Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Karlsruhe (Germania)
KARLSRUHE
Land Baden-Württemberg / Regiunea Rinul Superior / Germania
www.karlsruhe.de
 
Data înfrățirii:
19 august 1992 – Declarație de înfrățire
26 noiembrie 1997 – Contract de parteneriat
Despre oraș
Populație:                                 307.755 locuitori (în 2015)
Suprafață:                                 173,46 km²
Situare geografică:                    în apropierea Munților Pădurea Neagră, învecinat cu Franța
49o 0’ 33.16œ N
8o 24’ 14.23œ E

Karlsruhe altădată

Fondat în data de 17 iunie 1715, în inima pădurii, dintr-un capriciu de prinț, Karlsruhe își datorează reputația de oraș internațional - încă de la prima generație - abilității diplomatice a întemeietorului său, margraful Karl Wilhelm von Baden-Durlach. Acesta a atras primii coloni în oraș printr-o "carte de milostenie" adresată tuturor celor "care au sau vor fi având dorința să se așeze în viitorul Carols-Ruh (popasul lui Carol) sau în împrejurimile lui și să construiască aici case", oferindu-le gratuit locul și lemnul de construcție necesar. Colonii au venit din Olanda, Tirol și Franța.
 
Karlsruhe a devenit capitala Baden-Durlachului în anul 1771 și capitala Badenului până în anul 1945. Începând cu 1806, orașul a devenit reședința Marilor Duci de Baden. Când a semnat Constituția, în 1818, Marele Duce Karl a oferit Badenului cea mai liberală constituție din Germania pentru acea perioadă. „Ständehaus-ul”, inaugurat în 1822 a fost primul sediu al parlamentului de pe teritoriul german.
 
În 1825, în timpul domniei Marelui Duce Ludovic I, se înființează Politehnica, prima universitate tehnică din Germania.
 
În 1848-1849, în timpul revoltei civile, populația din Baden care lupta pentru libertate a fost înfrântă de către trupele pruse lângă Durlach. Acest moment a marcat la Karlsruhe sfârșitul primei republici democrate de pe teritoriul german.
 
În 1901 numărul locuitorilor depășește 100.000, astfel Karlsruhe devinind metropolă. Cu trecerea timpului numeroase comunități învecinate i s-au alipit.
 
După Revoluția din Noiembrie 1918, Karlsruhe a devenit capitala Statului Liber Baden, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost inclus în landul federal Württemberg-Baden.

Karlsruhe în prezent

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 35% din oraș era transformat în ruine. În special valorile culturale și zonele rezidențiale au fost distruse de bombe. Procesul de restaurare a centrului vechi al orașului a început în anul 1975. S-a organizat un mare concurs de arhitectură pentru restaurarea celei mai mari zone din Germania de după război,  la care au participat 400 de firme de arhitecți din 20 de țări.
 
În prezent orașul Karslruhe este cunoscut ca “Reședință a Justiției” deoarece găzduiește Curtea Constituțională Federală, Curtea Supremă Federală de Justiție și Procuratura.
 
Economie:                              
Karlsruhe oferă o structură de afaceri solidă cu parteneri puternici, un număr mare de muncitori calificați, unități de cercetare și universități competitive, precum și conexiuni de transport și infrastructură. Peste 220,000 de oameni din diferite țări muncesc în regiunea tehnologică Karlsruhe, numărul lor crescând continuu. Regiunea IT Karlsruhe este unul dintre locurile principale în domeniul inovării și al treilea cluster IT al Europei. Karlsruhe găzduiește prima și cea mai mare universitate cu profil IT din Germania.

Transport

Un sistem foarte eficient de transport public (sistemul tramvai-tren). Conexiuni via drumuri și cale ferată cu mari orașe germane și tren de mare viteză către Paris. Două porturi pe Rin. Aeroportul Baden-Airpark se află la 45 km sud-vest de Karlsruhe. Aeroportul Stuttgart este la o oră de tren.
 
Știință și educație:                 
În anul 2006, Universitatea din Karlsruhe a fost aleasă între primele trei universități de elită din Germania. Karlsruhe s-a bucurat timp îndelungat de o impresionantă reputație de centru științific și de cercetare. Instituțiile academice demne de menționat în acest sens sunt: Universitatea Tehnică "Fridericiana" - cea mai veche universitate tehnică din Germania, Școala Tehnică Superioară pentru Ingineri, Școala Superioară Pedagogică, Școala Superioară de Muzică, Academia de Stat a Artelor Frumoase, Academia Profesională, Școala Europeană, Centrul de Artă și Tehnologie Mediatică, Școala Superioară de Arte Plastice.
Activitatea de cercetare desfășurată la universitate - împreună cu cea a altor colegii de învățământ superior și a numeroaselor institute de cercetare științifică conduse de Centrul de Cercetare din Karlsruhe - contribuie la progresul științific de vârf în cadrul regiunii economice Karlsruhe. Regiunea Tehnologică Karlsruhe este un concept prin care orașele și districtele din zonă își pot prezenta realizările în beneficiul tuturor celor implicați, dincolo de granițele locale până în zona Pamina, Alsacia și zona centrală a Regiunilor Rinului Superior.
 
Cultură:                                  
Teatrul de Stat Baden, cu numeroasele sale scene și studiouri, are o excelentă reputație; la fel au și cele câteva companii de teatru private: Academia de Arte, Colegiul Muzical, Staatliche Kunsthalle, Badischer Kunstverein, Muzeul Orașului din Prinz-Max-Palais, Biblioteca Orașului, precum și nenumărate alte instituții ce acoperă întreaga gamă a artelor. Festivaluri precum Festivalul European al Culturii, Festivalul Handel sau cel mai mare spectacol non-comercial în aer liber, denumit simplu “Das Fest” completează lista evenimentelor.
 
Din 1997, de când sediul Centrului de Artă și Tehnologie Mediatică a fost transferat în Hall A, Karlsruhe se poate lăuda cu o instituție culturală modernă, una dintre cele mai bune din lume. Cea mai mare zonă de producție în domeniul artelor mediatice poate fi găsită într-o fostă fabrică, acum clădire istorică, cu o lungime de 312 m. În vecinătatea imediată se află Galeria Municipală care cuprinde lucrări de artă începând  de la Hans Toma și până la Markus Lupertz, Muzeul de Artă Modernă, precum și Colegiul de Artă și Design.
 
Sport:                                     
Karlsruhe este, de asemenea, un centru renumit pentru activitățile sportive: fotbal, baschet, tenis, rugby, atletism, ciclism, ș.a.
 
Timp liber:
De la festivaluri și concerte în aer liber, expoziții la restaurante, cafenele și culuburi – sunt multe lucruri de descoperit în Karlsruhe. Orașul oferă o varietate de atracții culturale și turistice pe lângă istoria fascinantă. Muzee, teatre, cinema-uri și festivaluri internaționale aduc o mare varietate de activități.
Un climat bland cu 1798 de ore de soare annual, 102 km de piste de biciclete, 12 băi publice, aprox. 900 de hectare de spațiu verde și peste 135 de instituții culturale – activitățile oferite sunt diverse, plictiseala fiind un concept necunoscut în Karlsruhe.


 

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad