Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției - decembrie 1989

null

U.A.T. Municipiul Timișoara, în calitate de Beneficiar, a semnat în data de 17.10.2022 contractul de finanţare nr. 8 pentru proiectul „TIMIȘOARA CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII: MEMORIALUL REVOLUȚIEI-DECEMBRIE 1989” în cadrul apelului de proiecte PNRR /2022 /C11/MIPE/I2. /Modernizarea / crearea de muzee și memorial, Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV. Coeziunea Socială și Teritorială, Componenta 11 – Turism și cultură, Investiția - I2. MODERNIZAREA/CREAREA DE MUZEE ȘI MEMORIALE.

Program

Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 - 2026

Componența

C11. TURISM ȘI CULTURĂ – Investiția I2. MODERNIZAREA/CREAREA DE MUZEE ȘI MEMORIALE, apelul de proiecte PNRR/2022/C11/MIPE/I2./Modernizarea/crearea de muzee și memoriale

Solicitatant

U.A.T. Municipiul Timișoara

Proiect depus

15.07.2022

Contract de finanțare

în calitate de Beneficiar, a semnat în data de 17.10.2022, Contractul de finanţare nr. 8 pentru proiectul „TIMIȘOARA CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII: MEMORIALUL REVOLUȚIEI-DECEMBRIE 1989”, cod proiect nr. 8, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, PILONUL IV. COEZIUNEA SOCIALĂ ȘI TERITORIALĂ COMPONENTA C11.TURISM ȘI CULTURĂ – Investiția I2. MODERNIZAREA/CREAREA DE MUZEE ȘI MEMORIALE, apelul de  proiecte PNRR/2022/C11/MIPE/I2./ Modernizarea/crearea de muzee și memoriale. Contractul a fost prelungit prin Actul adițional nr. 1/11.10.2024 până la data de 30.06.2026.

Valoarea totală a proiectului

Valoarea totală a proiectului este de 22.353.298,72 lei TVA inclus, din care valoarea asistenței financiare nerambursabile din PNRR este de 18.799.791,00 lei TVA inclusă, iar valoarea cheltuielilor neeligibile suportată din bugetul local este de 11.900,00 lei (TVA inclus).

Obiectivele generale ale proiectului

  • Comemorarea durabilă a evenimentelor din Decembrie 1989;
  • Interpretarea în context contemporan și prin experiența directă a evenimentelor din 1989;
  • Construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din 1989 a Timișoarei. 

Obiectivele specifice ale proiectului

  • Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara;
  • Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din Decembrie 1989 din Timișoara;
  • Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
  • Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.

Data începerii și finalizării proiectului

17.10.2022 – 30.06.2026

Scurtă descriere a proiectului

Marcarea integrată a evenimentelor din 1989 în spațiul public timișorean este o nevoie esențială.

Conceptul memorial și de interventie în spatiul public pentru Traseul Revoluției din Decembrie             1989 la Timișoara, stă la baza  amenajării și intervenției asupra zonei de implmentare  într-un   mod cât mai autentic punând în valoare caracterul istoric și cultural al zonelor marcante ale Revoluției.

Proiectul propune intervenții în punctele identificate ca având o importanță istorică, din             perspectiva Revoluției. Acestea conțin elemente comune la nivelul tuturor locațiilor astfel încât rezultă, la nivel perceptiv, un traseu al Revoluției, traseu care având un concept modular, pornește de la 9 zone de intervenție - Piața Sfânta Maria (2 puncte), Podul Traian, Piața Operei (2 puncte), Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, CJT Prefectura (2 puncte), Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor – și face posibilă extinderea viitoare a proiectului în  următoarele    locații de comemorare.

Astfel, experiența comemorativă și participativă directă în spațiul public va  aduce evenimentele din decembrie 1989 în prezent, utilizând o varietate de mijloace și punându-le în contextul de astăzi.

Fiecare dintre intervenții se compune din trei elemente principale:

- Unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu lastre din granit turcoaz, înconjurate de o bandă metalică (bronz. Pe aceasta va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din decembrie.

- „Mărturia”. O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.

- Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element esențializat de mobilier urban, o bancă ce permite marcarea mai bună dar și folosirea spontană și variată a spațiului (odihnă, socializare etc.).

Intervențiile spațiale propuse reprezintă în același timp obiecte și locuri. Au valoare de reper și de memorie – sunt așezate în poziții-cheie, cu vizibilitate maximă, sunt puternice și recognoscibile – însă sunt și discrete, fiind așezate în cel mai puțin intruziv mod posibil. Sunt complet accesibile și incluzive, permițând utilizări și aproprieri dintre cele mai diverse. Nu presupun schimbări de infrastructură, nu agresează clădirile sau alte elemente de patrimoniu sau vegetația existentă, sunt respectuoase cu monumentele existente statui sau plăci memoriale.

Este utilă această pagină?