Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Turism | Obiective turistice

PIAȚA  UNIRII

Este un loc reprezentativ pentru Timișoara și cu siguranță fiecare turist care vizitează orașul ajunge și în Piața Unirii. Cea mai veche piață a orașului, în stil baroc, găzduiește Domul sau Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Palatul Baroc, Episcopia Ortodoxă Sârbă, Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă, Liceul Teoretic N. Lenau, Monumentul Sfintei Treimi, fântâna cu apă minerală și alte clădiri din sec. 18-19. În dreptul farmaciei de lângă Palatul Baroc, printre dalele ce formează pavajul pieței se poate vedea pe o piatră planul fostei Cetăți a Timișoarei din sec. 19. Piața Unirii e impunătoare prin dimensiunile ei, prin stil și prin clădirile ce o mărginesc. Ele ne vorbesc despre istoria Timișoarei și totodată acesta e și locul unde prezentul pulsează, unde pe parcursul verii se desfășoară multe evenimente culturale. 

PALATUL  BAROC 

Datează din sec. XVIII. De-a lungul timpului a fost reședința oficială a comitelui de Timiș (în secolele XVIII și IX), sediul guvernatorului Banatului Timișan și al Voivodinei (1849-1860), sediul Prefecturii (sec. XX), s.a.. Din 1984 găzduiește Muzeul de Artă. 

MONUMENTUL  SFINTEI  TREIMISe găsește în centrul Pieței Unirii. A  fost realizat din gresie în anul 1740 în memoria victimelor molimei de ciumă din 1738-1739, la cererea lui De Jean, nobil de origine franceză (participant la asediul Timișoarei sub conducerea Prințului Eugeniu de Savoya, apoi sfetnic al guvernatorului Mercy). Stilul este baroc, piedestalul este îmbogățit cu statui de sfinți în partea inferioară, iar basoreliefurile reprezintă scene din timpul epidemiei de ciumă. 

EPISCOPIA  ORTODOXĂ  SÂRBĂ

 

Se găsește în Piața Unirii, lângă Catedrala Episcopală Sârbă. A fost construit între anii 1745 - 1747 în stil baroc, iar fațada a fost transformată cu elemente de arhitectură sârbă între 1905–1906.

DOMUL

Domul sau Catedrala Episcopală Romano-Catolică a fost proiectat de Josef Emanuel Fischer von Erlach și construit între anii 1736-1754. Biserica constituie cea mai valoroasă operă de arhitectură barocă din Timișoara. Altarul principal, semicircular, realizat din marmură, e dedicat Sfintei Treimi și are la bază statui aurite de sfinți și de îngeri. Altarele interioare sunt în stil gotic, iar decorațiunile în stil baroc cu elemente rococo sunt create de artiști renumiți din Viena în sec. al XVIII-lea. Ceasurile și orga sunt fabricate în atelierele timișorene.

PALATUL  DICASTERIAL

 

A fost construit între 1850-1854, în stil renascentist, pentru a servi drept reședință a guvernatorului provinciei Banatului Timișan și Voivodinei (când a fost terminat  provincia nu mai exista). Este copia Palatului Strozzi din Florența. Este cea mai mare clădire din oraș, o construție monumentală, de mare valoare arhitecturală. Are 3 curți interioare, 273 de camere și 365 de ferestre. Denumirea sa provine din grecescul „dikasterion” care în antichitate denumea „curtea cu juri”. În prezent găzduiește Tribunalul Județean, Judecătoria Timișoara și Parchetul. 

PIAȚA  LIBERTĂȚII - PRIMĂRIA  VECHE

Una din cele mai vechi piețe ale orașului. Aici se află Primăria veche, monumentul Sf. Ioan Nepomuk, Palatul Contelui de Soro (sau Casa Comandantului Militar), în fața căruia se află bustul lui Decebal, regele dacilor, cu inscripția "Decebalus per Scorilo”. A fost construită între anii 1731-1734, după planurile arhitectului italian Pietro del Bronzo. A  fost modificată 1782, refăcută în 1850 după bombardamentele din 1849 și renovată în1935. Stilul fațadei combină elemente de ornamentație barocă și renascentistă.

MONUMENTUL SF. IOAN  NEPOMUK

Este situat în Piața Libertății, în fața Primăriei Vechi, fiind ridicat în 1756 de sculptorii vienezi Blim și Wasserburger în stil baroc rococo. Este realizat din gresie. În planul central se află Sf. Ioan Nepomuk (din 1727 patronul spiritual al  catolicilor din Banat), iar în partea superioară se află Sf. Maria cu o coroană de stele în jurul capului (de aceea se mai numește și statuia Sf. Marii). Monumentul a fost ridicat de Societatea catolică a Sf. Ioan Nepomuk în memoria victimelor  epidemiei de ciumă din 1738-1739.

SINAGOGA  DIN CETATE

A fost construită între anii 1863-1865, în stil maur, după proiectul arhitectului Ignatz Schumann. Planul bisericii este în formă de cruce greacă, cupola este semisferică iar exteriorul are puține decorații de ceramică smălțuită. În prezent este în curs de renovare.  

CATEDRALA  MITROPOLITANĂ ORTODOXĂ

 

Este una din clădirile simbol ale orașului. A  fost construită între anii 1936-1946. Stilul său combină armonios elemente de arhitectură bizantină și de arhitectură veche românească moldovenească. Are 11 turnuri și o înălțime de 83 m. Planul este în formă de cruce, turnurile sunt acoperite cu țiglă smălțuită colorată, formând motive decorative tipic românești. Cupola mare e în stil moldovenesc, bolțile laterale sunt în stil bizantin, iar pardoseala este formată din mozaic stilizat după modelul covoarelor bănățene. Cele 7 clopote cântăresc 8 tone, fiecare corespunde unui ton muzical și are câte o inscripție din textele sfinte. Ele au fost  turnate dintr-un material rar, adus din insulele Sumatra și Borneo și acordate de compozitorul Sabin Drăgoi. Armonia clopotelor, acționate electric, este una cu totul specială. Catedrala a fost sfințită în 1946 în prezența ctitorului său, regele Mihai I al României și poartă hramul Sf.Trei Ierarhi și a Sf. Iosif de la Partoș. Catedrala adăpostește colecția de Artă veche bisericească a Arhiepscopiei Timișoarei. 

OPERA – TEATRUL NAȚIONAL

Prima atestare a teatrului în Timișoara a fost în 1753. Între 1761-1874  reprezentațiile teatrale se țineau în fosta clădire a magistratului rascian (astăzi liceul Nikolaus Lenau), unde în 1846,  Franz Liszt a susținut 3 concerte, iar în 1847 Johann Strauss- fiul a dirijat un concert. În 1868, trupa Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, a dat trei spectacole. Clădirea operei a fost construită între anii 1872 - 1875 după designul arhitecților vienezi Hellmer și Fellner în stil renascentist. Devastată de două incendii, a fost reconstruită în perioada 1923-1928, cu excepția părților laterale. Fațada principală și sala de spectacole sunt în stil neobizantin, iar fațadele laterale în stilul renascentist original. Clădirea găzduiește patru instituții culturale importante, Opera Română, Teatrul Național, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat, Timișoara fiind singurul oraș european unde funcționează trei teatre de stat în limbi diferite.                                                         

BASTIONUL

În perioada 1723-1765, în Timișoara s-a construit cea mai mare cetate în stil Vauban din țara noastră. Avea 9 bastioane și avea un important rol de apărare în secolele 18-19. Totuși, la începutul sec. 20 cetatea împiedica dezvoltarea orașului și s-a hotărât demolarea ei. Sub denumirea de „Bastion” sau “Bastionul Theresia” e cunoscută acea parte a fortificațiilor care mai există, din fosta cetate a Timișoarei.

BISERICA  PIARIȘTILOR

 

A fost construită între 1908-1909 în stil neo-maghiar, combinat cu elemente bizantine, arhitect fiind Laszlo Szekely . A fost biserica Gimnaziului Piarist, complex ridicat de Ordinul Piariștilor. Intrarea principală este în Piața Regina Maria.                                           

LUPA CAPITOLINA

 

A fost primită în dar din partea oficialităților din Roma în anul 1926. Este copia de bronz a lupoaicei capitoline din secolul al V-lea î.Hr., simbol al Romei și al latinității. Se găsește în Piața Victoriei în mijlocul unui covor de flori.                                                                     

PRIMĂRIA   MUNICIPIULUI  

În trecut clădirea a găzduit Școala de Comerț Superior. A fost construită în 1924-1925 în stil neoromânesc cu stucaturi cu motive românești. 

CASTELUL  HUNIADE

                   

A fost construit între 1307 - 1315 de meșteri italieni pentru a-i servi drept reședință regelui Carol Robert de Anjou. Numele castelului provine de la numele lui Ioan Huniade, care între 1441-1456 în calitate de Conte de Timiș. În 1443 dispune reconstrucția acestui edificiu grav avariat de un cutremur în acel an. În 1849, clădirea a fost distrusă până în temelii și a trebuit să fie complet refăcută, forma sa actuală datând din 1856. Din 1946 găzduiește Muzeul Banatului, secțiile de istorie și științele naturii. 

PALATUL  DEJAN

                                               

Construit până în 1735, a fost reconstruit parțial în 1802. Inițial a fost proprietatea unei familii de origine franceză De Jean, înnobilată cu numele de Deschan von Hannsen de către împărăteasa Maria Tereza în 1744 pentru merite deosebire în luptele împotriva turcilor.  Partea din  spate a fost construită mai târziu ca han, la parter fiind grajdurile pentru cai, iar la etaj camerele. Această parte a funcționat mulți ani ca bazar. Construcției vechi i s-a adăugat în 1802 încă un etaj, unde începând cu 1830 a fost amenajat un cazinou. Stilul arhitectural a fost modificat, clădirea devenind una dintre cele reprezentative pentru  stilul neoclasic.     

PIAȚA  VICTORIEI 

Numită și Piața Operei sau Piața Revoluției, amplasată în centrul Timișoarei, Piața Victoriei este unul din locurile simbol ale orașului. E mărginită de clădiri impunătoare, reprezentative pentru arhitectura secession a Timișoarei la început de secol XX. Catedrala mitropolitană, construită în stil bizantin moldovenesc, cu turnurile acoperite de țiglă smălțuită, domină partea sudică a pieței. Pe cealaltă parte se află clădirea teatrului și a operei, clădire ce găzduiește numeroase manifestări culturale, în care îsi desfășoară activitatea cele trei teatre de stat în limbile română, germană și maghiară. Un covor de flori, o alee cu bănci și fântâna cu pești decorează partea centrală, unde se află și alte monumente. În zona pietonală pe parcursul anului au loc diverse evenimente - târg de iarnă, târg de mărțișor, concerte și alte manifestări cultural-artistice. În imediata apropiere se află Castelul Huniade, canalul Bega și alte obiective turistice. Revoluția din 1989 rămâne vie în amintirea timișorenilor, care s-au adunat în Piața Victoriei pentru a răsturna regimul comunist. 

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad