Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Orașe înfrățite și partenere | Mulhouse (Franța)
MULHOUSE
Departamentul Haut-Rhin / Regiunea Alsacia / Franța
www.mulhouse.fr
 
Data înfrățirii:
1 februarie 1991- Cartă de prietenie
30 august 1991 – Acord de înfrățire
 
Despre oraș
Populație:                                112.523 locuitori – Mulhouse (în 2015)
273.894 locuitori – Mulhouse împreună cu aglomerarea urbană (2017)
Suprafață:                                22,18 km2
Situare geografică:                  la locul de întâlnire a trei țări - Franța, Germania și Elveția
47o 45’ 0œ N
7o 20’ 24œ E
 
Mulhouse altădată
Orașul Mulhouse a fost menționat pentru prima dată în anul 803. Orașul a luat naștere pe un sit adesea inundat, pe care însă l-a transformat într-un atu: instalarea unei mori a creat bazele pentru o activitate economică, a dat numele orașului, iar roata morii, chiar și astăzi, simbolizează orașul.
Potrivit legendei, un razboinic a fost găsit rănit aproape de moară, iar fiica morarului l-a îngrijit și mai târziu i-a devenit soție. Copiii lor s-au numit Mulhousieni și aceasta explică numele „Mulhausen”, care în limba germană înseamnă Casa Morii.
 
Frederic I Barberousse a făcut din Mulhouse un veritabil oraș. În anul 1308, statutul de oraș regal i-a conferit o cvasi-independență.
 
Alianțele sale cu cantoanele elvețiene (Mulhouse obținând statutul de canton aliat în anul 1515) și regatul Franței i-au permis să-și păstreze autonomia și să fie ocolit de conflictele care au trecut Alsacia prin foc și sabie, precum războiul de treizeci de ani.
 
Mulhouse a dispus de atuuri care i-au permis dezvoltarea economică: capital grație comerțului său, mână de lucru grație populației rurale, iar religia calvinistă i-a conferit o morală bazată pe eforturi și perseverență.
 
În anul 1746, patru tineri cetățeni ai orașului au fondat o manufactură pentru imprimarea țesăturilor, moment care a dat startul industrializării rapide a orașului.
 
La 4 ianuarie 1798, orașul Mulhouse a votat realipirea sa la Franța, fapt care a dat un nou impuls dezvoltării orașului: întreprinderile s-au înmulțit și s-au mecanizat; industria textilă a antrenat nașterea industriei chimice și mecanice și crearea școlilor specializate; infrastructura de transport s-a dezvoltat: canalul dintre Rhon și Rin, calea ferată.

Orașul Mulhouse a devenit unul dintre cele mai înfloritoare orașe industriale din Franța. Cu fiecare generație, populația s-a dublat grație afluxului de populații venite din regiunile învecinate, din Elveția și Germania.
 
Avântul industriei a fost stopat de războiul din anul 1870 și anexarea la Germania. Orașului i-au fost necesari mai mulți ani pentru a se adapta la un nou mediu, și apoi, când a redevit francez, în anul 1918, pentru a se readapta la noi piețe.
 
În perioada 1940-1944, orașul Mulhouse a suferit sub ocupația nazistă, iar bombardamentele pentru eliberare i-au provocat distrugeri importante. După război, orașul Mulhouse a început un vast program de reconstrucție.

Mulhouse în prezent
Cu o așezare geografică privilegiată și o rețea de comunicații ieșită din comun, orașul se sprijină pe faimosul „model mulhousian”. Un model care conjugă spiritul de inițiativă, pragmatismul, capacitatea de a depăși provocările, preocuparea pentru binele comun și ospitalitatea tradițională.
 
În prezent, dotat cu un patrimoniu istoric pus în valoare, cu numeroase echipamente sportive și culturale, cu o universitate tânără și dinamică, orașul Mulhouse propune un cadru de viață atractiv.
 
Economie:
Economia locală a profitat de perioada de prosperitate pe care a cunoscut-o Franța după război. Industria textilă s-a adaptat noilor condiții economice, au apărut și s-au dezvoltat noi sectoare de activitate: construcțiile, industria constructoare de automobile (uzina Peugeot), industria chimică, telecomunicațiile, industria electronică, ingineria, etc.
 
Știință și educație:
Mulhouse are numeroase școli și organisme de învățământ superior, printre care și Universitatea Haute Alsace. Universitatea Haute Alsace cuprinde mai multe facultăți cu profil umanist și tehnic și aparține rețelei EUCOR, de cooperare între universitățile din Strasbourg, Karlsruhe, Freiburg și Basel.
 
Cultură:
Mulhouse are mai multe teatre, numeroase săli de spectacole, trei complexe de cinema, în cursul anului având loc nenumărate evenimente culturaledintre care amintim: Carnavalul de la Mulhouse, Festivalul de Jazz, Salonul Anticarilor, Festivalul Auto, Festivalul Bêtes de Scène, Târgul de Crăciun și altele.
La Filature este un loc cultural unic, care adăpostește Orchestra Simfonică din Mulhouse, Opera Națională și mai multe săli de spectacole.
 
                           

Transport:                              
Orașul este deservit de Euro-Airport – un important aeroport internațional, pe care Mulhouse îl împarte cu Basel și Freiburg.
Mulhouse se află în centrul unui sistem de cale ferată unde se întâlnesc trenurile de mare viteza din Europa: Rhine-Rhone TGV, "The Rail 2000" dintre Italia (Milano) și sudul Germaniei. Are de asemenea, o legătură directă cu Basel (Elveția), printr-o linie feroviară. Transportul public este asigurat de o rețea extinsă de tramvaie. Orașul este traversat de Canalul Rhon-Rhin.
 
Sport:
În oraș există un Palat al Sporturilor și numeroase cluburi sportive, cele mai importante sporturi practicate fiind: fotbalul, handbalul, hocheiul pe gheață, natația și voleiul.
 
Timp liber:
Mulhouse găzduiește numeroase muzee: Muzeul Național al Automobilului – celebra colecție Schlumpf, Electropolis - cel mai important muzeu din Europa consacrat energiei electrice, Muzeul Căilor Ferate – cel mai mare muzeu feroviar din Europa, Muzeul Imprimeriei pe Pânză, Muzeul Textilelor, Muzeul Hârtiei Pictate etc., care i-au dat renumele orașului de „capitală europeană a muzeelor tehnice”. Alte muzee: Muzeul Satului Alsacian, Muzeul de Istorie din Primăria Veche, Muzeul de Artă. De vizitat și Grădina Zoologică și Parcul Botanic.
 
Zeci de monumente de arhitectură civilă, militară și sacră îmbogățesc imaginea orașului.
Frescele care înfrumusețează fațadele vechilor clădiri reprezintă o moștenire a orașului de influență elvețiană. Un exemplu este clădirea Primăriei vechi ai cărei pereți sunt pictați cu imagini care dau aparența naturii.
Băile municipale, concepute de arhitectul Maurice Baumeister, a căror construcție a început în 1911 și s-a finalizat în 1925, figurează printre clădirile remarcabile ale patrimoniului mulhousian. În acea perioadă erau considerate cele mai moderne din Franța. Numeroase elemente arhitectonice se păstrează și în prezent.
 
Inedit: În centrul orașului se înalță Turnul Europei, în vârful căruia este situat un restaurant panoramic care se rotește 360o, ceea ce permite observarea în timpul mesei a întregii panorame (Munții Jura, Munții Pădurea Neagră, Alpii elvețieni). Vizibil de departe, acesta a devenit simbolul orașului Mulhouse.

 

 

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad