Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  Szeged (Ungaria)

  » Orașe înfrățite și partenere | Szeged (Ungaria)

SZEGED

Szeged este orașul de reședință al comitatului Csongrád și centrul regiunii Dél – Alföld din Ungaria.
www.szegedvaros.hu
 
Data înfrățirii:
27 ianuarie 1998 – Protocol de înfrățire și colaborare
 
Date generale despre oraș:
 
Populație:         162.621 locuitori  (2016)
Suprafață:         280.84 km2
Geografie:       pe ambele maluri ale râului Tisa, la sud de confluența acestuia cu Mureșul, nu departe de granițele cu Serbia și cu România, la aproximativ 150 km de Timișoara, la granița de sud-est a Ungariei, în centrul Bazinului Carpatic.
46° 15’ 18œ N
20° 8’ 42œ E

Szeged altădată

Devenind un important centru comercial si administrativ, localitatea Szeged primește în anul 1247 titlul de oraș, iar în anul 1498 a fost ridicat la statutul de oras regal liber.
În secolul 14, Szeged a devenit cel mai important oraș din sudul Ungariei. În anul 1543 a fost ocupat de armata otomană, devenind totodată centrul administrativ al acesteia, iar pe 23 octombrie 1686 a fost eliberat. În 1715 și-a recâștigat statutul de oraș regal liber, moment din care a început o nouă era în viata orașului - cea a dezvoltării pașnice. În 1719 Szeged a dobândit stema pe care o folosește și în zilele noastre.


 

Cetațenii din Szeged au jucat un rol important în revoluția din 1848-49 și în războiul de independență,  Szeged fiind locul unde Lajos Kossuth a rostit în iulie 1849 faimosul său discurs. Autoritățile habsburgice au pedepsit liderii orașului, iar orașul și-a redobândit statutul de oras liber regal în 1860.

Szeged în prezent

Szeged este orașul de reședință al comitatului Csongrád și centrul regiunii Dél – Alföld din Ungaria. Azi Szeged este un important centru cultural, universitar și sportiv, precum și o atracție turistică foarte populară.
Faptul că azi orașul Szeged are clădiri frumoase și bulevarde largi se datorează în principal inundațiilor din 1879, care au sters literalmente tot orasul, motiv pentru care Împăratul Franz Joseph a vizitat orașul și a promis că "Szeged va fi mai frumos decât a fost". El și-a ținut promisiunea, în urmatorii ani apărând un nou oraș modern dintre ruine.

Sistemul de transport în comun este foarte bine dezvoltat; puteți ajunge în orice parte a orașului luând un tramvai, un autobuz sau un troleu.
În Szeged cele mai dezvoltate ramuri ale economiei sunt industria de prelucrare a cărnii și agricultura. Numele orașului este cel mai des asociat cu Salamul Pick si cu Paprika. În împrejurimile orașului se fac extracții însemnate de țiței și de gaze.


Economie:                                                             
Cele mai dezvoltate ramuri ale economiei sunt industria de prelucrare a cărnii și agricultura. Centru al industriei alimentare din Ungaria, orașul este cel mai des asociat cu salamul Pick și cu paprika. În împrejurimile orașului se fac extracții însemnate de țiței și de gaze.
 
Știință și educație:                                    
Universitatea din Szeged este una dintre cele mai distinse univeristăți din Ungaria. Librăria Centrală Medicală a universității conține 138.000 de cărți și periodice și are o conexiune medline directă cu baze de date din Europa. Szeged are o bibliotecă foarte vastă, Biblioteca Municipală Somogyi, cu aproape 1 milion de volume de cărți și periodice, multe din ele în engleză, germană și franceză.
 
 
Cultură:                                                          
Orașul are un  muzeu de istorie, Muzeul Ferencz Móra, care atrage aproximativ 350 de mii de vizitatori în fiecare an. Galerii de artă, cinematografe, cluburi de dans, discoteci și teatre unde se organizează spectacole extraordinare. În cursul verii Teatrul în aer liber din fața Bisericii Votive atrage aproximativ 4000 de spectatori în fiecare noapte la spectacole muzicale. Opera din Szeged și Compania de Balet și Orchestra Simfonică asigură un sezon complet de producții. Szeged oferă un program cultural pentru un sezon complet, “Collegium Artium” este o serie variată de lecturi pe diverse teme de artă, literatură și muzică.
                                             
Orașul găzduiește numeroase târguri pe parcursul anului. În Piața Domului un târg de artă
meșteșugărească este organizat de obicei înaintea Crăciunului, împreună cu un târg general  în Piața Széchényi. Multe alte concerte și festivaluri sunt organizate în Liget în cursul anului, pentru a asigura o cantitate decentă de distracție pentru toate vârstele.
                                              
Sport:                                                
Printre altele, Szeged a produs mulți înnotători de talie mondială, mari jucători de șah și
puternici ridicători de greutăți. Orașul găzduiește, de asemenea, numeroase curse de talie mondială. În 1998, Szeged a fost gazda Campionatului Mondial de Caiac-Canoe.
 
Transport:
Legături rutiere și feroviare cu Budapesta (calea ferată a ajuns la Szeged în anul 1854). 
Transport intern public bine dezvoltat, asigurat de autobuze, tramvaie și troleibuze.
 
Timp liber:                                                                     
Biblioteca orașului (Biblioteca Somogyi), Muzeul orașului (Muzeul Móra Ferenc), teatrele, galeriile de artă și jocurile în aer liber, festivalurile, târgurile, cinematografele, cluburile, piscinele și sălile de sport oferă nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber. În anul 2001 a fost construit primul Plaza (centru comercial – mall) din Szeged. Orașul dispune și de numeroase spații verzi. De asemenea, vizitarea Gradinii Botanice sau chiar a Observatorului Astronomic reprezintă minunate posibilități de petrecere a timpului liber.
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad