 aprilie 1945, Gera a fost distrusă în mare parte de bombardamente. După sfârșitul războiului ea a ajuns, la fel ca și restul Turingiei, sub ocupație americană, apoi sovietică. Astfel, începând cu 1949, orașul aparținea Republicii Democrate Germania.

Gera în prezentÎn perioada Republicii Democrate Germane, Gera a avut cel mai mare număr de locuitori din istoria sa, ajungând la 135.000 în 1989. După căderea Zidului Berlinului, numărul populației a scăzut rapid, Gera numărând astăzi puțin peste 100.000 de locuitori.

Economie:                              
Sectorul privat de sănătate, mașini industriale, comunicații, sisteme de siguranță, optică, echipamente electrice, ș.a.
 
Transport:                              
Aeroportul Leipzig - Altenburg (situat la aproximativ 40 km), Aeroportul Leipzig - Halle (situat la aproximativ 40 km), cu multiplele sale destinații internaționale.
 
Știință și educație:                 
Universitatea pentru Adulți (Volkshochschule), Academia Vocațională și Seminarul Pedagogic de Stat. În 2007 s-a inființat Universitatea Politehnică pentru Sănătate, în regim privat.Casa lui Otto Dix

Cultură:                                  
Teatrul și Filarmonica Turingia, Centrul de Cultură și Congrese Gera.Teatrul și Filarmonica Turingia, Centrul de Cultură și Congrese Gera.
Gera este orașul în care s-a născut Otto Dix, un important pictor german al secolului al XIX-lea, cunoscut pentru reprezentările realiste și foarte dure ale societății din perioada Republicii Weimar, dar și ale brutalității războiului.

 

Sport:                                     
Stadionul Prieteniei, Bazinul Hofwiesenbad, o arenă pentru hochei pe role, terenuri de tenis (TC 90 Gera), sala de sport Panndorfhalle.

Timp liber
:
Patru muzee găzduite în clădiri istorice: Muzeul de istorie al orașului, Muzeul de artă, Muzeul de științe ale naturii, Muzeul de arte aplicate.
Piața cu Primăria Orașului Gera, care datează din 1576, fântâna Simsonbrunnen și farmacia Stadtapotheke reprezintă centrul vechi al orașului. Datorită numeroaselor incendii și bombardamente ce au avut loc de-a lungul istoriei, în Gera s-au păstrat puține construcții de dinainte de secolul al XVIII-lea. La sfârșitul anilor 1990 a fost restaurată o mare parte din clădirile istorice din centrul orașului. O particularitate a Gerei o reprezintă beciurile. În secolele XVIII și XIX în beciurile aflate la subsolurile caselor din centrul istoric era păstrată berea produsă de locuitori.
 

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad