Romana English Deutsch
Primaria | Monitorul Primariei | Directia Sociala
Album foto
  Prezentarea orașului
   Istoria Timișoarei
   Însemnele Municipiului Timișoara
   Date geografice
   Date istorice
   Populația Municipiului Timișoara
   Orașe înfrățite și partenere
   Asociații și rețele de orașe europene și internaționale
   Cetățenii de Onoare
   Educație și învățământ

  Informații utile
   Cultură și artă
   Turism
   Mass-media
   Telefoane utile
   Sport
   Transport
   Consulate
   Gastronomie
   Baruri, cluburi, casinouri
   Centre de înfrumusețare
   Shopping

Caută


album foto timisorean
  Pagine web utile
   Coduri poștale
   Statistici timișene
   Telpark

Click pentru a vedea vremea in Timisoara

  » Mass-media

MASS MEDIA LOCALĂ

TELEVIZIUNEA PRIN CABLU

Principalii operatori de televiziune prin cablu de pe teritoriul Timișoarei sunt UPC România și RCS&RDS.

UPC România este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații prin cablu din țară, prezența sa în Timișoara datând din anul 2001. Rețelele UPC România deservesc, în acest moment, peste 1.300.000 de clienți din întreaga țară.

PRESA SCRISĂ

Primul ziar a apărut la Timișoara în 1771, era editat de tipograful Mathäus Joseph Heimerl, s-a numit "Temeschwarer Nachrichten” și a apărut în 13 ediții. Între 1830-1849 a apărut “Temeschwarer Wochenblatt” al cărui editor era Joseph Klapka  - întemeietorul primei biblioteci de împrumut din Imperiul Habsburgic (1815) și primar al Timișoarei între anii 1819 – 1833. Între 1872 și 1918 apare ziarul de limbă maghiară “Delmagyarorszag” și cotidianul “Temesvari hirlap” (1903-1939). Minoritatea sârbă a ieșit pentru prima dată pe piața presei locale în 1829 cu “Banatski almanah”. Primele ziare în limba română apărute în perimetrul bănățean au fost tipărite la Viena și apoi la Pesta, așa cum s-a întâmplat cu “Luminatorul” condus de Vincențiu Babeș. Alte ziare și reviste care s-au impus în spiritualitatea epocii au fost “Gazeta poporului”, “Control” etc.

În perioada interbelică s-au tipărit: “Plugarul român”(1908-1947), “Gazeta Banatului”, “Voința Banatului”, “Curierul Banatului” etc.. Dintr-un catalog întocmit de Florian Moldovan și dr. Alexander Krischan, în fondul documentar al Bibliotecii Județene din Timișoara se aflau înregistrate la începutul anilor 1970 nu mai puțin de 143 de titluri de ziare și reviste, dintre acestea 60 erau românești, 39 maghiare și 40 germane. După 1945, dar mai ales începând cu 1948 numărul ziarelor și revistelor s-a restrâns la câteva, toate editate sau aflate sub controlul politic al Partidului Comunist.

La rândul lor, minoritățile etnice conlocuitoare au avut propriile ziare și reviste.

Dintre toate ziarele ce apăreau, la acea vreme, cele mai reprezentative au fost:

 • un cotidian în limba română – “Luptătorul bănățean”, devenit apoi “Drapelul roșu”,
 • o revistă pentru literatură și artă, “Scrisul bănățean”, devenită apoi “Orizont”,
 • un cotidian în limba germană, “Die Wahrheit”, devenit “Neue Banater Zeitung”;
 • o revistă de cultură în limba germană, “Neue Literatur”,
 • un cotidian maghiar “Szabad Szo”,
 • un săptămânal sârbesc “Pravda”, devenit “Banatske Novine”
 • o revistă trimestrială de cultură în limba sârbă, “Knijevni Jivot”.

Începând cu anii '70 a apărut cu regularitate, în fiecare lună, “Forum Studențesc”.

Cum era și firesc, impactul cel mai spectaculos produs de momentul decembrie 1989 și-a găsit exprimarea imediată în mass-media. În afara publicațiilor aflate până atunci sub cenzura ideologiei comuniste, care și-au schimbat rapid orientarea sub noi denumiri, în primele luni după această dată, pe piața presei locale numărul titlurilor de ziare și reviste a crescut spectaculos. Cea mai mare parte a lor nu s-au putut impune sau consacra definitiv pe piața de profil.

În prezent, în Timișoara apar:

 • cotidiene: Renașterea Bănățeană (apariție imediat după decembrie 1989, cu un tiraj de 19.000 exemplare); Agenda zilei (începutul apariției 1996, cu un tiraj de cca 4500 exemplare); Prima oră (a apărut în iunie 1997, cu un tiraj mediu de 1500-2000 de exemplare, dar care nu mai apare din 2006); Timiș Expres (din 2006, cu un tiraj de 35.000 de exemplare), în limba maghiară: Nyugati Jelen, din anul 2000, cu un tiraj de 20.000 de exemplare
 • 1 bisăptămânal: Timpolis, din 1990, cu un tiraj de circa 3500 exemplare;
 • 1 trisăptămânal: Timișoara (tiraj actual: 1200 – 1500 de exemplare), începând cu anul 1990. Inițial, ziarul apărea zilnic, fiind, însă, nevoit ulterior să își reducă tirajul, respectiv numărul de apariții, intenționând ca, pe viitor, să reapară pe piață în regim de cotidian.
 • săptămânale: Agenda, din 1990, (tiraj actual de cca. 60.000 exemplare); Focus Vest (din 1999, actualmente cu un tiraj de 10.000 de exemplare); Bănățeanul (din iunie 2001, tiraj actual de cca. 8500 de exemplare), care se comercializează împreună cu ProTV Magazin, într-un pachet de presă care conține și suplimentele „Proprietăți”, „Construcții și ambient”; în limba germană: Banater Zeitung – supliment săptămânal al Allgemeine Deutsche Zeitung in Rumänien (ADZ), editat la București pentru județul Timiș, în limba maghiară: Heti Új Szó, succesorul cotidianului Temesvari ÚJ SZÓ, apărut între  23 decembrie  1989 și 22 decembrie 1994, cu un tiraj actual de 3500 – 4000 de exemplare, în limba sârbă: din 1990 apare Nasa Rec, cu un tiraj de 1.600 exemplare, continuatorul ziarelor „Vesnik”, „Pravda” și „Banatske novine”, care au apărut în Timișoara începând cu primii anii după Unirea din 1918.
 • lunare: Orizont (cca. 800 exemplare); Tibiscus (cca. 1000 exemplare); Tempo (cca. 3000 exemplare); Vip în Banat (continuatorul EuoCopita), Timișoara internațional, din 1993, cu un tiraj de 2000 de exemplare care se difuzează în Germania, SUA, Franța, Austria, Elveția etc, Monitorul Primăriei Municipiului Timișoara din 2002, Agenda Consiliului Județean Timiș, Irodalmi Jelen (Prezentul literar, în limba maghiară), din 2001, Azienda Italia (în limba italiană)
 • trimestriale: Orient latin, din 1993; Anotimpuri literare – din 1992, Knjizevni zivot, din 1950 (Viața literară, în limba sârbă)
 • anuale: Almanahul Banatului, Almanahul Agenda, Mindenki Kalendáriuma (în limba maghiară), Die Stafette (în limba germană)
 • periodicitate sporadică: Revista Helion, a clubului SF cu același nume

În afara acestora, pe piața informațiilor, știrilor și relatărilor despre Timișoara, județul Timiș și Banat apar edițiile locale ale unor ziare cu sediul central la București sau în alte orașe din țară: Ziua de Vest, cu un tiraj de 5000 de exemplare pe zi, Evenimentul Zilei – Ediția de Vest, cu un tiraj mediu de 9.500 de exemplare, România Liberă – Ediția de Transilvania și Banat.

Prin abonamente și vânzare liberă, cititorii timișoreni de presă scrisă au acces la edițiile ziarelor tipărite în capitală sau alte orașe din țară. Cele mai bine reprezentate prin tirajul difuzat aici sunt: Adevărul, Gândul, Cotidianul, Gazeta Sporturilor, Jurnalul național, Sportul românesc, Ziarul Financiar, Academia Cațavencu, Capital, Bursa, Formula As, Revista 22, Dilema, România Mare, România literară, Sette Giorni (în limba italiană) ș.a.m.d.

Pe lângă presa de informare sau cea culturală - care cunoaște în Timișoara o tradiție de mai bine de cincizeci de ani și care se adresează unui public cu număr constant, intelectuali din toate categoriile de vârste, se remarcă la ora actuală o frecvență mare a aparițiilor locale și centrale care vizează publicul iubitor de sport. Edițiile locale ale publicațiilor cu profil sportiv au cunoscut, în ultima vreme o dezvoltare datorită existenței și activității, în Timișoara, pe care o desfășoară echipa locală cu numeroși susținători, și anume Politehnica Timișoara. Dincolo de faptul ca toate ziarele care apar pe piața timișoreană, atât cele centrale, cât și cele locale, aloca spatii largi fenomenului sportiv, în Timisoara au existat publicații sportive cu apariții efemere (Tim Sport, Regele Fotbal, SportTim), dar și publicații care, cel puțin la ora actuală par să aibă o prezență constantă pe piață: Viola, ProSport, Fotbal Vest etc.

Presa de publicitate și anunțuri cunoaște, în ultimii ani, o creștere, în peisajul timișorean impunându-se, deja, titluri precum PubliTim. PubliVest se editează de către Trustul de presă Agenda (care deține Agenda zilei, săptămânalul Agenda și Almanahul Agenda). Se remarcă, totodată, și apariția revistelor cu distribuție gratuită, care constituie pentru cititori o sursă de informare referitoare la petrecerea timpului liber, cum ar fi: Zile și nopți (cu un tiraj de 15.000 de exemplare, care funcționează în Timișoara în sistem de franciză, sediul central aflându-se la Brașov și care, în momentul de față deține poziția de lider pe piața de profil), 24 FUN, Șapte seri ș.a.

Numărul total al titlurilor de ziare și reviste difuzate pe bază de abonament sau vânzare liberă este foarte mare. O apreciere a numărului zilnic de exemplare difuzate, atât pe titluri cât și în total este cu neputință de stabilit datorită sistemului de difuzare, reprezentat prin numeroase firme private. S-ar impune apariția unei instituții de monitorizare cantitativă a fenomenului mass-media.

PRESA AUDIO-VIZUALĂ

POSTURI RADIO

RADIO TIMIȘOARA

Radio Timișoara, post public, face parte din Radio România Regional (RRR) - rețeaua radiourilor publice locale și regionale a Societății Române de Radiodifuziune, rețea care reunește 10 studiouri regionale și locale (Timișoara, Cluj, Reșița, Târgu­Mureș, Iași, Craiova, Constanța, București, Antena Brașovului, Antena Sibiului), dar și Radio Vacanța (în sezonul estival), Radio Antena Satelor și Radio Sighet. Posturile regionale publice dețin emițătoare AM/FM de mare putere, acoperind peste 80% din suprafața țării.

Radio Timișoara este postul cu cea mai bună acoperire din zona de vest a țării. Oferă spații ample pentru grupaje de știri, reportaje, interviuri, transmisiuni de la evenimente, dar și pentru programe economice, sociale sau culturale referitoare la această zonă.

Primul semnal a fost emis pe unde medii la 5 mai 1955. Emisia a fost întreruptă de autoritățile comuniste în 1984, fiind reluată în 22 decembrie 1989. Din noiembrie 2003 a fost pus în funcțiune, de pe un amplasament mai înalt, la Orțișoara, un nou echipament de emisie, care asigură o putere aparent radiată de 400 kW. În aceste condiții Radio Timișoara este recepționat acum pe o suprafață mult mai mare și în condiții tehnice mai bune, în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, dar și zona de câmpie din județul Bihor (inclusiv în Oradea). Din 24 mai 2006 programele sunt transmise prin internet de pe un server din SUA.  Din 3 august 2006 sunt emise programe și pe 105,9 MHz FM la Timișoara, dar și prin satelitul Thor III (0,8 grade Vest), recepționabil în majoritatea țărilor europene. Apariția frecvenței FM a permis o diversificare a programelor transmise, din octombrie 2006 făcându-și apariția un program zilnic realizat exclusiv pentru Timișoara, între orele 13-16 și 22-24, adresat în primul rând publicului activ (25-55 de ani). Între 19-22 sunt transmise pe FM programe în limbile minorităților (germană, maghiară și sârbă, în parte reluări ale programelor transmise pe AM între 13-16).  Programele transmise pe FM sunt preluate și prin internet și satelit.

Grila de programe include multe emisiuni generaliste (bine receptate de publicul adult), cu muzică și informații din vestul țării, dar și programe de nișă, adresate iubitorilor anumitor genuri muzicale (muzica populară se bucură de o mare audiență), sportului (sunt transmise în direct meciurile ligii a II-a de fotbal, dar și din liga I) sau anumitor categorii - pensionari, tineri, casnice. Există aproape zilnic programe interactive cu invitați în studio (inclusiv reprezentanți ai administrațiilor locale) și transmisiuni în direct, reportaje de la cele mai importante evenimente din zonă. Minorităților maghiară, germană și sârbă le sunt dedicate zilnic câte trei ore de program pe AM, respectiv pe FM, duminica adăugându-li-se alte trei ore de programe în limbile bulgară, cehă, slovacă, ucraineană și romani. Sâmbătă seara, bilunar, este realizată o emisiune-magazin a euroregiunii DKMT, în comun cu Studioului din Seghedin al Radiodifuziunii Maghiare.

Perspectivele postului de radio includ modernizarea programelor, continuarea digitalizării studiourilor, dar și adăugarea unor noi frecvențe în FM în zona de vest, care să compenseze măcar în parte retragerea frecvențelor inițial acordate în 2003 pentru acoperirea județelor Arad și Hunedoara (ulterior rescoase la licitație și acordate infoPro).

RADIO EUROPA NOVA

Radio Europa Nova Timișoara este un post de radio privat, apărut în peisajul radio timișorean pe data de 22 iulie 1995. Radioul emite in FM cu o putere de emisie aprobată  de 100  w. Aria acoperită se întinde pe 20-30 km in jurul orașului Timisoara. Radioul emite și pe internet,unde poate fi accesat la adresa www.novatm.ro. Timpul de emisie se întinde pe 22 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Grila de programe este diversificată și cuprinde atât emisiuni de divertisment, cât și emisiuni interactive cu invitați din administrația publică, oameni politici, sănătate, cultură, ș.a.m.d.

Printre particularitățile deosebite se află o emisiune de muzică populară și o emisiune pe teme religioase realizată de Colectivul "Învierea" al Mitropoliei Banatului.

Radio Europa Nova Timisoara are un procent de audiență de circa 25%, fiind un post al cărui target este populația activă, cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani, fără să neglijeze, însă, categoria vârstei a treia.

WEST CITY RADIO

West City Radio emite din anul 1995, când a primit prima licență de radiodifuziune din vestul țării. Conform studiului de radio-audiență realizat de IMAS „Audio – Research” (2006), radioul local este creditat cu o cotă zilnică de 18,5% din piața timișoreană. Postul se adresează unui public cu vârsta cuprinsã între 24-48 de ani.

În grila de programe a postului se evidențiază emisiunile interactive și programele care respectã preocupãrile cotidiene, temele curente ale vieții de fiecare zi, căutând, totodată, să se plieze pe spiritul și mentalitatea timișoreană prin emisiuni informative, sociale, muzicale, culturale, sportive. Totodată, West City Radio transmite în direct dezbaterile publice organizate de municipalitatea timișoreană și ședințele Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

Emisiunile postului se pot asculta și de pe internet la www.westcityradio.ro

Pe 89,7 Mhz, între 21.00 – 23.00 emite local Radio Vocea Speranței (www.rvs.ro), iar pe 88,7 Mhz, între 18.00 – 20.00 emite stația locală a Radio Vocea Evangheliei (www.rvetm.ro). Ambele posturi pot fi ascultate live de pe internet la adresele menționate.

În peisajul radio timișorean și-au mai făcut, în ultimii ani, apariția numeroase stații locale ale unor posturi cum ar fi Radio Guerilla, Radio KissFM, Radio 21, Național FM, ProFM.

 

POSTURI DE TELEVIZIUNE

TVR TIMIȘOARA

TVR Timisoara este unul dintre cele patru studiouri teritoriale ale Societății Române de Televiziune. Emite din 17 octombrie 1994 pentru 4  județe: Arad, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.

Data de 25 ianuarie 2002 reprezintă un moment important pentru TVR Timisoara - acela în care s-a dat startul programului regional - doua ore de emisie zilnică, prin splitarea canalului TVR 2. De-a lungul anilor, munca depusă de către TVR Timișoara a fost răsplătită cu numeroase premii – 106 la sfârșitul anului 2006 - obținute pentru producțiile profesioniștilor care activează în cadrul postului, la diverse festivaluri de televiziune, naționale și internaționale.

TVR Timișoara cooperează cu televiziunile publice regionale din Szeged (Ungaria), Novi Sad, Pancevo și Vârșeț (Serbia) surprinzând jurnalistic realitatea din teritoriul cuprins în Euroregiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa, dar si pentru realizarea unor programe în cadrul comunităților de români din cele două țări, contribuind astfel la păstrarea identității lor etnice si culturale. Colaborează, de asemenea, și cu Radioteleviziunea Transcarpatia Ujgorod (Ucraina), cu scopul sprijinirii redacției în limba română de acolo. Studioul este membru al Asociației Europene a Televiziunilor Regionale-CIRCOM din 1995.

Studioul TVR Timișoara emite și pe satelit, cu un program de tip magazin; transmite și un program pe frecvență locală terestră proprie - program matinal; are în vedere dezvoltarea rețelei de corespondenți în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, modernizarea regiilor video și audio existente, realizarea unui proiect pentru transmisia pe internet a programelor TV regionale.

TVR Timișoara emite un program regional cu o durată minimă de 3.600 minute /lună, pe frecvența canalului TVR2, în următorul interval orar: luni-vineri: 16.30 – 18.30; sâmbătă-duminică: 17.00 – 19.00. Pe lângă programul regional, produce și difuzează știri, duplexuri, filme documentare și emisiuni pentru canalele naționale TVR1, TVR2, TVR INTERNATIONAL și TVR CULTURAL.

Astfel, pentru canalul TVR INTERNAȚIONAL, studioul timișorean realizează o emisiune în direct, intitulată “Timișoara Internațional”, difuzată odată pe lună și alte două emisiuni, odată sau de două ori pe lună, intitulate „Meridianul Timișoara” și „Românii de lângă noi”.

În grila sa actuală de programe, studioul produce programe de informare în proporție de 52%, programe educative, culturale și religioase de 19%, programe de divertisment 18%, filme documentare  5%, promo, publicitate  6%. 

Din totalul orelor de emisie ale studioului, programele pentru minorități reprezintă 10,5%.

TV EUROPA NOVA TIMIȘOARA

Este singura televiziune locală care emite pe canalul 31, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, recepționată fiind în Timișoara, Lugoj și în tot județul Timiș, fiind preluată și de firmele de televiziune prin cablu din Timișoara, dar și din județele Timiș și Caraș-Severin. A emis pentru prima dată în 1 mai 1994. Televiziunea Europa Nova Timișoara (TV EN) emite cu o putere de emisie aprobată de 100 W. Aria acoperită se întinde pe 50 km în jurul orașului Timișoara.

Grila de programe este de format general și se adresează tuturor categoriilor de telespectatori. TV EN are emisiuni de cultură, sănătate, pe teme rutiere, economice, talk-show-uri, emisiuni de dedicații muzicale (muzică populară), emisiuni de folclor, administrație, politică – transmise în direct. Știrile ocupă un loc important în grila postului, implicarea în soluționarea problemelor comunității locale constituind o temă permanentă. Timp de 12 ani consecutiv, TV EN a transmis în direct „Telemaratonul Speranței”, spectacol destinat strângerii de fonduri materiale și financiare pentru copiii diagnosticați cu distrofie musculară.

TV EN are un procent de audiență de cca. 35%, fiind un post care are drept target populația activă, cu vârsta cuprinsă între 18 – 45 de ani, dar se adresează și persoanelor de vârsta a doua și a treia – atât din mediul urban cât și din cel rural.

TELEUNIVERSITATEA TIMIȘOARA

Teleuniversitatea Timișoara are statut de departament în cadrul Universității “Politehnica” din Timișoara obținând licența de emisie în anul 1994. Teleuniversitatea Timișoara este un post de televiziune cu obiective educaționale, care funcționează în regim non-profit, fără alocație bugetară.

Misiunea autodeclatară a Teleuniversității este aceea de a reflecta pulsul vieții academice din orașul Timișoara.

Teleuniversitatea difuzează zilnic programme în partaj de licență cu Televiziunea Europa Nova.

Pentru realizarea emisiunilor săptămânale, Teleuniversitatea Timișoara colaborează cu departamentul Comunicații al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității “Politehnica” din Timișoara, precum și cu departamentul de Jurnalistică al Facultății de Științe Politice, Filozofie și Comunicare din cadrul Universității de Vest. Teleuniversitatea Timișoara are o audiență specifică, tânără și dinamică cu o rată de audiență de 56% in mediul universitar și 17,6% în Timișoara (sondaj 2000).

TV ANALOG

Analog TV este primul post regional privat din Vestul României. Postul emite, de mai bine de 11 ani, programe proprii (în proporție de peste 90%) și programe produse în celelalte țări din Uniunea Europeană (sub 10%). Echipa Analog TV numără aproape 60 de jurnaliști, tehnicieni, producători de televiziune și specialiști in marketing & publicitate.

În primii 10 ani de existență, Analog TV a funcționat ca post local de televiziune. Un studiu realizat la solicitarea Primăriei Timișoara arată că, în Iunie 2006, ponderea ocupată de Analog TV în preferințele publicului este mai mare decât a tuturor celorlalte posturi locale/ regionale la un loc. (pagina 30, http://www.regionalnet.org/files/prezentare_primarie.pdf )

În anul 2006, Analog TV a început un proces amplu de dezvoltare, de trecere de la statutul de post local, la cel de post regional. Procesul urmărește extinderea și îmbunătățirea grilei de programe, în paralel cu creșterea ariei de acoperire.

Analog TV are sediul central în Timișoara, dar are birouri de corespondenți în Arad și Reșița, urmând să deschidă astfel de birouri și în alte reședințe de județ sau localități importante. Analog TV vizează publicul din tot Vestul României, dar și publicul național interesat de ce se întâmplă în această parte a țării. În acest sens, programele Analog TV sunt retransmise prin satelit, în toată țara. Publicul potențial devine, astfel, de peste 1 000 000 de familii, și este în continuă creștere.

Alte posturi de televiziune existente în Timișoara: PRO TV – stația locală Timișoara.

 

PRESA ELECTRONICĂ

În ultimii ani, o amploare tot mai mare o înregistrează presa electronică, accesibilitatea variantelor electronice ale anumitor publicații fiind de multe ori preferată variantei tipărite a acestora. Presa electronică la nivelul Timișoarei se prezintă după cum urmează:

Trustul de presă Agenda (săptămânalul „Agenda”, cotidianul „Agenda zilei”, săptămânalul de mică publicitate „Publi Vest” și almanahul anual „Agenda”) are o singură pagină de internet, www.agenda.ro, actualizată săptămânal cu informațiile care apar în săptămânalul „Agenda”.

„Renașterea bănățeană” poate fi găsită la adresa www.renasterea.ro. Este un site actualizat zilnic, dar numai cu cele mai importante materiale care apar în ediția tipărită a cotidianului.

„Ziua de Vest” (www.ziuadevest.ro) are în ediția electronică toate materialele din ediția tipărită. La fel se întâmplă și în cazul Ediției de Vest a cotidianului „Evenimentul zilei” (www.evzvest.ro) și a ediției de Transilvania-Banat a cotidianului „România liberă” (www.romanialibera.ro/editia-Transilvania-domeniul-Transilvania.htm).

Cotidianul „Timiș Expres” are, la adresa www.tion.ro, un adevărat portal, care este actualizat în permanență și care conține mult mai multe informații decât ediția tipărită a ziarului.

Bisăptămânalul „Timpolis” și trisăptămânalul „Timișoara” pot fi găsite și ele pe internet, la adresele www.timpolis.ro, respectiv www.cotidianultimisoara.ro. Lunarul „Vip in Banat” poate fi accesat la www.vip-in-banat.ro.

Dintre publicațiile săptămânale, în spațiul virtual pot fi găsite „Bănățeanul” (www.banateanul.ro) și „Focus Vest” (www.focusvest.ro). Săptămânalul de mică publicitate „Publitim” are, de asemenea, o pagină pe internet, la adresa www.publitim.ro.

Publicațiile în limbile minorităților naționale care pot fi găsite pe internet sunt www.hhrf.org/hetiujszo/index.php și www.nyugatijelen.com (în limba maghiară), www.nasa-rec.20m.com (în limba sârbă), www.gazzettino.ro (în limba italiană).

Televiziunile, deși prezente pe internet, nu oferă un conținut foarte bogat în știri și nici posibilitatea vizionării programelor on-line. Pentru informații despre posturile locale de televiziune pot fi, însă, accesate www.tvr.ro/tvr-timisoara/, www.analogtv.ro, www.teleu.utt.ro și www.novatm.ro.

Alte posturi de radio care pot fi ascultate online sunt www.westcityradio.ro,
www.radiotimisoara.ro  (o pagină de internet bine pusă la punct, și cu multe știri locale). Celelalte posturi locale nu au pagini de internet proprii, online putând fi ascultate doar emisiunile transmise de la centru.

Presa sportivă este bine reprezentată on-line, începând de la săptămânalul „Fotbal Vest” (www.fotbalvest.ro), la edițiile locale ale „ProSport” și „Gazeta Sporturilor” (www.prosport.ro, www.gsp.ro), ediția locală a săptămânalului „Fanatik” (www.fanatik.ro/fanatik_vest_sectiune_47_printed/fanatik_vest.html) și ediția on-line a revistei clubului de fotbal FCU Politehnica Timișoara (www.violamania.ro). Presa culturală poate fi găsită la adresele www.orizontliterar.ro (Revista Orizont), www.helion.arsfan.ro (Revista de literatură SF „Helion”). Monitorul Primăriei Municipiului Timișoara are ediția electronică la adresa www.primariatm.ro/monitorul/index.php.

SURSE: www.agenda.ro; www.banateanul.ro; www.renasterea.ro; www.westcityradio.ro; www.rvs.ro; www.rvetm.ro; www.helion.arsfan.ro; www.brat.ro; www.teleu.utt.ro

NOTĂ: În elaborarea materialului de față ne-am confruntat, din păcate, cu reticența anumitor publicații sau posturi locale de radio și TV de a ne transmite informații. În consecință, ne-am limitat la a le menționa ca existente în peisajul media timișorean, fără a le face o prezentare mai amănunțită.

Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Powered by EXPERTISSA Timişoara  |  Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2007
 

stema timisoarei

Populație
- 317660 (2002)
- 334115 (1992)
Densitate
2452/kmp
Localizare
45°44'58"N, 21°13'38"E
Distanțe
- 550km București
- 170km Belgrad
- 300km Budapesta
Suprafața
- total: 12.926,83 ha
- agricol:
7902,61 ha
Relief
- câmpie cu variații de max. 2-3m
- canalul artificial Bega
-
centru seismic destul de activ (max 6 pe scara Richter
Numele municipiului
- Zambara (Zurobara)
- Tibiscum (Tibisis)
- Beguey (până la 1212)
- Temesiensis
- Temesvár
- Temeswar (Temeschburg)
- Temesburg
- Timičvár
- Temičvar
- Timișoara
Orașe înfrățite
Faenza ·  Gera ·  Karlsruhe ·  Mulhouse ·  Rueil - Malmaison ·  Szeged ·  Treviso ·  Palermo ·  Novi Sad